Kæmpe kommunale forskelle på pædagogers fysiske arbejdsmiljø
Skæve løft, opslidende siddestillinger, dårligt indeklima og støj er bare nogle af de arbejdsvilkår, som presser pædagogernes fysiske arbejdsmiljø.
Samlet set er det da også kun godt halvdelen af landets pædagoger – 51 procent af daginstitutionspædagogerne og 56 procent af pædagogerne på skole- og fritidsområdet – som har et godt eller meget godt fysisk arbejdsmiljø.
Det viser BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse.
Undersøgelsen afslører også enorme lokale udsving i pædagogernes fysiske arbejdsvilkår, og i en lang række kommuner mener et stort flertal af pædagogerne ikke, at de har et godt fysisk arbejdsmiljø.
Dårligt fysisk arbejdsmiljø tredobler risiko for pædagogflugt
Vilkårsundersøgelsen viser også, at et dårligt fysisk arbejdsmiljø tredobler risikoen for, at man som pædagog overvejer at søge nyt job.
Og i en tid, hvor pædagogmangel tvinger kommunerne til at styrke deres rekrutterings- og fastholdelsesindsats, bør vilkårsundersøgelsens resultat skabe bekymring mange steder. Det mener Johnny Gaardsdal, medlem af BUPL’s forretningsudvalg med arbejdsmiljø som et af sine politiske ansvarsområder.
”De kommuner, hvor det ser værst ud, bør tage problemet meget alvorligt og gå i gang med at styrke det fysiske arbejdsmiljø for deres pædagoger. Ikke bare for at sikre, at flere holder længere i faget, men også for at undgå, at pædagogerne søger over til nabokommunen, hvor det fysiske arbejdsmiljø er langt bedre,” siger han.
Se mere om de store udsving blandt nabokommuner i danmarkskortene i bunden af artiklen.
Pædagoger overvejer exit: Peger selv på arbejdsmiljøet
Hele 61 procent af de skole- og fritidspædagoger, som har et dårligt fysisk arbejdsmiljø, overvejer at forlade faget. Det gælder kun 28 procent af pædagogerne med et godt fysisk arbejdsmiljø.
’Det er for hårdt - der er utrolig meget støj på min arbejdsplads, hvilket gør, at jeg ofte har hovedpine og er meget træt, når jeg kommer hjem om eftermiddagen,’ skriver en af pædagogerne på skole- og fritidsområdet.
På daginstitutionsområdet overvejer tre ud af fire pædagoger med et dårligt fysisk arbejdsmiljø – 73 procent – at forlade faget.
’Det er hårdt arbejde både fysisk og psykisk. Jeg tror ikke, jeg kan holde til det resten af mit arbejdsliv. Der er mange løft og anstrengende stillinger. Vi sidder på et fodkoldt gulv uden nogen former for ryglæn og ergonomi,’ skriver en daginstitutionspædagog om, hvorfor hun overvejer at kvitte faget.
Blandt daginstitutionspædagoger med et godt fysisk arbejdsmiljø overvejer kun 36 procent at kvitte pædagogfaget.