8 gode råd: Sådan kan I tale om elefanten i rummet

Du kender nok udtrykket ’elefanten i rummet,' som refererer til noget, som er indlysende for alle. Noget, som alle ved, kan se og mærke, fordi det fylder i rummet. Men ingen taler om det.
Det kan være en medarbejder, der konsekvent ryster på hovedet af kollegernes forslag, eller det kan være to medarbejdere i evig konflikt.
Ingen siger noget, for det er potentielt besværligt og kan føre til konflikter at pege på elefanten. Desuden tror den enkelte kollega ofte, at han eller hun er ene om at blive irriteret.
Alle har et ansvar
Lederen har et overordnet ansvar for at tage fat i arbejdspladsens elefant, men alle på arbejdspladsen har et ansvar.
Ph.d. og organisationspsykolog Lotte Svalgaards er aktuel med bogen ’Med elefanten på arbejde’, hvor hun giver tip til, hvordan man sætter ind overfor de besværlige elefanter i rummene, hvad enten du er leder eller medarbejder.
”Vi mennesker er gode til at finde på historier, som retfærdiggør, at det er bedst at vige uden om. For ledere er en typisk selvfortælling, at det bedre at lade være med at blande sig, hvis man ikke ved, hvordan man skal fikse problemet. For så risikerer man at blive betragtet som inkompetent,” siger hun.
Er du leder? Så læs også: ’Ledere har et særligt ansvar: Sådan taler du om elefanten i rummet’
Du er næppe alene
Også den enkelte medarbejder eller medarbejdergruppe kan være bange for at tale om elefanten i rummet, oplever organisationspsykologen.
”Et typisk forsvar lyder: Det er sikkert kun mig, der har det sådan. Men du er næppe ene om at lade dig gå på af det, I ikke taler om,” pointerer hun overfor fagbladet Børn&Unge.
Her får du organisationspsykologens otte gode råd til at få godt fat om elefantens snabel:
Løb risikoen
Når dit hjerte banker hurtigere, og du sveder i håndfladerne, er noget vigtigt for dig. Alligevel lader du måske elefanten i rummet – det problem, som alle ser, men ingen rigtig taler om – være i fred. Du bør løbe risikoen og sige din mening. Når det skridt for skridt lykkes jer at øge den psykologiske tryghed, bliver det nemmere at sige de ting, som har været svære at sige.
Brug dit stærkeste våben
Dit stærkeste våben er at undersøge den uenighed eller konflikt, du er bange for at tage hul på: Hvad sker der lige nu? Hvad tænker jeg? Hvad føler jeg? Hvad vil jeg gerne have til at ske? Se efter de lavthængende frugter, og tag fat i en mindre uenighed eller konflikt. Små skridt styrker din evne til at træde ud af din komfortzone.
Træd ind i det uvisse
Begynd med mindre svære situationer, og øv dig i at holde fast. Se det som et lille eksperiment: Hvad er din største frygt? Er du bange for at blive deautoriseret af dine kolleger, for at du vil fremstå som inkompetent eller …? Hvad sker der så rent faktisk, når du gør det? Hvordan har du det i situationen og bagefter? Hvordan oplever dine kolleger dig?
Vær direkte
Hvis du bruger for mange ord, pakker du dit budskab for meget ind. Fokuser på det, du vil sige. Hvordan står det problem, som du vil adressere, i vejen for jeres fælles opgaveløsning? Hvad er der brug for, hvis I sammen skal lykkes med opgaven? Sørg for at kommunikere respektfuldt og undgå at blive skarp, kritisk og konfronterende. Du står dig bedst ved at vedkende dig dine egne fejl og rumme dine kolleger.
Forstå magten i rummet
Vær nysgerrig på gruppedynamikker: Hvad er der på spil? Hvad driver en beslutning? Hvad vinder vi med den? Hvad undgår vi? Læg mærke til, hvordan beslutninger bliver truffet. Hvem er involveret? Hvilke stemmer bliver hørt? Er der nogle stemmer, som systematisk bliver udelukket? Du kan lukke de stemmer ind ved nysgerrigt at spørge til dem.
Medinddrag dine kolleger
På mange arbejdspladser er det typisk én bestemt, der tager konfrontationerne og siger fra. Hvis det er dig, så tænk over, hvornår du samler op på noget, du ville ønske, andre ville tage sig af. Du skal ikke hoppe i den modsatte grøft og tie stille, men du kan slippe for noget af elefantarbejdet ved at sige: Det er den elefant, jeg ser. Hvad skal vi gøre ved den? Så kan andre tage over.
Mindsk elefanten
Mange elefanter har fået lov til at skabe deres eget liv. Det kan være den fagligt dygtige medarbejder, der nedgør andre, eller kollegaen, som altid sniger sig uden om det fælles ansvar. Hvordan og sammen med hvem kan du begynde at tage fat i det, der bør adresseres, så I mindsker elefanten?
Vælg den rette timing
Hvis en adfærd kommer i vejen for din opgaveløsning eller din relation til en kollega, skal du altid adressere den. Hver gang du begynder at tænke over, hvornår det ’rigtige’ tidspunkt vil være, så spørg dig selv: Kan jeg egentlig ikke bare sige det nu?