Husk på store julefrokostdag: Faldulykken kan være en arbejdsskade 

Kommer du til skade under personalejulefrokosten, skal du eller din arbejdsgiver anmelde det som en arbejdsskade. Læs om reglerne og andre faldgruber under decembers festligheder på jobbet.
julefrokost og personalefest

Et voldsomt styrt på dansegulvet eller et vildfarent glasskår i øjet. Farerne lurer, når arbejdspladser landet over lader ølkapslerne falde og snapseglassene fylde i festligt lag til årets personalejulefrokost.

Også pædagoger mødes til sociale sammenkomster på jobbet i julemåneden. Og skulle du komme til skade under julefrokosten kan det være en arbejdsskade, fortæller advokat Stephanie Rana fra BUPL’s arbejdsskadeteam.

”Hvis man kommer til skade under julefrokosten, så bør man få det anmeldt som arbejdsskade, også i tilfælde hvor der kan være tvivl, om det er en arbejdsskade eller ej. Det kan være svært at vurdere, hvor grænsen går, og derfor bør man hellere anmelde skaden,” siger hun.

Personalefester er et gråzoneområde

BUPL har ikke kendskab til konkrete sager om skader sket under en julefrokost.

”Det kan både skyldes manglende kendskab til, at det kan være en arbejdsskade, hvis man fik skaden ved en personalefest. Eller man har blot ikke i en skadesanmeldelse beskrevet, at skaden skete under en julefrokost,” pointerer Stephanie Rana.

Julefrokoster og andre personalefester hører da også til i grænsefeltet mellem arbejde og fritid, og derfor vil det altid være et konkret skøn i den enkelte skadesag, om man er dækket af arbejdsskadeforsikringen.

”Det, man i sin vurdering fra myndighedernes side lægger vægt på, er for eksempel, om det er arbejdsgiver, der primært betaler for festen, om ledelsen selv deltager, og om der var en forventning om medarbejdernes deltagelse. Det er et gråzoneområde,” fortæller advokaten.

Tag dig i agt på turen hjem

Der kan også være situationer, hvor man kun er omfattet af arbejdsskadeloven indtil et vist tidspunkt: Typisk er man dækket, så længe arrangementet officielt foregår. Det gælder også, hvis location er uden for arbejdspladsen. Men man er for eksempel ikke dækket under sin hjemtur fra festen.

”Hvis festen har et officielt sluttidspunkt, og nogle medarbejdere beslutter at blive og fortsætte festen udover det tidspunkt, og der så er en, der kommet til skade, så vil vedkommende ikke længere være omfattet af loven, og det vil ikke være en arbejdsskade,” siger Stephanie Rana.

I sådanne tilfælde skal en skade dækkes af private forsikringer, for eksempel ansvars- og ulykkesforsikringer.

Tjek det her: Er det en arbejdsskade?

Tre forhold er vigtige, for at arbejdspladsens forsikring vil behandle din skade under julefrokosten som en arbejdsskade:

  1. Julefrokosten skal være en officiel fest, hvor ledelsen har inviteret og sat rammerne. Er dette opfyldt, har ledelsen ansvaret for medarbejderne ved festen – også selvom han/hun er gået tidligt hjem eller slet ikke fester med.
  2. Når ledelsen er arrangør, betyder det ikke noget, om julefrokosten foregår i almindelig arbejdstid. Eller om den finder sted på arbejdspladsen. Til gengæld vil en selvbetalt og privat arrangeret julefrokost for og af kolleger oftest ikke være omfattet. 
  3. Selve skaden skal desuden være sket ved en aktivitet, som naturligt forekommer – det gælder alt fra fald på trapper til dans med kolleger. Hvor fuld, man har været, betyder til gengæld ikke noget.

Her kan du læse mere om arbejdsskader

4 ting, du bør undgå, når du fester på jobbet

Julefrokoster involverer ofte alkohol, og fuldskab påvirker både balancen og din dømmekraft. Undgå derfor generelt dette:

  1. Grænseoverskridende adfærd. En uønsket seksuel berøring eller bemærkning kan opleves som chikane eller krænkende, og ofre for dette bør også anmelde adfærden.
  2. At tage billeder under festlighederne. Og del i hvert fald ikke uden samtykke billeder på fx sociale medier af dine festende kolleger. 
  3. At sladre om ledere eller kolleger. Heller ikke dagen derpå, hvis nogen kom til at kvaje sig under festlighederne. Meningen med festen er først og fremmest hygge og socialt samvær.
  4. At skeje for meget ud. Især som leder er du med til at sætte standarderne for medarbejderne. Og selvom ansvaret er chefens, bør også kolleger passe godt på hinanden under festlighederne.

OBS!

Det er arbejdsgiver, der har pligt til at anmelde arbejdsulykker, så er uheldet ude, skal du kontakte BUPL så hurtigt som muligt for at få vejledning i dit konkrete tilfælde. 

Læs mere om arbejdsskader, og hvordan man får hjælp

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.