Nyt gratis magasin til ledere: Her er de 6 vigtigste ingredienser i din trivsel 

I et nyt gratis digitalt magasin fra Væksthus for ledelse er der masser af gode råd og erfaringer til og fra ledere. En af hovedpersonerne er dagtilbudsleder, og hun har et helt særligt råd til at styrke trivslen hos nye ledere.
Bliv pædagog
Flere undersøgelser viser, at god trivsel hos ledere blandt andet et vigtig for medarbejdernes trivsel. Nu peger trivselsforsker peger på seks fællestræk, hun ser blandt ledere, som trives godt.

Hvad skal der til, før du trives i dit lederjob? Der er mange forskellige forklaringer på, at lederne mistrives og har et udfordrende psykisk arbejdsmiljø. Og der er omtrent lige så mange svar på, hvad der skaber ledertrivsel.
Det indtryk får man, når man læser det nye digitale magasin Trivsel, som er udgivet af Væksthus for ledelse. 

Magasinet belyser ledertrivsel fra mange forskellige vinkler. Du præsenteres for direktørers, chefers og lederes personlige fortællinger om deres egen trivsel – eller mangel på samme. Og du kan også læse, hvordan medarbejderne kan mærke, at deres leder trives, og hvilken betydning det har, for at de kan løse deres opgaver. 

6 ingredienser i ledertrivslen 

Magasinet kommer også med forskernes blik på, hvordan du og din organisation gennem forskellige greb kan styrke både din og dine lederkollegers trivsel.

En af de førende stress- og trivselsforskere, som får plads i magasinet, er Malene Friis Andersen. Hun har udarbejdet denne liste med seks punkter med fællestræk hos de ledere, der trives:

1. Sætter grænser
Mange af de ledere, der trives, har forholdt sig til – og sat grænser for – hvad der er muligt både opadtil og i forhold til medarbejderne. De har også sat grænser for, hvor mange timer de vil lægge i jobbet.

2. Har gode relationer
De har gode relationer til medarbejderne uden at træde ud af lederrollen. De har også en god og tryg relation opadtil til deres nærmeste chef. 

3. Har styr på tiden
De tager indflydelsen tilbage og har taget stilling til, hvordan de vil forvalte deres tid og ikke overlade det til omgivelserne.

4. Kender deres begrænsninger
De er meget bevidste om deres egne begrænsninger og er klar over, at de ikke kan lykkes i alt, og at det er o.k. ikke at kunne nå alt.

5. Har råderum
De har et råderum og indflydelse. Det har de skabt gennem en god dialog med egen chef, der viser tillid og bakker op.

6. Et stærkt fællesskab
De indgår i en ledergruppe, hvor man i tillid bruger hinanden til at støtte og sparre.

Læs også: Stressforsker: Ledere skal bruge deres magt opad

Dagtilbudsleder: Sådan har vi skabt et stærkt lederfællesskab

At være en del af et stærkt ledelsesfagligt fællesskab er netop afgørende for trivslen i den gruppe af ledere, som Stine Kart Skytte har ansvaret for. Hun er områdeleder for dagtilbud i Område Nord i Roskilde Kommune  og chef for de pædagogiske ledere af områdets daginstitutioner. Hendes gruppe består af pædagogfaglige ledere med relativt få års erfaring som ledere.

Når der skal ansættes nye ledere, lægger Stine Karl Skytte vægt på, at den nye lederkollega er et godt menneske, og om der er potentiale for god ledelse.

Og når en ny leder har skrevet ansættelseskontrakten under, er ledergruppen opmærksom på at lægge ’relationel varme ind’. Det betyder, at alle ledere har til opgave at booke en gåtur, arrangere en kaffeaftale eller en rundvisning i deres dagtilbud sammen med deres nye lederkollega.  

I magasinet Trivsel kan du læse meget mere om gruppen af pædagogfaglige ledere i Roskilde. Om deres arbejde med at skabe et tillidsfuld ledelsesrum, om at forebygge ledelsesfaglig ensomhed og om at give plads til at begå fejl.

Find magasinet her.

Hvad er væksthus for ledelse?

Væksthus for Ledelse er et samarbejde mellem Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet, som BUPL – og dermed også BUPL’s Lederforening – er en del af. Væksthuset arbejder for at udvikle og synliggøre god ledelse i kommuner og regioner.

Læs mere om Væksthusets aktiviteter på Lederweb.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.