Jobbanken bugner af hjælpsomme seniorer: Lulu fik job og nyder at være tilbage  

Lulu Laumann Graver er en af 1.300 seniorer, der meldte sig til jobbanken, da de fik muligheden for at yde en indsats for de ukrainske flygtningebørn. Nu er hun i job, og det er dejligt.
Foto af Lulu Laumann Graver
Lulu Laumann Graver, som lige nu er på ferie med familien i Portugal, har sat pensionisttilværelsen på stand by for at hjælpe de ukrainske flygtningebørn: ”Det er dejligt at bruge faget igen. Jeg nyder det, og jeg kan mærke, at børnene kan lide mig.”

Både efterlønnere og folkepensionister har i stort tal meldt sig til at tage en tørn i skoler og daginstitutioner med ukrainske flygtningebørn. BUPL, A-kassen BUPL-A og Pædagogernes Pension (PBU) har oprettet en jobbank med nu 1.300 pædagoger og ledere, der tilbyder at sætte seniortilværelsen på standby for at hjælpe.

En af dem er Lulu Laumann Graver. Hun har nu fået arbejde med en gruppe ukrainske børn i daginstitutionen Børnenes Univers Grindsted Vest i Billund Kommune. Lulu er folkepensionist, og hun er glad for sit comeback som pædagog i en situation, hvor der er brug for hende.

”Det er dejligt at bruge faget igen. Jeg nyder det, og jeg kan mærke, at børnene kan lide mig,” fortæller Lulu Laumann Graver. 

Ingen tvivl: Jeg vil hjælpe

For hende er det vigtigt at gøre en indsats. Hun er i forvejen frivillig på et flygtningecenter, så det var helt naturligt for hende at melde sig, da jobbanken blev oprettet. Hun var slet ikke i tvivl om, at hun skulle være med. 

”Jeg er i en gruppe med otte ukrainske børn, og den vokser snart til ni. Ud over mig er der en ukrainsk lærer, der taler engelsk, og hun kan oversætte for mig, hvis det er nødvendigt. Det er det nu ikke så tit. Min vigtigste opgave er at give børnene varme, kærlighed og omsorg, og det behøver man jo ikke noget sprog for at give,” siger Lulu Laumann Graver.

Alle fagets aspekter

Lulu Laumann Graver er 67 år og har arbejdet som pædagog et par og tyve år, før hun gik ind i seniortilværelsen for seks et halvt år siden. Nu er hun i gang igen, og bruger alle fagets aspekter, siger hun.

”Jeg laver aktiviteter og er sammen med dem ude på legepladsen. Jeg forstår ikke, hvad de siger, og de forstår ikke, hvad jeg siger, men det går vældigt godt alligevel. Jeg lærer dem også lidt dansk. Lærer dem at farverne, lærer dem at tælle osv.,” siger Lulu Laumann Graver.

For hende er det vigtigt, at børnene oplever kontinuitet. Derfor har hun også faste arbejdstider, som hun selv har kunnet vælge. 

”Jeg er i gruppen fra klokken 9 til 13 alle ugens fem arbejdsdage. Børnene ved, at jeg kommer klokken 9, og at vi så skal spise. Jeg er en del af rytmen, og de siger ’godmorgen’ til mig på dansk, når jeg kommer.” 

God kontakt til forældrene

Forældrekontakt er en væsentlig del af det pædagogiske arbejde, og det er stadig vigtigt for Lulu Laumann Graver.

”Jeg føler, at jeg har god kontakt til mødrene, for det er jo først og fremmest dem, der er her. Heldigvis kan en stor del af dem tale engelsk, så vi kan kommunikere,” siger hun.

Hun er på alle måder tilbage som pædagog og er glad for det. Men hun ved godt, at det er tidsbegrænset, og det er også fint sådan.

”Børnene får jo danske venner, når de leger ude på legepladsen. Hvis et ukrainsk barn finder sammen med et dansk barn, og vi kan se, at det udvikler sig til venskab, bliver det ukrainske barn flyttet til gruppen med det danske barn. Det vil jo betyde, at den ukrainske gruppe efterhånden bliver opløst. Når det er sket, kan jeg genoptage min seniortilværelse,” siger Lulu Laumann Graver.

Økonomisk modregnes lønnen ikke i pensionen, men det her handler ikke om økonomi for Lulu:

”Nej, for mig handler det om at gøre en indsats, hvor der er behov for det. Og jeg føler, at jeg gør en indsats ved at bruge mit fag igen,” siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.