Slut med selvtest? Ikke for disse pædagoger

Selv om der stadig er høj coronasmitte blandt pædagoger, sløjfer regeringen nu opfordringen om, at pædagogisk personale bliver coronatestet to gange om ugen. Det betyder samtidig et farvel til pædagogers adgang til selvtest på jobbet. Men ikke for alle pædagoger.

Efter juleferien fik landets kommuner udleveret bunker af selvtest til personalet i daginstitutioner og skoler. Adgangen til selvtest på jobbet betød, at pædagoger kunne følge opfordringen om at blive coronatestet to gange om ugen uden at de behøvede at forlade arbejdspladsen.

Det lagde en dæmper på det testrelaterede fravær i de hårdt pressede institutioner og gjorde det en smule lettere at få vagtplanerne til at hænge sammen.

Men nu – få uger senere og med et væsentligt højere smittetryk, end da selvtest blev indført – er det slut med de to ugentlige selvtest til ansatte i skoler og institutioner, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.

’Øvrige kontakter’ kan stadig få selvtest

Afskeden med selvtest kommer, fordi regeringen på baggrund af rådgivning fra den Faglige Referencegruppe har besluttet at fjerne opfordringen til at teste medarbejdere i daginstitutioner og skoler.

Der er dog fortsat en opfordring til at blive testet, hvis du er ’øvrig kontakt,’ altså hvis en person i din omgangskreds eller en person, som du dagligt eller regelmæssigt omgås, er blevet smittet.

Det betyder, at pædagogisk personale, som er ’øvrige kontakter,’ fortsat vil kunne få udleveret selvtest på arbejdspladsen frem til 31. marts.

Kommuner: Stadig mulighed for selvtest i visse tilfælde

Regeringens udmelding betyder dog ikke nødvendigvis, at pædagoger bliver fuldstændigt afskåret fra selvtest på jobbet, hvis de ikke har været i nærkontakt med en COVID-smittet.

En række større danske kommuner fortæller til Børn&Unge, at de indtil videre er godt forsynet med selvtest, og at der i den kommende tid kan være tilfælde, hvor pædagogisk personale vil kunne blive testet, også selvom de ikke er øvrig kontakt.

’Hver institution vil have et lille lager af selvtest liggende. Hvis der kommer tilfælde med megen smitte, eller hvor enkelte medarbejdere udviser symptomer, vil vi kunne tage disse test i brug – også til medarbejdere, som ikke er øvrige kontakter,’ oplyser Aalborg Kommune eksempelvis i et mailsvar til Børn&Unge.

Sønderborg Kommune har, trods regeringens udmelding, ikke tænkt sig at ændre praksis her og nu:

’Vi har rigeligt med selvtestkits på lager, og så er der ingen grund til ikke at opretholde den tryghed, de giver,’ fortæller sundhedschef i Sønderborg Kommune, Michael Skriver Hansen, i et mailsvar.

Vinterferie: Kommuner venter med udmelding

Aarhus Kommune understreger, at man prioriterer at holde driften kørende, så vuggestuer og børnehaver kan holdes åbne, og så elever kan undervises under gode vilkår i skolerne.

’Derfor kan det hænde, at der i visse tilfælde lokalt vil blive udleveret test til medarbejdere, som ikke er øvrig kontakt, men som ’blot’ oplever symptomer på covid-19,’ lyder det i et mailsvar fra forvaltningen Børn og Unge i Aarhus Kommune.

Enkelte af de kommuner, Børn&Unge har været i kontakt med, forventer først i løbet af uge 8 at tage stilling til fremtidig selvtest af personale i daginstitutioner. Det gælder eksempelvis Odense og København.

Læs mere om ophøret af opfordringen om coronatest hos UVM.dk.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.