Ny trivselskommission skal kigge på disse områder for at fremme trivslen
Nu kommer den trivselskommission, som SVM-regeringen bebudede i sit regeringsgrundlag. Med højskoleforstander Rasmus Meyer fra Krogerup Højskole som formand skal kommissionen se på ’hvordan man fremmer børn og unges generelle trivsel, forebygger mistrivsel samt bedst muligt opsporer og støtter børn og unge i særlig risiko for og med begyndende tegn på mistrivsel’, som der står i kommissoriet.
Kommissionens arbejde skal rettes mod den brede, almene gruppe af 0-25-årige og skal komme med anbefalinger indenfor følgende temaer:
- Fællesskaber og relationer
- Tidlig indsats og forebyggelse
- Livsmod og robusthed
- Det gode digitale liv
BUPL: De bør have fokus på at styrke fritidsinstitutionerne
Det glæder Lars Søgaard Jensen, faglig sekretær i BUPL’s forretningsudvalg, at der nu kommer en trivselskommission:
”Forhåbentlig finder den nogle svar på, hvad der skal til, for at vi får styrket børn og unges trivsel. Nogle gange kan man høre folk sige, at hvis bare man forbyder skærme, så skal det nok gå, men så let er det ikke. Jeg håber, kommissionen får kompleksiteten frem,” siger han.
Han håber, at kommissionen også kigger på de rammer, vi byder børn og unge i dag- og fritidsinstitutioner.
”De bør have fokus på, hvordan man styrker fritidsinstitutionerne, for det er der, børns fællesskaber og venskaber kan opstå, og dermed også trivsel,” siger han.
Husk børn og unges perspektiv
Blandt kommissionens medlemmer er der ingen pædagoger, og kun en ung, Marie Holt Hermansen, der netop er stoppet som formand for Danske Skoleelever.
Lars Søgaard Jensen håber, at flere unge får lov at til at påvirke kommissionens arbejde.
”Det er vigtigt at få børn og unges perspektiv med i arbejdet. Det lægger kommissoriet også op til. Og jeg håber, at de også inddrager BUPL’s ekspertise og viden og nogle praktikere ude fra marken,” siger han.
Læs Børn&Unges tema om trivselskrisen
Ekspert: Nogle unge har det rigtig skidt
Maria Bruselius-Jensen er lektor ved Aalborg Universitet, hvor hun blandt andet er med i forskningsprojektet ’Pædagogiske veje til bedre trivsel i ungdomslivet’. Hun kalder det vigtigt, at der nu kommer en trivselskommission.
”For vi ser nogle unge, der har det rigtig skidt. Men jeg håber , at fokusset på trivsel og mistrivsel ikke blokerer for alt den vigtige og nuancerede viden, vi har om ungdomslivet på forskellige arenaer som uddannelse, fritidsliv og relationer,” siger hun.
Trivselskommissionen skal da også kigge på fællesskaber og relationer.
”Det giver god mening at have fokus på fællesskaber, for når de fungerer godt, så er det blandt andet der, unge kan have et frirum fra andre forhold, som de oplever som svære og krævende. Og man skal have blik for de unge, som ikke har eller ikke trives i deres fællesskaber,” siger Maria Bruselius-Jensen, der er aktuel med ’Fællesskaber i ungdomslivet – når de gør godt, og når de gør ondt’, som hun har skrevet sammen med Niels Ulrik Sørensen og Noemi Katznelson.
Find 'Fællesskaber i ungdomslivet' her
Unge har masser at byde ind med
Men det er samtidig vigtigt, at kommissionen sætter fokus på de mange styrker, der også er blandt unge, pointerer Maria Bruselius-Jensen
”Fokus på mistrivsel kan etablere et mangelperspektiv på unge, hvor fællesskaber eksempelvis forbindes med ensomhed og udenforskab. Det kan positionerer unge som nogen, der ikke har ressourcer og handlekraft. Vi skal også se dem som en ressourcefuld generation, som har masser at byde ind med i forhold til, hvordan vores verden kan blive bedre, og i forhold til hvordan vi også kan leve et bedre liv. Det er mit håb, at man også vil have den indgangsvinkel i kommissionen,” siger hun.