Nedslående tal: Antallet af nye pædagogstuderende falder igen

Antallet af nye studerende på landets pædagoguddannelser falder endnu en gang, og det giver udsigt til forværret pædagogmangel. Der er dog en række alternative veje til at skaffe væsentligt flere pædagoger i de kommende år, påpeger BUPL.
studerende

3.968 personer har 27. juli fået besked om, at de er blevet optaget på pædagoguddannelsen, viser nye tal fra Undervisnings- og Forskningsministeriet.

Det er fem procent færre end sidste år, og sammenlignet med år 2016 er optaget faldet med 25 procent (se grafik nederst).

Nyheden om det faldende optag kommer i en tid, hvor daginstitutionerne døjer med massive rekrutteringsproblemer, advarer BUPL-formand Elisa Rimpler:

”Hver tredje ledige pædagogstilling bliver slået op forgæves, og mange pædagoger er den eneste med en uddannelse på deres stue. Det er en totalt uholdbar situation, og med endnu et fald i optaget på pædagoguddannelsen vokser problemet sig kun større”, siger hun.

Også uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) er bekymret over faldet:

"Det understreger vigtigheden af, at et flertal i Folketinget inden sommerferien indgik et bredt forlig, hvor vi blandt andet aftalte, at vi skal have en ny og bedre pædagoguddannelse," siger hun i en pressemeddelelse.

Læs også: Nye tal understreger pædagogmanglen: Hvert tredje forsøg på at skaffe en pædagog slår fejl

Her er vejene til flere pædagoger: Højere løn er afgørende

Regeringen har afsat tre milliarder kroner til højere løn for visse offentlige faggrupper, og pædagogerne skal have en væsentlig del af de penge, hvis der skal gøres op med pædagogfagets rekrutteringsproblemer, påpeger Elisa Rimpler.

Flertallet af de unge, som er interesserede i pædagoguddannelsen, vælger den nemlig fra på grund af den lave løn, viser en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut fra foråret 2023.

”Pædagogers historiske lønefterslæb får desværre nogle unge til at søge andre veje. Det skal kunne betale sig at tage en uddannelse, og derfor er der brug for en højere løn, hvis vi skal kunne tiltrække flere til faget”, siger Elisa Rimpler.

Også forkvinden for Danske Professionshøjskoler, Camilla Wang, peger på behovet for i højere grad at værdsætte og belønne blandt andre pædagogerne:

”Vi skal have skabt et samfund, der i langt højere grad motiverer, værdsætter og belønner også de håndværksmæssige og de praktiske uddannelser,” siger hun.

Analyser: Potentiale for flere tusinde ekstra pædagoger

En kortlægning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at flere end 11.000 pædagoger i øjeblikket arbejder udenfor faget. Højere løn og bedre arbejdsvilkår kan også være et trumfkort i kampen for at få dem til at vende tilbage, påpeger Elisa Rimpler.

For at modvirke pædagogmanglen skal der dog tages flere værktøjer i brug, og Elisa Rimpler opfordrer blandt andet til, at flere erfarne pædagogmedhjælpere merituddannes til pædagog. Det kan skaffe op mod 4.000 ekstra pædagoger, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Vi står overfor en decideret velfærdskatastrofe, og den løser ikke sig selv. Det skal blive mere attraktivt at blive og være pædagog, så vi kan sikre pædagoger nok til børnene de kommende år”, siger BUPL-formanden. 

Læs BUPL’s udspil til at skaffe flere pædagoger

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.