Tv-serie har pædagog i hovedrollen: Tag med Rikkie til Tunesien

Rikkie Bilager rejste sammen med et tv-hold en uge til Tunesien for at arbejde i en børnehave. Nu kan hendes oplevelser ses i programmet ’Gæstearbejderne – på job i et U-land.’ Her rejser fire danskere ud i verden for at arbejde på helt andre vilkår, end de er vant til.

Til daglig arbejder Rikkie Bilager som ressourcepædagog i Esbjerg Kommune. Det har hun gjort i otte år, men sidste år byttede hun sin velkendte hverdag ud med en uge i en kommunal, tunesisk børnehave.

”Jeg var nysgerrig på, hvordan hverdagen i en tunesisk børnehave ser ud, og på, hvordan jeg kunne bidrage med min pædagogik og tilgang til børnene,” forklarer hun selv om, hvorfor hun rejste afsted.

Turen var arrangeret af Ulandssekretariatet, fagbevægelsens udviklingsorganisation, i forbindelse med optagelserne til et tv-program, som fra 10. april kan ses på TV Syd, og som alle kan streame fra TV-syds hjemmeside tvsyd.dk.

’Gæstearbejderne – på job i et u-land’ hedder programmet, som følger en dansk pædagog, en bager, en elektriker og en skraldemand, der rejser ud i verden for at prøve kræfter med deres job i helt andre omgivelser, end de er vant til.

Fagligt fællesskab trods sprogbarriere

Som ressourcepædagog er Rikkie Bilager vant til at komme i flere institutioner og til at samarbejde med forskellige pædagoger. Hun har tidligere arbejdet som pædagog i England og Thailand. Så hun er vant til at være på udebane.

Men hun er også vant til at kunne tale samme sprog som dem, hun arbejder med. Det kunne hun ikke i Tunesien, hvor pædagogerne talte arabisk og fransk, men ikke engelsk. Alligevel følte hun, at de forstod hinanden, og langt hen ad vejen var det ikke nødvendigt at bruge tolk.

”Man kommer langt med tegnsprog og kropssprog. De tunesiske pædagoger ville meget gerne snakke og forklare mig, hvordan de arbejdede, men jeg følte faktisk, at jeg forstod mest ved bare at være med eller observere deres aktiviteter,” lyder det fra Rikkie Bilager.

Det skar i mit hjerte

Når Rikkie Bilager træder ind i en børnehave, lægger hun altid mærke til, om der er børn, der på den ene eller anden måde har særlige behov. Det gjorde hun også i Tunesien.

”Det er naturligt for mig at se efter, om nogle falder udenfor fællesskabet. Her trak en dreng sig fra fællesskabet og undgik øjenkontakt med både børn og voksne. Jeg ud af, at hans far havde været ude for en ulykke og ikke kunne arbejde. Så moren var nødt til at arbejde mere end 12 timer om dagen. Drengen var alene hjemme hele eftermiddagen og aftenen. Det skar i mit hjerte, men det forklarede jo også, hvorfor han havde svært ved at være en del af fællesskabet. Han havde jo et kæmpe behov for omsorg,” siger Rikkie Bilager, som spurgte de tunesiske pædagoger, om de havde noget ekstra støtte til ham.

”Men der var der ikke ressourcer til. De havde sørget for, at han kunne få en økonomisk friplads, men det var også det,” konstaterer Rikkie Bilager.

'Frydleg' åbnede op

En af dagene skulle Rikkie Bilager selv stå for en aktivitet, og hun havde derfor planlagt forskellige ’frydlege’. Noget hun også ofte bruger i sit arbejde hjemme i Danmark.

”Frydlege er gode for fællesskabet, fordi de ikke handler om at komme først eller være bedst, men om at være fælles om noget. Man kan ikke lave legene uden at være sammen om det,” forklarer hun.

Børnene skulle bandt andet lege med en stor faldskærm og lave pizza på hinandens rygge. De var alle meget optagede af det – også den dreng, som normalt holdt sig for sig selv.

”Der skal aldrig være tvang, når man laver frydlege. Hvis børnene trækker sig, skal de have lov til det. Men han var med til at lege med faldskærmen og bagefter, da vi gik ind for at lave pizza på ryggen, smeltede han fuldstændig i mine arme. Når jeg tog armene væk, trak han dem til sig igen. Det var lidt svært for mig også at guide de andre børn samtidig, men jeg vurderede, at den dreng havde brug for noget ekstra omsorg, også fysisk, og så måtte jeg prioritere det,” fortæller Rikkie Bilager om episoden, som både overraskede hende selv og de tunesiske pædagoger.

”Da vi var færdige med legene, og børnene havde at øjebliks fri leg, kunne vi se, at han legede med nogle andre børn i børnehavens legekøkken. Senere begyndte han også at snakke, ikke så meget, men en lille smule,” fortæller Rikkie Bilager, som af de tunesiske pædagoger fik at vide, at han nærmest ikke havde sagt noget før.

”At var en ekstra opmærksomhed omkring ham og lege, hvor han kunne føle sig inkluderet uden at blive presset til noget, gjorde tydeligvis en stor forskel for den her dreng,” konstaterer Rikkie Bilager.

De små succesøjeblikke

Det er nu nogle måneder siden, hun kom hjem fra Tunesien, men oplevelserne sidder stadig i hende. Nogle vil måske spørge, hvad der så skete, da hun rejste igen, og hun stiller også selv spørgsmålet, men svarer så:

”Selvfølgelig havde jeg det ikke godt med at rejse derfra, når jeg kunne se, at et barn havde brug for ekstra omsorg. Men jeg tror, at de øjeblikke, vi havde sammen, også har gjort en forskel for ham. At alle de små øjeblikke betyder noget for det enkelte barn. Jeg håber, at de tunesiske pædagoger blev inspirerede af mine lege og tilgang til børnene. Og de fremover får nogle flere ressourcer, så de bedre kan imødekomme børn med særlige behov.”

”Gæstearbejderne – på job i et uland” kan ses på TV Syd fra 10. april og fem søndage frem kl. 19.30.
Bor du ikke i TV Syds sendeområde, kan programmerne ses på tvsyd.dk.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.