Pas på pædagogers hænder: Her er forskernes bedste råd

Den hyppige brug af vand og sæbe giver mange pædagoger problemer med håndeksem. Nu har BUPL bedt Arbejdstilsynet om at være særligt opmærksomme på problemet, når de er på besøg i danske institutioner.

Røde, tørre fingre. Sår og blærer. Smerter, kløe og svie. Det kan både gøre ondt og være generende, når man får eksem på hænderne, fordi de tørrer ud af den daglige brug af vand og sæbe.

Nu har BUPL bedt Arbejdstilsynet om at være særligt opmærksomme på pædagogers risiko for at udvikle eksem og andre lidelser på hænderne, efter at de særlige tiltag for at forebygge coronavirus blandt andet har medført et større fokus på at vaske hænder i danske institutioner.

»Vi har gjort Arbejdstilsynet opmærksom på, at de skal spørge ind til den øgede håndvask, når de er på tilsynsbesøg. Vi har opfordret til, at tilsynet undersøger, om der er skåneprocedurer for pædagoger, der er i risiko for at udvikle håndeksem,« siger Mette Skovhus Larsen, der er faglig sekretær i BUPL med politisk ansvar for arbejdsmiljø.

Smertefuld lidelse

BUPL har efter sommerferien fået henvendelser fra flere pædagoger, der oplever problemer med håndeksem. De fortæller ifølge Mette Skovhus Larsen om en lidelse, der både er smertefuld og en daglig irritation.

»Vi bruger jo vores hænder hele tiden, når vi er på arbejde. Pædagoger fortæller om, hvordan de fik håndeksem, da de kom tilbage fra nedlukningen. I sommerferien forsvandt eksemet, men efter ferien er det kommet tilbage. Så der er ingen tvivl om, at det er arbejdsrelateret,« siger Mette Skovhus Larsen.

»Dermed kan eksemet også potentielt blive en arbejdsskade, og derfor skal vi reagere på det,« tilføjer hun og oplyser, at hun nu har bedt de lokale fagforeninger om at registrere henvendelserne fra medlemmer med håndeksem, så BUPL kan få et overblik på landsplan.

Børn fik eksem

For nyligt dokumenterede en landsdækkende undersøgelse fra Afdelingen for Allergi-, Hud- og Kønssygdomme ved Gentofte Hospital, at skolebørn i høj grad udviklede håndeksem i perioden efter genåbningen af samfundet.

Afdelingslæge Anne Birgitte Simonsen, der var med til at foretage undersøgelsen, fortæller, at der hende bekendt ikke er lavet lignende studier af pædagogers problemer med håndeksem efter genåbningen.

»Men det er velkendt, at pædagoger har et af de erhverv med øget risiko for at udvikle håndeksem, fordi de har såkaldt ’vådt arbejde’. Det vil sige et arbejde, der kræver hyppig håndvask og ofte også brug af handsker. Jeg kan derfor sagtens forestille mig, at problemer med håndeksem kan være intensiveret i genåbningen efter corona,« siger hun.

Ifølge Anne Birgitte Simonsen er problemet ved at vaske sine hænder ofte, at man ikke bare vasker bakterier væk, men også hudens eget beskyttende fedtlag. Det kan give rød, tør og irriteret hud, som er tre symptomer på håndeksem.

Risikerer at forlade jobbet

En anden undersøgelse dokumenterede for nyligt problemet yderligere. Et hold forskere fandt, at 4 ud af 10 børn udviklede håndeksem allerede i løbet af den første uge efter, at de måtte komme tilbage til vuggestuer, børnehaver og skoler efter påske.

»Det er vigtigt at understrege, at god håndhygiejne er en vigtig brik i kampen mod coronavirus og andre infektioner og vira. Men når man øger brugen af håndvask med sæbe, har vi set, at det giver i hvert fald børn en akut øget risiko for at udvikle håndeksem,« siger børnelæge Luise Borch fra Hospitalsenheden Vest, som er en af forskerne bag studiet, der kun ser på børns risiko for at udvikle håndeksem.

Luise Borch kender dog til flere studier, som viser, at faggrupper som pædagoger, der vasker hænder hyppigt i deres arbejde, har øget risiko for håndeksem og kan få forværrede symptomer, hvis de i forvejen har tendens til håndeksem.

»Hos nogle voksne risikerer håndeksem at blive en invaliderende lidelse, som i sidste ende kan betyde, at de må omskoles, fordi de ikke kan varetage det job, de er uddannet til,« siger hun.


Forskernes råd: Undgå håndeksem

  • Overvej, om det er nødvendigt at vaske hænder med vand og sæbe, eller om man lige så godt kan bruge håndsprit til håndhygiejne. Håndsprit med glycerin udtørrer huden mindre.
  • Fugt hænderne med vand, inden du påfører sæben. Og sørg for at vaske al sæbe af bagefter. Det irriterer hænderne mindre.
  • Brug håndsæbe uden parfume.
  • Husk at forebygge eksem ved at bruge fed håndcreme uden parfume ofte og især efter håndvask.

Kilder: Afdelingslæge Anne Birgitte Simonsen og børnelæge Luise Borch

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.