Bagning og pædagogik: Et godt mix

Den Store Bagedyst er over os igen. I år deltager skolepædagogen Marianne Bjerring Hansen, som her deler sine tre yndlingsopskrifter, hvor bagning og pædagogik bliver kombineret på bedste vis.

Når skolepædagogen Marianne Bjerring Hansen ikke lige er med i Den Store Bagedyst, bruger hun rigtig meget tid på at bage med børnene i SFO’en på Englystskolen i Børkop. Hver tirsdag er der køkkensjov, hvor børnene lærer om alt fra samarbejde og matematik, for bagning kan være et rigtig godt pædagogisk redskab.

»Der er mange gode ting ved at bage med børn. De lærer at læse og følge en opskrift, veje, måle og vurdere mængder, men de bruger også deres sanser. De kan mærke dejen, når de skal rulle eller ælte den, hvilket styrker deres finmotorik og fornemmelse for konsistens,» siger Marianne Bjerring Hansen.

Børnene skal kunne samarbejde om at veje, måle og røre i dejen, hvilket godt kan være en udfordring ind i mellem.

»Det her med at vente på tur er også en rigtig god læring. De vil jo alle sammen gerne putte det hele i og røre på samme tid, men her lærer de at vente,« siger Marianne Bjerring Hansen.

Heldigvis får alle lov til at være med, når der bliver bagt i SFO’en på Englystskolen, for det vigtigste er, at bagning bliver en sjov, fælles oplevelse for både børn og voksne.

»Det gør mig glad, at jeg er med til at give ¬børnene en god oplevelse. Bagning er indlæring på en sjov måde, hvor børn ikke nødvendigvis ¬føler, at de lærer,» siger Marianne Bjerring Hansen.

Bagning og fællesskab

Når børnene er med til at bage, kan de hurtigt dufte og ikke mindst smage det færdige resultat, som de har været sammen om at lave – måske med nogen, som de slet ikke troede, at de havde noget til fælles med.

»Børnene oplever tit, at de faktisk kan have det hyggelig med ham der, som, man synes, driller i frikvarterne, eller hende, man troede, man slet ikke gad lege med. Deres indbyrdes relationer kan blive stærkere, når de griner og er sammen om bagningen. Desuden styrker det også min relation til børnene, når vi har haft en god stund i køkkenet,« siger Marianne Bjerring Hansen.

Måske der gemmer sig en kandidat til Den Store Bagedyst på Englystskolen i Børkop? De har i hvert fald haft rig mulighed for at øve sig i SFO’en, når Marianne Bjerring Hansen bager alt fra knækbrød til cupcakes med børnene.

Hun har delt tre af sine yndlingsopskrifter, hvor smag og læring går hånd i hånd. De kan forhåbentligt inspirere til selv at gå i gang i køkkenet.

Hvis du vil se, hvordan det ser ud, når Marianne Bjerring Hansen bager knækbrød med børene i SFO’en, kan du finde videoen her.

Tre gode opskrifter fra Marianne Bjerring Hansen

Kanelboller er et rigtig godt bud på en opskrift, hvor børnene får mulighed for virkelig at mærke på dejen, da bollerne både skal deles op, rulles og efterfølgende dyppes i kanelsukker.

Det skal du bruge:

  • 6 dl lunken vand
  • 1 pakke gær
  • 2 spsk sukker
  • 2 tsk salt
  • ½ dl olie eller flydende margarine
  • 800-1000 g mel
  • Kanelsukker – måske har I noget stående fra sidst i fik risengrød, men ellers laves det ved at bruge 100 g sukker og 2-3 spiseskeer kanel
  • 1 æg og en slat mælk til at dyppe bollerne i

Sådan gør du:

  • Opløs gøren i den lune vand, tilsæt sukker og margarine, kom mel i, start med 800 g
  • Nu ælter du dejen lidt og kommer salt i. Hvis du bruger røremaskine så æld dejen i ca. 8-10 minutter. Bruger i hænderne så æld også 8-10 minutter. Kom det sidste mel i hvis dejen er for klistret.
  • Lad dejen hæve 30 minutter
  • Del dejen i 40 små stykker og rul dem til boller
  • Pisk et æg sammen med lidt mælk, dyp toppen af hver bolle i ægge/mælke blandingen og dyp derefter bollen i kanelsukker
  • Stil på en bageplade og lad dem hæve 30-45 minutter
  • Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15-18 minutter
  • Lad dem køle lidt af og spis dem, som de er

Knækbrød er godt at bage, hvis der er mange børn med, da der både skal vejes af, blandes, røres og ikke mindst rulles med kagerulle. Der er mange forskellige opgaver, så alle børn kan være med. Desuden er ventetiden begrænset, da dejen ikke skal hæve.

Du skal bruge:

  • 2 dl hørfrø
  • 2 dl solsikkekerner
  • 2 dl sesamfrø
  • 2 dl græskarkerner
  • 2 dl havregryn
  • 2 tsk salt
  • 4½ dl vand
  • 2½ dl olie
  • 7 dl mel
  • 2 tsk bagepulver

Sådan gør du:

  • Lad børnene måle alle ingredienserne af med et decilitermål og kom det hele op i en stor skål – rækkefølgen af ingredienser kommer sig ikke så nøje, men børnene kan med fordel prøve at følge opskriften, da der er rigtig meget læring i det
  • Rør det godt rundt – der må meget gerne røres undervejs
  • Del dejen i 6 lige store klumper og læg hver klump imellem to stykker bagepapir
  • Lad børnene mase dejen flad og derefter skal den rulles med en kagerulle imellem de yo stykker bagepapir
  • Når dejen er jævnt rullet ud, fjernes det øverste stykke papir
  • Lad børnene skære knækbrødet i små stykker med et pizzahjul – der bliver ca. 16 stykker knækbrød på en plade
  • Drys knækbrødet med sesam eller blå birkes – det er rigtig godt for børnenes finmotorik
  • Bag knækbrødene i ca. 20 minutter ved 200 grader – ovnen skal være varm, når du starter
  • Når knækbrødene er gyldne, tages de ud af ovnen, køles af på en rist og kan nu knækkes fra hinanden, der hvor I har skåret med pizzahjulet
  • Del de små knækbrød ud imellem børnene

Disse skønne brød smager lækkert lige når de er bagt, men kan også sagtens opbevares i en lukket dåse i mange dage.

Klamme fingre til Halloween er en sjov og anderledes opskrift, hvor børnenes fantasi får frit løb, når de skal forme de klamme fingre ud af dej – og efterfølgende pynte fingrene, så de ender med at ligne vaskeægte fingre.

Det skal du bruge:

  • 250 g stuetempereret smør
  • 2½ dl sukker
  • 2 æg
  • 8 dl mel
  • 3 tsk vaniljesukker
  • 40 mandler, som deles på midten, så du får 80 ”fingernegle”
  • Lidt hindbærmarmelade

Sådan gør du:
OBS: Denne dej er bedst, hvis du laver den dagen før. Det kan også være en fordel, hvis du ikke er vant til at bage med børn, da der er færre opgaver, hvis dejen er lavet på forhånd. Der er dog stadigvæk rigtig meget læring i at forme, trille og pynte Halloween-fingrene.

  • Bland alle ingredienserne sammen – gerne på en røremaskine, men det kan også sagtens gøres med håndkraft
  • Lad eventuelt dejen hvile til næste dag
  • Del dejen i fem lige store stykker og giv en klump til hvert barn
  • En finger laves ved at dele dejklumpen i 10 stykker, rul hvert stykke til en lille pølse(finger) og brug en kniv til at lave riller ved leddene på fingeren – børnene kan kigge på deres egne fingre for, at se hvordan de ser ud
  • De delte mandler dyppes i lidt hindbær marmelade og sættes på som negle (vend siden med mandelskindet nedad)
  • Bag fingrene ved 190 grader i ca. 15 minutter

Når fingrene er kolde, kan de pensles med kakaopulver, så de kommer til at se rigtig ulækre og beskidte ud.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.