Tegn på syg kultur: Pædagoger går syge på arbejde

Når syge medarbejdere går på arbejde, er det også et sygdomstegn for selve arbejdspladsen, mener forsker. To ud af tre pædagoger går syge på arbejde, viser ny undersøgelse fra BUPL.

To ud af tre pædagoger tager på arbejde, selvom de burde blive hjemme i sygesengen. Det viser en ny undersøgelse af pædagogers sygefravær, som BUPL har foretaget blandt medlemmerne.

Resultatet overrasker ikke professor Lotte Bøgh Andersen fra Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.

»Vi ser netop på velfærdsområdet, at medarbejderne er så dedikerede, at de nogle gange går på arbejde, selvom de oplever sig selv som syge, for at der ikke skal blive et hul på arbejdspladsen,« siger forskeren, som også er ansat ved VIVE, Viden til Velfærd.

Høj kvalitet

Lotte Bøgh Andersen har forsket i pædagoger og andre velfærdsmedarbejderes forhold til deres arbejde og er kommet frem til, at de har en høj grad af ’public service motivation’.

»De er meget orienterede mod at bidrage til, at der kommer en høj kvalitet i offentlige ydelser, både til gavn for samfundet og – især når vi taler pædagoger – til gavn for det enkelte barn,« siger Lotte Bøgh Andersen.

»Og så oplever man fejlagtigt, at man kan bidrage bedre, hvis man tager på arbejde, selvom man oplever sig som syg. Jeg siger fejlagtigt, fordi vi kan se i vores undersøgelser, at det blot bliver en rutsjebane henimod mere sygefravær,« siger hun.

Sygdomstegn

Lotte Bøgh Andersen og hendes kolleger har over tre år undersøgt konsekvensen af, at blandt andre pædagoger tager syge på arbejde.

»Vi kan se, at dem, der i en periode tager på arbejde, selvom de oplever sig som syge, har mere sygefravær i den følgende periode. Så det, at folk oplever, at de er nødt til at tage på arbejde, selvom de er syge, er faktisk et sygdomstegn for organisationen,« siger Lotte Bøgh Andersen.

»Der skal være en ledelse, der gør det klokkeklart, at når man er syg, så skal man blive hjemme i sengen, til man er rask, og at det er bedst både for samfundet og børnene ikke at tage syg på arbejde,« fortsætter hun.

»Ens arbejdsevne bliver jo nedsat, når man er syg. Og hvis man går på arbejde tre dage på halv kraft i stedet for at tage en sygedag, blive rask og komme på arbejde på fuld kraft, er det en dårlig strategi,« tilføjer Lotte Bøgh Andersen.

Kollektivt ansvar

Faglig sekretær i BUPL Mette Aagaard Larsen, der har arbejdsmiljø som politisk ansvarsområde, mener, at det vidner om en stor grad af kollektiv ansvarsfølelse, når pædagoger tager på arbejde, selvom de er syge.

»Og som udgangspunkt er det godt, at man vil være med til at bære et stort kollektivt ansvar. Men når man går syg på arbejde, er det med risiko for at smitte andre, og derfor bør man altid overveje, om det, man gør for at hjælpe kollegerne, faktisk ender med at ramme fællesskabet endnu hårdere,« siger Mette Aagaard Larsen.

På den anden side mener hun, at der kan være tilfælde, hvor det giver mening at tage på arbejde, selvom man ikke er fuldstændig rask.

»Hvis man eksempelvis har forstuvet foden, kan man måske ikke udføre sine normale arbejdsopgaver. Men måske kan man være med til med at snitte grøntsager eller hjælpe til på anden vis,« siger Mette Aagaard Larsen og understreger, at ledelsen har en vigtig rolle.

»Ingen må føle sig presset til at gå syg på arbejde. Og det er ledelsens ansvar at gribe ind, hvis en medarbejder på arbejde er for syg og bør gå hjem,« tilføjer hun.


Flest sygedage i skole og fritid

Pædagoger, der arbejder i skoler, skolefritidsordninger og fritidshjem har flere sygedage end andre pædagoger, viser BUPL’s undersøgelse af sygedage på forskellige arbejdspladser i 2016:

  • Fritidshjem: 15
  • Skolefritidsordninger: 14,3
  • Folkeskoler: 14,2
  • Daginstitutioner: 13,9
  • Klubber og fritidstilbud: 13,2

Kilde: BUPL’s medlemsundersøgelse 2017. 1026 pædagoger har besvaret spørgsmål om deres sygefravær i 2016.


Hensyn til kolleger trækker pædagoger på arbejde

BUPL har undersøgt, hvorfor pædagoger går på arbejde, selvom de er syge. Her er deres svar:

  • Hensyn til kolleger: 78 %
  • Hensyn til børnene/de unge: 50 %
  • Arbejdet er spændende: 13 %
  • Mine arbejdsopgaver hober sig op: 22 %
  • Hensyn til mine karrieremuligheder: 4 %
  • Frygt for at blive fyret: 13 %
  • Sygefravær er ikke velanset: 16 %

Kilde: Rapport over pædagogernes psykiske arbejdsmiljø, BUPL, 2014.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.