Ny trivselskommission skal kigge på disse områder for at fremme trivslen

Børn og unges trivsel skal endnu mere i fokus med ny trivselskommission. Husk at kigge på rammerne for dag- og fritidstilbud, anbefaler BUPL. Og husk at kigge på de unge som nogen, der har ressourcer, siger ekspert.
Glade børn i SFO-alder
Gode fællesskaber skaber glæde. Derfor skal trivselskommissionen se på, hvordan der skabes grundlag for positive fællesskaber.

Nu kommer den trivselskommission, som SVM-regeringen bebudede i sit regeringsgrundlag. Med højskoleforstander Rasmus Meyer fra Krogerup Højskole som formand skal kommissionen se på ’hvordan man fremmer børn og unges generelle trivsel, forebygger mistrivsel samt bedst muligt opsporer og støtter børn og unge i særlig risiko for og med begyndende tegn på mistrivsel’, som der står i kommissoriet.

Kommissionens arbejde skal rettes mod den brede, almene gruppe af 0-25-årige og skal komme med anbefalinger indenfor følgende temaer:

  • Fællesskaber og relationer 
  • Tidlig indsats og forebyggelse 
  • Livsmod og robusthed 
  • Det gode digitale liv 

 

BUPL: De bør have fokus på at styrke fritidsinstitutionerne

Det glæder Lars Søgaard Jensen, faglig sekretær i BUPL’s forretningsudvalg, at der nu kommer en trivselskommission:

”Forhåbentlig finder den nogle svar på, hvad der skal til, for at vi får styrket børn og unges trivsel. Nogle gange kan man høre folk sige, at hvis bare man forbyder skærme, så skal det nok gå, men så let er det ikke. Jeg håber, kommissionen får kompleksiteten frem,” siger han.

Han håber, at kommissionen også kigger på de rammer, vi byder børn og unge i dag- og fritidsinstitutioner. 

”De bør have fokus på, hvordan man styrker fritidsinstitutionerne, for det er der, børns fællesskaber og venskaber kan opstå, og dermed også trivsel,” siger han. 

Husk børn og unges perspektiv

Blandt kommissionens medlemmer er der ingen pædagoger, og kun en ung, Marie Holt Hermansen, der netop er stoppet som formand for Danske Skoleelever.

Lars Søgaard Jensen håber, at flere unge får lov at til at påvirke kommissionens arbejde.

”Det er vigtigt at få børn og unges perspektiv med i arbejdet. Det lægger kommissoriet også op til.  Og jeg håber, at de også inddrager BUPL’s ekspertise og viden og nogle praktikere ude fra marken,” siger han.

Læs Børn&Unges tema om trivselskrisen

Ekspert: Nogle unge har det rigtig skidt

Maria Bruselius-Jensen er lektor ved Aalborg Universitet, hvor hun blandt andet er med i forskningsprojektet ’Pædagogiske veje til bedre trivsel i ungdomslivet’. Hun kalder det vigtigt, at der nu kommer en trivselskommission.

”For vi ser nogle unge, der har det rigtig skidt. Men jeg håber , at fokusset på trivsel og mistrivsel ikke blokerer for alt den vigtige og nuancerede viden, vi har om ungdomslivet på forskellige arenaer som uddannelse, fritidsliv og relationer,” siger hun.

Trivselskommissionen skal da også kigge på fællesskaber og relationer.

”Det giver god mening at have fokus på fællesskaber, for når de fungerer godt, så er det blandt andet der, unge kan have et frirum fra andre forhold, som de oplever som svære og krævende. Og man skal have blik for de unge, som ikke har eller ikke trives i deres fællesskaber,” siger Maria Bruselius-Jensen, der er aktuel med ’Fællesskaber i ungdomslivet – når de gør godt, og når de gør ondt’, som hun har skrevet sammen med Niels Ulrik Sørensen og Noemi Katznelson.

Find 'Fællesskaber i ungdomslivet' her

 Unge har masser at byde ind med

Men det er samtidig vigtigt, at kommissionen sætter fokus på de mange styrker, der også er blandt unge, pointerer Maria Bruselius-Jensen

”Fokus på mistrivsel kan etablere et mangelperspektiv på unge, hvor fællesskaber eksempelvis forbindes med ensomhed og udenforskab. Det kan positionerer unge som nogen, der ikke har ressourcer og handlekraft. Vi skal også se dem som en ressourcefuld generation, som har masser at byde ind med i forhold til, hvordan vores verden kan blive bedre, og i forhold til hvordan vi også kan leve et bedre liv. Det er mit håb, at man også vil have den indgangsvinkel i kommissionen,” siger hun.

Her er de temaer, kommissionen skal arbejde med

Kommissionens arbejde skal koncentrere sig om nedenstående fire temaer, som går på tværs af arenaer i børn og unges liv, herunder familien, dagtilbud, skole og uddannelser, socialområdet, arbejdsliv, fritidsjob, kultur- og foreningslivet, sundhedspleje samt sociale medier og andre digitale tjenester:

1. Vi lever sammen: Fællesskaber og relationer
En stigende gruppe af børn og unge føler sig ensomme og oplever at stå på kanten af eller uden for de fællesskaber, de møder i deres hverdag. Kommissionen skal derfor se på, hvordan der kan skabes grundlag for nære relationer og positive fællesskaber i alle børn og unges hverdag, hvor de kan blive set og få støtte, hvis de har det svært. Herunder hvordan børn og unge kan blive mødt af trygge og udviklende miljøer i deres dagligdag og fritid. 

2. Vi kan alle få brug for hjælp: Tidlig indsats og forebyggelse
Tidlig opsporing og forebyggelse af mistrivsel er helt centralt for, at børn og unge får den rette hjælp i tide og ikke oplever længerevarende mistrivsel. Kommissionen skal derfor se på, hvordan børn og unges trivsel kan styrkes gennem strukturelle, tværfaglige indsatser. Herunder hvordan børn og unge, der har begyndende tegn på mistrivsel, opspores tidligt og får den rette indsats og støtte. 

3. Vi kan godt: Livsmod og robusthed
En del børn og unge føler sig presset af de krav og forventninger fra samfundet og sig selv, som de oplever i hverdagen. Det kan påvirke og udfordre deres selvopfattelse og bidrage til et stort fokus på selvoptimering, præstation og konkurrence i flere af livets arenaer samt et øget tempo i livet generelt. Kommissionen skal derfor se på, hvordan der kan skabes forudsætningerne for, at alle børn og unge kan udvikle en robusthed og en tro på egen formåen. 

4. Vi er online: Det gode digitale liv
For langt de fleste børn og unge er sociale medier og andre digitale tjenester, herunder online-spil, blevet en del af hverdagslivet. Digitalt mediebrug kan styrke fællesskaber, men også medføre afhængighed, ensomhed, oplevelse af og frygt for krænkelser og påvirke bl.a. søvn, fysisk aktivitet og kropsopfattelse. Kommissionen skal se på, hvordan børn og unges digitale liv og tilstedeværelse på digitale platforme og sociale medier kan have betydning for deres trivsel og, hvordan børn og unges digitale dannelse, sikkerhed og tryghed kan styrkes. 

Kilde: Kommissorium for Trivselkommissionen

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.