Troldelege letter Janni og Sørens arbejde med læreplanen

Fortællinger, lege og aktiviteter omkring den stærke og ildelugtende Kong Stinkefod og hans ligeså sære troldevenner løber som en rød tråd i det pædagogiske arbejde med børnehavebørnene fra Træhuset, der er en afdeling under Børnehaven Skovtrolden i Gandrup.
Derfor er arbejdet med troldeuniverset også en nem indgang til ubesværet at komme rundt om alle seks temaer i den styrkede pædagogiske læreplan.
Det fortæller pædagogerne Søren Bjerregaard og Janni Nielsen, der selv har udviklet troldehistorierne og aktiviteterne, som tæller alt fra at lægge puslespil med motiver af troldene til at gå på en vild og sjov og lidt skræmmende troldejagt i skoven tæt ved børnehaven.
”Læreplansarbejdet bliver ikke sådan noget, vi skal have krydset af, men noget, der foregår naturligt, mens vi er optaget af legene og aktiviteterne i vores fælles fantasiunivers omkring troldene,” siger Janni Nielsen.
Søren Bjerregaard har et eksempel:
”Natur, udeliv og science kommer i spil, hver gang vi går i skoven og leder efter troldespor – det kan være svampe og snegle, som troldene elsker at spise, eller måske knækkede grene, som vi forestiller os, at troldene har trådt på. Måske blander vi en trylledrik, som vi kalder trolis minimalis, og som skal få troldene til at blive mindre, så vi kan fange dem. Til det skal vi blandt andet bruge en pind, der er større end en finger, men mindre end en hånd, og så skal børnene finde sådan en,” forklarer han.
Vi går bare ud og leger og rammer alligevel de emner, man skal i læreplanen. Så bliver man da glad.
Janni Nielsen, pædagog

Det giver 100 procent arbejdsglæde
Troldeuniverset rummer i det hele taget mange sære ord, som også ansporer læreplansarbejdet med sprog og kommunikation.
”Børnene synes, at ordene er sjove. Det er med til at knække sprogkoden for mange af vores sprogudfordrede børn, at de gerne vil lære dem. Jeg havde heller aldrig troet, at et ord som gøglerged eller gedens navn Gnaske-Aske-Katinka eller Troldenumsehøj skulle blive en del af mit ordforråd. Men de ord er med i vores julekalenderbog, som er vores seneste bog,” fortæller Janni Nielsen.
Pædagogerne bruger dialogisk læsning ved højtlæsning af Kong Stinkefod-bøgerne. Sproget er også i spil, når de synger troldesange, og når børnene opfører små rollespil med scener fra bøgerne for hinanden.
”Det er der både social udvikling og alsidig personlig udvikling i. Børnene har ikke noget imod at spille hverken den bussemandspillende Herluf eller den brølende Dronning Morgensur for hinanden, og det styrker deres legeevner og selvværdet. Som pædagog bliver man bare så stolt,” siger Janni Nielsen, der ikke selv er bleg for at lege engageret med i børnenes lege.
”Man kan slet ikke lade være med at være med i det fællesskab, der opstår i børnegruppen omkring troldeuniverset. Det giver 100 procent arbejdsglæde. Det er altså fedt som pædagog at være en legende voksen fremfor en voksen, der har travlt med at holde styr på, om man nu kan sætte kryds ved kultur og æstetik-temaet. Vi går bare ud og leger og rammer alligevel de emner, man skal i læreplanen. Så bliver man da glad”, siger Janni Nielsen.
Læs mere om troldeuniverset i Børn&Unge nr 9/2024
Tag med på en troldejagt i artiklen 'Unikt troldeunivers styrker børns legemod, fantasi og fællesskaber'
