Langtidsledige skal i job: Brug for alle pædagoger

Langtidsledige pædagoger må ikke stå tilbage på perronen, når rekrutteringstoget buldrer derudaf, mener BUPL. Mange måneders arbejdsløshed har alvorlige konsekvenser, men der findes veje ud, viser erfaringer fra a-kassen.

Der er brug for alle pædagoger på arbejdsmarkedet, også dem, der har været ledige i lang tid. For behovet for uddannet arbejdskraft vokser fremover som følge af de stigende børnetal og minimumsnormeringer. Det fastslår Lasse Bjerg Jørgensen, hovedkasserer i BUPL og formand for BUPL’s a-kasse.

»I årene efter finanskrisen gik vi fra en ledighed i nærheden af 0 til at have flere tusinde ledige pædagoger, og mange blev hængende i arbejdsløshed alt for længe. Nu har vi brug for alle pædagoger,« siger han og appellerer til pædagogiske arbejdspladser om at tage godt imod de medlemmer, der er på kanten af arbejdsmarkedet.

»Det er en diskussion, vi skal turde tage bredt set, både i ledergrupper og blandt tillidsfolk, for det er ikke rimeligt, at vi efterlader nogle af vores kolleger på perronen, når toget skal til at køre,« siger han.

År udenfor jobmarkedet

Aktuelt er der, selvom arbejdsløsheden er lav, en gruppe pædagoger, der i årevis ikke har været i arbejde. Ifølge Danmarks Statistik havde knap 200 pædagoger ved årsskiftet været på dagpenge længere end et år.

Herudover er op mod 1.600 pædagoger enten på kontanthjælp eller selvforsørgende, altså helt uden ydelser fra det offentlige. Det viser en ny opgørelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget på baggrund af data om nuværende og tidligere medlemmer af BUPL-A. Opgørelsen bygger på tal fra november 2017.

Derfor er forebyggelse af langtidsledighed også en del af den plan, BUPL tidligere på året har offentliggjort for, hvordan udfordringen med at rekruttere pædagoger kan løses.

Projekt fik pædagoger i job

Det er svært for langtidsledige pædagoger at nærme sig arbejdsmarkedet igen, for mange slås med problemer som dårligt selvværd, angst og håbløshed. Det viser en undersøgelse, som erhvervspsykolog Lars Lundmann har foretaget blandt flere end 100 pædagoger, der har været uden arbejde i mere end et halvt år. Fire ud af fem fortæller i undersøgelsen, at arbejdsløsheden har haft en udpræget negativ påvirkning på deres liv.

Det kan dog lykkes for langtidsledige pædagoger at komme i arbejde igen, viser erfaringer fra et projekt i BUPL’s a-kasse, som har fået titlen ’Ledig længe nok’. Her skulle 32 pædagoger på kanten af arbejdsmarkedet hjælpes i arbejde ved hjælp af både individuelle samtaler og aktiviteter i fællesskab.

Et mix, der gav resultater: Et halvt år efter projektets afslutning var 20 pædagoger i ordinært arbejde, mens 2 var i vikariater.

»Det er helt vildt, at næsten 70 procent af deltagerne kom ud på arbejdsmarkedet,« fortæller Trine Garp, konsulent i BUPL-A og projektleder for ’Ledig længe nok’, som er overbevist om, at a-kassen kan bruge erfaringerne fra projektet til at hjælpe flere pædagoger i arbejde.

Læs mere om langtidsledighed i Børn&Unge nr. 12/2019

Du kan høre mere om projekt ’Ledig længe nok’ og møde den langtidsledige pædagog Karine Bluitgen Jensen, der har fået foden indenfor på jobmarkedet efter i årevis at have stået udenfor, i Børn&Unge Podcast. Klik på playeren nedenfor for at lytte til udsendelsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.