Ny tendens fordobler erstatning til arbejdsskadede pædagoger
Hvis du falder over en mooncar på legepladsen, bliver hevet i armen og får smerter i skulderen eller får håndeksem som følge af hyppig håndvask, skal du kunne få arbejdsskadeerstatning. Og det lykkes for et stort antal pædagoger med BUPL’s hjælp, viser den nyeste opgørelse over arbejdsskadesager.
I 2023 opnåede BUPL samlet set 115 millioner kroner i godtgørelser og erstatninger til medlemmer, der har været ude for en arbejdsulykke eller erhvervssygdom. Det er væsentligt mere end i 2022, hvor summen var 57 millioner kroner, og i 2021, hvor det samlede erstatningsbeløb var 73 millioner kroner.
”Jeg er stolt af, at vi har opnået at få så stor en erstatning til medlemmerne. Når de kommer i klemme på arbejdsmarkedet, træder vores dygtige folk til og hjælper dem til at få den erstatning, de har krav på,” siger Johnny Gaardsdal, som sidder i BUPL’s forretningsudvalg og har politisk ansvar for arbejdsmiljø.
Skadede pædagoger stod forrest: Endelig tid til erstatning
Især én type sager har haft betydning for det høje samlede erstatningsbeløb:
”Covid-19 er en stor del af forklaringen. Vi har hjulpet omkring 700 medlemmer med deres Covid-19-sager hos myndighederne, og 500 af dem er nu blevet anerkendt som arbejdsskader,” siger Johnny Gaardsdal, der især er tilfreds med, at BUPL har opnået gode resultater for medlemmer, der er ramt af senfølger efter at være blevet smittet med coronavirus på arbejdet.
Medlemmer, der har oplevet daglig hovedpine, koncentrationsbesvær, problemer med hukommelsen eller andre følgevirkninger efter Covid-19, har i mange tilfælde fået tilkendt varigt mén. Og 30 medlemmer har fået erstatning for tab af erhvervsevne, fordi sygdommen har haft så svære følger for dem, at de er blevet nødt til at gå ned i tid, overgå til fleksjob eller gå på førtidspension.
”Det er kun rimeligt, at de pædagoger, der er blevet syge med Covid-19, og hvor en del har fået senfølger, bliver kompenseret. Vi tog ansvar på et svært tidspunkt for samfundet og stod forrest under pandemien. Nu har vi brug for, at myndighederne tager hånd om de af os, det er gået hårdest ud over,” siger Johnny Gaardsdal.
Fokus på anmeldelse af skader har båret frugt: Men der er ét problem
Under Coronapandemien havde BUPL særligt fokus på, at pædagoger, der blev smittet på arbejdet, skulle anmelde sygdommen som en arbejdsskade. Den opfordring er Johnny Gaardsdal tilfreds med, at mange pædagoger har lyttet til.
”Budskabet om, at BUPL kan hjælpe, hvis man er blevet ramt af en arbejdsskade, er nået ud til mange pædagoger. Det er jeg glad for, for det giver os mulighed for at gøre en forskel for dem, der uforskyldt er blevet syge, mens de har passet deres arbejde,” siger han.
De myndigheder, der skal behandle sager om arbejdsskader, har dog svært ved at følge med anmeldelserne. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) vurderer aktuelt, at en ny arbejdsskadesag i gennemsnit tager 16-18 måneder at behandle.
Handler sagen om tab af erhvervsevne, vurderer AES den gennemsnitlige sagsbehandlingstid til at være omkring 3 år.
”Det er dybt kritisabelt, at sagsbehandlingstiderne er så lange. Hvis man har mistet sit indtjeningsgrundlag, nytter det ikke noget, at man først får erstatning adskillige år efter,” lyder det fra Johnny Gaardsdal.
Børn&Unge har forsøgt at få kommentar til de lange sagsbehandlingstider fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), som ikke har reageret på henvendelsen.