Vito ventede knap 5 år på korrekt udbetaling: ”Jeg har ikke snydt nogen”

I flere år nægtede kommune at udbetale det beløb, som pædagog havde ret til, efter han blev for syg til at arbejde. BUPL gik ind i sagen og opfordrer nu myndighederne til at granske reglerne, så ingen bliver tabt i systemet.
Penge

Det føles uretfærdigt, når man prøver at følge reglerne, men igennem flere år bliver mødt af mistro og afslag. Og endnu mere, at man igen og igen skal kæmpe for sin ret, mens man er syg og har brug for hjælp.

Det indtryk sidder pædagog Vito Bonanno tilbage med, efter at han først knap fem år efter sin sygemelding fra arbejdet har fået udbetalt de midler, han havde ret til.

”Det har været hårdt hele tiden at skulle forholde sig til nyt i min sag. Jeg har ikke snydt nogen. Jeg fandt bare ud af, at jeg var berettiget til nogle penge, som jeg ikke havde fået. Og hvis jeg ikke havde fået hjælp af BUPL, kunne jeg godt have tabt modet fuldstændig,” siger Vito Bonanno, der ofte har været i kontakt med både kommunen, skattevæsenet, Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen i de seneste år.

Træthed, åndenød og vejrtrækningsproblemer

Pædagog Vito Bonanno

Vito Bonanno bliver sygemeldt fra sit faste vikarjob i oktober 2019. Det er lungerne og vejrtrækningen, den er gal med.

”Jeg opdagede, at jeg ikke kunne gå eller cykle ret langt og ikke gå på trapper. Jeg var ellers normalt i ok form. Jeg var også begyndt at blive træt efter arbejde. På et tidspunkt sagde min kæreste, at jeg skulle tage mig sammen og gå til lægen. Jeg var igennem en større udredning og fandt ud af, at min lungekapacitet var helt nede på 43 procent,” fortæller Vito Bonanno.

Han får stillet diagnosen sarkoidose, en autoimmun lungesygdom, der i hans tilfælde desværre er uhelbredelig. Derfor søger pædagogen om førtidspension.

Har fået for lidt i sygedagpenge

Godt to år efter sin sygemelding opdager Vito Bonanno gennem sin sagsbehandler i BUPL Hovedstaden, at han har fået for lidt udbetalt i sygedagpenge. For selvom han har været fuldtidsforsikret, har han kun fået ydelser som en deltidsansat. I alt er det omkring 145.000 kroner, pædagogen er gået glip af.

Ydelsesservice i Københavns Kommune afslår dog at regulere hans sygedagpenge, og Ankestyrelsen bakker senere op om denne vurdering. Men efter endnu omkring et år ændrer Ankestyrelsen kurs og sender sagen om de manglende sygedagpenge tilbage til kommunen.

I september 2023, små fire år efter sin sygemelding, får Vito Bonanno derfor sine sygedagpenge korrekt udbetalt. Men her stopper hans bøvl med systemet ikke.

Fik udbetalt 138 kr. om måneden

For i mellemtiden har Vito Bonanno fået tilkendt førtidspension. Og nu modregner Udbetaling Danmark, der udbetaler førtidspension, de efterbetalte sygedagpenge i pensionen, selvom pædagogen var på sygedagpenge i en periode før sin førtidspension.

Det vil sige, at han bliver trukket i sin førtidspension, så han i en periode nærmest ingen indtjening har.

”Der var nogle måneder, hvor jeg kun fik udbetalt 138 kr. Så gælder det om at have sparet godt op og tænke over, hvad du bruger dine penge på,” som Vito Bonanno siger det.

Kan ikke arbejde som pædagog igen

Nu venter et længere forløb med Udbetaling Danmark og SKAT, før Vito Bonanno i august 2024, knap fem år efter sin sygemelding, endelig får udbetalt de 52.000 kr., han uretmæssigt er blevet trukket i førtidspension. Han kan se tilbage på en svær tid, hvor han er taknemmelig for den hjælp, han har fået.

”Jeg vil råde andre pædagoger, der kommer ud for problemer med at få udbetalt ydelser ligesom mig, til at tage fat i BUPL og snakke tingene igennem. Når der er så meget læsestof og så mange svar til forskellige styrelser og instanser, er det en stor hjælp at få sparring fra sin sagsbehandler,” siger Vito Bonanno, der nu kan se fremad.

”Jeg har det fint nok i dag. Jeg er stadig syg og kommer desværre ikke til at arbejde som pædagog igen, men jeg har en drøm om at lære italiensk. Min far var italiener, og jeg vil gerne lære min familie i Italien at kende,” siger han.

BUPL: Vi risikerer, at folk må gå fra hus og hjem

Lasse Bjerg Jørgensen, medlem af forretningsudvalget i BUPL med politisk ansvar for sociale sager, fortæller, at han desværre oplever mange tilfælde, hvor pædagoger ikke får den hjælp af systemet, de har ret til, når det gælder for eksempel pensions- eller sygedagpengesager.

”Hvis man som pædagog passer sit arbejde og har et godt liv, men så bliver syg eller af andre grunde ikke kan arbejde mere, må det aldrig være sådan, at man risikerer at falde igennem maskerne i velfærdsnettet og må gå for lud og koldt vand,” siger Lasse Bjerg Jørgensen og råder pædagoger som Vito Bonanno, der er kommet i klemme i systemet, til at gå til deres fagforening.

”Man har selvfølgelig selv et ansvar for at følge sin sag, men vi i BUPL kender reglerne og ved, hvad der skal til for at få de ydelser, man har ret til,” siger han.

Samtidig opfordrer Lasse Bjerg Jørgensen myndighederne til at granske systemerne for at sikre, at ingen mennesker må klare sig nærmest uden indtjening i perioder.

”Man risikerer, at folk må gå fra hus og hjem og ende i en meget værre situation, hvor det bliver endnu dyrere for samfundet at samle folk op. Derfor er vi nødt til at se hinanden i øjnene og spørge os selv, hvad det er for en retstilstand, vi ønsker os i Danmark,” mener han.

Det tog næsten 5 år, før Vito fik sin korrekte udbetaling

Få et overblik over Vito Bonannos sag om manglende udbetaling af sygedagpenge i tidslinjen her. 

Vito Bonanno bliver sygemeldt fra sit faste vikarjob. Det er lungerne, den er gal med. Han bliver forpustet og træt og kan ikke gøre de samme ting som tidligere. Senere får han konstateret sarkoidose, en autoimmun og uhelbredelig sygdom.

Efter at have været sygemeldt i knap to år søger Vito Bonanno første gang om førtidspension. Han mangler dog at deltage i nogle afklarende indsatser i forhold til at få afklaret arbejdsevnen, og derfor bliver ansøgningen i første omgang afvist.

Hans sagsbehandler i BUPL Hovedstaden opdager, at Vito Bonanno har fået udbetalt omkring 145.000 kroner for lidt i sygedagpenge, fordi han har været fuldtidsforsikret i BUPL-A, men har fået ydelse som deltidsansat. Ifølge sagsbehandleren skal han både have et beløb efterbetalt og samtidig have reguleret sin sygedagpengesats til et højere beløb.

Københavns Kommune afviser at udbetale et beløb til Vito Bonanno for de manglende sygedagpenge. Den afgørelse klager Vito Bonanno over.

Københavns Kommune fastholder, at Vito Bonanno ikke skulle have det fulde sygedagpengebeløb udbetalt, selvom han var fuldtidsforsikret i A-kassen. Kommunen holder fast i sin afgørelse og sender Vito Bonannos sag til Ankestyrelsen.

Ankestyrelsen giver kommunen ret i, at Vito Bonanno ikke skal have efterbetalt sygedagpenge og have reguleret sin ydelse til et højere niveau. Dermed står pædagogen til ikke at få udbetalt pengene.

Vito Bonanno har været igennem afklarende forløb og bliver nu tilkendt førtidspension med start 1. juli 2023.

Ankestyrelsen ændrer af egen drift sin afgørelse og sender sagen tilbage til Københavns Kommune, som også ændrer sin afgørelse. Nu får Vito Bonanno udbetalt de manglende sygedagpenge.

Vito Bonannos udfordringer er langt fra slut. Udbetaling Danmark modregner udbetalingen af sygedagpenge i Vitos førtidspension, selvom sygedagpengene stammer fra en periode før Vito var på førtidspension. I flere måneder får han efter eget udsagn kun 138 kr. udbetalt.

Efter flere henvendelser til både skattemyndighederne og Udbetaling Danmark går SKAT går med til teknisk at føre udbetalingen og beskatningen af sygedagpenge tilbage til de år, hvor den skulle have været udbetalt. Den afgørelse sender Vito Bonanno videre til Udbetaling Danmark.

Vito Bonanno får endelig udbetalt de omkring 52.000 kroner, han er blevet trukket i førtidspension. Dermed har han nu, knap 5 år efter sin sygemelding, fået de penge, han har ret til.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.