Snavset breder sig: Kommuner sparer på rengøring af vuggestuer og børnehaver
En række kommuner landet over har de seneste år sparet på rengøring af vuggestuer og børnehaver, og konsekvenserne viser sig nu: Institutioner melder om øget sygdom.
Det går ikke kun ud over børnene, men kan have store samfundsmæssige konsekvenser, mener overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen, Statens Serum Institut. Hun opfordrer politikerne til at droppe kassetænkningen og investere i bedre rengøring fremfor at slække på den. Hvis der spares på rengøringen, kommer udgifterne bare et andet sted.
»Når børn smittes i daginstitutioner, smitter de både pædagoger og forældre. Forældre kan herefter tage smitten med på arbejdspladsen og smitte deres kolleger, og faktisk kan det have store økonomiske konsekvenser. Det tænker politikerne måske ikke over. Men det burde de,« siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Usundt for børn og pædagoger
I fagbladet Børn&Unge fortæller en række lokalformænd i BUPL om kommuner, der ved udlicitering lader det billigste private firma få opgaven uden at se på kvaliteten, eller som sparer på den kommunale rengøring.
»Resultatet kender vi: Nullermændene bliver større og bakterierne flere. Det kan ikke undgås, når kvaliteten af rengøringen falder, og det er ikke sundt for hverken børn eller pædagoger. Vi ser jo også, at sygdomsbilledet udvikler sig i den forkerte retning,« siger formand for BUPL Anne Grethe Rosenberg til bladet.
Flere af hendes kolleger har lignende oplevelser:
»Det handler om, at der nogle steder ikke tilføres ressourcer nok til rengøring. Jeg hører om børn i vuggestuen, der hurtigt bliver snavsede, når de kravler på gulvet, fordi gulvene er beskidte, og der er mere snavs end tidligere. Og jeg hører om pædagoger, der ovenfra får at vide, at de selv lige må tage en kost eller en klud og give en hånd med,« siger således formand for BUPL på Fyn, Rikke Hunsdahl.
Forværret rengøringsstandard
Flere institutioner, hvor rengøringen er blevet forringet, beretter til fagbladet om mere sygdom blandt børnene. De kan ikke bevise sammenhængen, men de kan konstatere, at sygdomsbilledet er blevet forværret i takt med, at rengøringsstandarden er faldet.
Det har ifølge overlægen fra Statens Serum Institut sin naturlige forklaring:
»Jo mindre effektiv, rengøringen er, jo flere miljøer skabes der, hvor virus og bakterier kan gemme sig og overleve. Det skal der tages højde for i den daglige rengøring af glatte overflader som borde og gulve, håndtag på døre, madrasser, puder og tæpper osv.,« siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Det er imidlertid ikke kun virus og bakterier, der kan ramme barnet ved forringet rengøring.
»Vi ser desværre en stigning i antallet af tilfælde med allergi blandt børn, hvor flere får astma og astmatisk bronkitis. Det er blandt andet støv og kemikalier, børnene er overfølsomme over for, og det er yderligere en vigtig grund til at sikre effektiv rengøring,« siger overlægen fra Statens Serum Institut.