Nye corona-tal: Pædagoger er blandt de hårdest ramte

Nye tal viser, at pædagoger ligger i top blandt corona-ramte faggrupper. Ansatte i fritids- og ungdomsklubber er hårdere ramt end ansatte på hospitaler og plejehjem. Ledere håber på julenedlukning, og BUPL opfordrer til nødpasning og mundbind til forældre.

Pædagoger har længe været presset af både sygemeldinger og corona-retningslinjer, og nu viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI), at ansatte i pædagogiske institutioner har været blandt landets allerhårdest ramte af covid-19.

Mens to procent af danskerne samlet set har testet positiv for covid-19, gælder det tre procent af de ansatte på pædagog-arbejdspladser. Pædagogerne er altså 50 procent hårdere ramt end landsgennemsnittet.

Værst ser det ud for ungdoms- og fritidsklubberne. Her har 4,7 procent af medarbejderne været syge med covid-19. Dermed er corona-smitten i klubberne højere end smitten blandt ansatte på hospitaler og plejehjem.

Klubleder: Vi er presset

Et af de steder, som har været hårdt ramt på grund af covid-19, er klubberne ved Engdalsvej i Aarhus.

”Vi har haft to medarbejdere, som har været syge med covid-19, og derudover har næsten alle på et tidspunkt været hjemsendt efter nærkontakt med smittede. Hjemsendelserne  kan jo vare i dagevis på grund af ventetid på testsvar, så det har fyldt meget. Heldigvis har vi gode vikarer og fortsat mulighed for at få ekstraudgifterne dækket af corona-kassen. Men det presser mine medarbejdere, det er helt sikkert,” fortæller fritidscenterleder ved Sødal-Engdal, Carsten Hildebrandt.

Personalemanglen gør det så godt som umuligt at leve op til eksempelvis retningslinjerne om gruppeopdeling, fortæller han.

Vuggestuer oplever akut corona-stigning

De seneste uger har også vuggestuer og integrerede institutioner oplevet en stærk stigning i antallet af covid-ramte medarbejdere, viser de nye tal fra SSI.

Og corona-truslen presser selv de steder, hvor medarbejderne indtil videre har undsluppet den frygtede diagnose. Det fortæller Zemma Poder, leder af den integrerede institution Børnehuset Storken i Albertslund.

”Det er blevet normen, at vi har personale hjemsendt. Symptomer kan sagtens betyde, at en medarbejder er hjemsendt en uge på grund af lang vente tid på først test og derefter svar,” siger hun.

I løbet af efteråret har Børnehuset Storken tre gange måttet sende hele børnegrupper og deres pædagoger hjem på grund af corona-smitte i en familie.

BUPL opfordrer: Mundbind og nødpasning

BUPL-formand Elisa Rimpler finder de stigende smittetal stærkt bekymrende, og den bekymring tager hun med i sin dialog med Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

På baggrund af smittestigningen opfordrer BUPL til at indføre krav om mundbind til forældre i daginstitutionerne eller til at sikre, at forældrene ikke går indenfor i institutionerne.

Elisa Rimpler understreger, at mange daginstitutioner og klubber i øjeblikket er presset i en uacceptabel grad.

"Kommunerne har mulighed for at dimensionere, altså at sænke antallet af børn, som kan være i institutionerne, på grund af personalemanglen. Men vi ser, at mange kommuner ikke påtager sig det ansvar, og så bør regeringen tage konsekvensen og anbefale, at der kun er åbent for nødpasning julen over, så kommunerne kan nå at planlægge, hvordan vi bedst kommer igennem vinteren," siger hun.

Ledere håber, julelukning bryder smittekæder

Zemma Poder ville ønske, at regeringen lukkede daginstitutionerne op til jul, som man har gjort med de store skoleklasser.

”Jeg håber, regeringen sender børnene på tidlig juleferie, så dagtilbuddene bliver smittefri i 14 dage. Jeg kan frygte, at hvis det her forstætter på den anden side af nytår, så risikerer vi både mere smitte med covid-19, og at pædagogerne simpelthen bukker under med stress.”

Også fritidscenterleder Carsten Hildebrandt fra Aarhus håber, en delvis nedlukning mellem jul og nytår kan være med til at bryde smittekæderne i klubberne.

”Mellem jul og nytår er her færre børn, og vi holder kun åbent for sårbare og udsatte unge,” siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.