Kongressen udstikker vigtig kurs: BUPL og AMR rykker tættere sammen
Som AMR bliver du i løbet af de næste to år klædt på med mere viden, så du får bedre forudsætninger for at løse opgaverne som arbejdsmiljørepræsentant. Samtidig kan du se frem til at blive knyttet tættere til BUPL's strategiske arbejde med at styrke arbejdsmiljøet – og få et stærkere netværk med andre AMR, der giver bedre muligheder for videndeling.
Sådan lyder nogle af de centrale beslutninger fra BUPL's kongres i slutningen af november, hvor arbejdsmiljøet fyldte en væsentlig del af debatten.
“Vi kommer til at skrue betragteligt op for indsatsen med at styrke arbejdsmiljørepræsentanterne og samtidig rykke BUPL tættere på dem,” siger Johnny Gaardsdal, der også efter kongressen er medlem af forretningsudvalget i BUPL med politisk ansvar for arbejdsmiljø.
Del af fagpolitisk højskole
I praksis kommer en del af de forandringer, du som AMR vil kunne mærke, til at foregå i regi af BUPL's fagpolitiske højskole, som kongressen besluttede at oprette. Det er ikke en fysisk højskole, men en ny tilgang til uddannelse af tilidsvalgte. Den bliver arbejdsmiljørepræsentanterne en vigtig del af, fortæller Johnny Gaardsdal.
"Der kommer blandt andet webinarer, som skal klæde AMR'erne bedre på til arbejdsmiljøarbejdet. Der bliver mulighed for at få en masse viden og værktøjer," fortæller han og tilføjer, at også et digitalt opslagsværk for arbejdsmiljørepræsentanter er på vej.
Her vil du kunne finde svar på, hvilke regler der gælder på området.
Der er også mere uddannelse på tegnbrættet i form af skræddersyede kurser, som bygger ovenpå den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse for arbejdsmiljørepræsentanter.
"Det er noget af det, vi skal arbejde videre med. Det bliver kurser, som er målrettet pædagogiske arbejdspladser," understreger Johnny Gaardsdal.
Tættere på BUPL's strategiske arbejde
Endnu en beslutning fra kongressen er at knytte AMR tættere til BUPL. Konkret handler det om at inddrage dem i fagforeningens strategiske arbejde.
"Når man er AMR, kan man godt tænke, at der måske ikke sker så mange forbedringer indenfor arbejdsmiljøområdet. Samtidig kan det være svært at finde ud af, hvad man som AMR selv kan tage fat i på arbejdspladsen. Og det kan man blive frustreret over,” siger Johnny Gaardsdal.
Han understreger, at BUPL hele tiden arbejder med at påvirke beslutninger.
“Og det lykkes også mange gange. Når der for eksempel kommer nye vejledninger, har vi ofte haft indflydelse på dem. Men vi kan blive meget bedre til at inddrage AMR og fortælle om fremskridtene - og på den måde gøre det nemmere at tage handsken op lokalt og på arbejdspladsen," siger han.
Pædagogik og arbejdsmiljø hænger sammen
Kongressens overordnede tema var “Til kamp for pædagogikken”, hvilket grundlæggende handlede om at give pædagogoger mulighed for at skabe gode børneliv.
En række af målsætningerne derfra kan også få indflydelse på pædagogernes arbejdsmijø, for det bliver i høj grad påvirket af deres mulighed for at udøve deres faglighed, siger Johnny Gaardsdal.
“Vi håber, at vi kan rykke mange ting. Vi vil blandt andet arbejde for tid til faglighed, så vi kan udføre pædagogisk arbejde af høj kvalitet, som vi kan være stolte af. Det kræver bedre vilkår, bedre nomeringer, tid til at planlægge og evaluere arbejdet, og så skal man droppe at bruge tiden på kommercielle koncepter. Vi skal med vores pædagogiske faglighed kunne stå inde for, hvad der foregår i institutionerne,” siger forretningsudvalgsmedlemmet i BUPL.
Læs flere højdepunkter fra kongressen på BUPL's kongresside.