Minister Mai Mercado: Det er fantastisk med forældredemonstrationen

Nu kommer børneområdet højere op på den politiske dagsorden, mener børne- og socialminister Mai Mercado (K), der glæder sig over udsigten til omfattende forældredemonstrationer. Hun har fået nuanceret sit billede på forholdene i daginstitutionerne efter DR-dokumentar og forældreprotester.

57 steder landet over (i skrivende stund) vil folk gå på gaden for at demonstrere for bedre normeringer i de pressede daginstitutioner. Under sloganet ’Hvor er der en voksen’ er det håbet, at forældrenes opråb bliver hørt på Christiansborg. Endnu inden den første deltager er mødt op til demonstration, har forældrenes mobilisering gjort indtryk på børne- og socialminister Mai Mercado (K):

»Nu bliver børneområdet high politics. Jeg synes, det er fantastisk, der er en forældredemonstration, fordi det for alvor er nu, at forældrene viser, at de vil have børneområdet prioriteret. Det giver mig et markant rygstød til at forhandle, hvis det er mig, der sidder i den stol – og uanset hvem der sidder i den stol,« siger Mai Mercado med henvisning til det forestående folketingsvalg, som jo kan medføre en ny børneminister.

»Jeg kan kun byde velkommen, at der er de demonstrationer, for det er med til at fastholde fokus og med til at sige, at det er et område, vi vil investere i.«

Skal du selv ud og demonstrere?

»Det ved jeg faktisk ikke. Så skal jeg nok have mine unger med.«

Jeg har fået nuanceret billedet

Debatten om normeringer har fyldt meget siden DR2 dokumentaren ’Hvem passer vores børn’. Hvordan ser du det fra din stol?

»Mit synspunkt har været præget af dels det, jeg selv oplever som mor, dels de statistikker og tilfredshedsundersøgelser, som har været. Hvis man alene støtter sig til dem, så får man ét billede, og der tror jeg godt, at jeg kan sige, at det billede har jeg fået nuanceret.«

Normeringsopgørelse viser sig at ligge rigtig langt væk fra virkeligheden. Var du overrasket over den afstand?

»Danmarks Statistik var ude og give et billede på, hvordan man skulle forstå normeringsstatistikken: Hvis man nu har som gennemsnit, at det er 14 grader i Danmark, kan det jo godt være rigtig koldt på en vinterdag. Underforstået, man kan godt sige, at den gennemsnitlige normering er 6,2 i børnehaven, men ude lokalt i den enkelte institution kan det se helt anderledes ud.«

»Vi skal væk fra at have en diskussion om tallene til at få lavet en undersøgelse af, hvordan det står til derude. Og det vil jeg gerne sætte i gang, så vi kan få taget temperaturen, der hvor vi ikke får målt den. Lige nu oplever jeg, at mange kommer til at stille sig i et ringhjørne, og det betyder, at man står og slår hinanden i hovedet med tal, og ingen kan rigtig bruge den diskussion til noget. Så hellere komme lidt tætte på virkeligheden.«

Hvad vil undersøgelsen vise, som vi ikke ved i forvejen?

»Jeg håber, vi kan få nogle nuancer på. Jeg tror dels, vi skal have kigget på normeringen på forskellige tidspunkter af dagen, men jeg tror også, det er vigtigt samtidig at få kigget på uddannelsesniveauet, hvordan er forholdet mellem medhjælpere og pædagoguddannede. Fordi det, som den engelske forsker Brenda Taggart kalder den strukturelle kvalitet handler om mere end bare antallet af hænder.«

Man kan næsten ikke være i sig selv

De store problem for daginstitutionerne er vel, at når din regering har gjort nogle ting, som man burde kunne forvente ville resultere i et bedre dagtilbud, har kommunerne samtidig været nødt til at spare?

»Det er noget af det, der frustrerer mig allermest. Vi har sendt to milliarder ud til dagtilbudsområdet, og der er tilsyneladende ikke nogen, der kan mærke det overhovedet. Så kan man næsten ikke være i sig selv.«

Det kommunale selvstyre slog sig i tøjret i 2011 og fik lagt S-SF-R-regeringens mål om minimumsnormeringer ned. Dengang endte det med, at man tilførte 500 millioner kroner om året til bedre kvalitet, ikke bedre normeringer. Kan I komme igennem med noget overfor kommunerne, som sikrer, at de penge, man fra Christiansborg ønsker bliver brugt på normeringer, faktisk bliver brugt på normeringer?

»Jeg ville jo ønske, at jeg bare kunne sige, at når man prioriterer pengene, så var kommunerne så meget medspiller, at så brugte de også pengene på det, de skulle. Jeg må bare konstatere, at det ikke sker. Det er derfor, Christiansborg bliver mere hård og vælger at målrette pengene, så man ikke bare kan fjerne penge med den anden hånd. Det skal man heller ikke kunne, man skal jo have det som et ekstra løft.«

»For mig er der er en insisteren på, at når vi laver de løft, så skal det kunne mærkes derude. Det er derfor, jeg er mere tilhænger af at lave det som puljer. Det skal være puljer, der er nemme at søge, og det har de sidste runder været, det har vi kunne se, for de er i den grad blevet søgt. Men ikke alle har fået. Der har været langt flere ansøgninger, end der har været midler at dele ud af.«

Mai Mercado henviser blandt andet til de 543 institutioner, der har søgt om midler til sociale normeringer, hvor der kun var penge til 100 institutioner.

Vil arbejde for bedre normeringer i ydertimerne

Det Konservative Folkeparti har et forslag om bedre normeringer i ydertimerne. Hvordan vil I sikre det, hvis I kan komme igennem med forslaget?

»Det vil man kunne gøre ved at lave en pulje, som kommunerne søger, og så kan man få andel i de penge, hvis man vel at mærke holder sin normering fast på det niveau, man allerede har, således at vi ikke lige præcis giver med den ene hånd, for at der bliver taget med den anden hånd. Det er jo det, der er så afsindigt irriterende.«

Hvad sker der efter folketingsvalget, hvis I får indflydelse?

»Så vil vi arbejde for normeringer i ydertidspunkterne, men det behøver det ikke nødvendigvis at være. Christiansborg er også et sted, hvor man skal forhandle tingene på plads. Det kan også være normeringer i en anden forstand. Og så vil jeg gerne lave et nyt 1.000 dages program.«

Hør Mai Mercado i P1's 'Ring til regeringen'

Den 2. april var der åbent samråd i Folketingets i Social-, Indenrigs- og Børneudvalget om normeringer i daginstitutioner. Her blev børne- og socialminister Mai Mercado presset af blandt andet SF og Enhedslisten, som begge slog et slag for minimumsnormeringer.

Se videoen fra det åbne samråd i Folketinget

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.