Ingen krav om mundbind: Men pædagoger må bære visir
Mange blev i tvivl, efter statsminister Mette Frederiksen (S) fredag aften skærpede reglerne for brug af mundbind for at forhindre spredningen af covid-19: Hvilke værnemidler skal man benytte i det daglige arbejde som pædagog?
Men det er fortsat ikke et krav, at pædagoger bærer mundbind på arbejdet. Det står klart, efter at Børne- og Undervisningsministeriet på sin hjemmeside har præciseret de nyeste tiltag på coronaområdet.
Til gengæld er det ifølge ministeriet blevet tilladt for pædagoger at bære visir på arbejde, hvis de ønsker det.
Efter statsministerens udmelding fredag om nye restriktioner må arbejdsgiver ikke længere forhindre pædagogisk personale i at bære visir. Det er altså helt frivilligt, om man som pædagog vil bære visir.
Så normal en hverdag som muligt
Da der ikke er tale om et krav om at bære visir, er arbejdsgiver ikke forpligtet til at stille visir til rådighed, og den enkelte pædagog skal altså selv medbringe det, hvis vedkommende ønsker at bære visir på arbejde.
Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.
Ifølge ministeriet er hensigten med at give pædagoger lov til at bære visir at bevare en så tryg og normal hverdag for børnene som muligt på trods af de nye tiltag. Men også at skabe en hverdag med tryghed for de ansatte, pointerede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et pressemøde i Social- og Indenrigsministeriet søndag eftermiddag.
»Det er en ret, den enkelte ansatte får til at bære visir. Når der ikke er tale om mundbind i den sammenhæng, er det, fordi det er vigtigt, at børn kan se lærerens og pædagogens ansigtsudtryk,« lød det fra ministeren.
Stadig brug for sikkert arbejdsmiljø
Ifølge Elisa Rimpler, formand for BUPL, bør man drøfte retten til at bære visir med sin personalegruppe.
»Der er en fare for, at man ved at bruge værnemidler lægger afstand til særligt små børn i forhold til at kunne aflæse mimik og ansigtsudtryk og høre, hvad pædagogen siger. Et plexiglas foran øjnene betyder noget for den interaktion, man har med børnene, og derfor skal man i personalegruppen drøfte, om det er en god idé,« siger Elisa Rimpler, som dog har respekt for nogle pædagogers ønske om at bære visir.
»Særligt på skoleområdet, hvor man går fra klasse til klasse og har kontakt til mange børn og unge i løbet af en dag, ved jeg, at mange pædagoger og undervisere ønsker muligheden for at bære visir. I en tid med stigende smittetal kan det være en ekstra sikkerhed,« siger Elisa Rimpler, der appellerer til, at den nye mulighed ikke bliver en sovepude for arbejdsgiverne.
»Retten til at bære visir fritager ikke arbejdsgiverne fra at sørge for et så sikkert arbejdsmiljø som muligt,« siger Elisa Rimpler.
Ingen krav om mundbind for forældre
Der er ikke udmeldt nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om, at forældre skal bære mundbind, eksempelvis i forbindelse med aflevering eller afhentning. Det ærgrer Elisa Rimpler sig over.
»Forældre overbringer barnet til os og henter det igen. Det er dem, der bringer ny smitterisiko ind i institutionerne, og derfor er der brug for en høj grad af hygiejne. Jeg ser hellere, at forældre bærer mundbind eller visir ved hentning og aflevering, end at det faste personale går rundt med det i løbet af dagen,« siger BUPL-formanden, som også er bekymret for, om man med retten til at bære visir samtidig kan tvinge pædagoger i særlige risikogrupper til at arbejde tæt på børnene.
»Det er et emne, jeg ser frem til at drøfte med ministeren,« siger Elisa Rimpler.