Fyret på forkert grundlag: BUPL skaffer millioner til pædagoger

BUPL forhandler store beløb hjem til pædagoger, som mister jobbet, og ny undersøgelse viser høj tilfredshed med BUPL’s indsats. Alligevel giver nye tal anledning til bekymring.
Samtale

Mere end hver tredje gang, en pædagog bliver fyret fra sit job, lever afskedigelsen ikke op til reglerne. Og de fejl, arbejdsgiverne begår, kan være penge værd for de fyrede pædagoger.

På den baggrund hentede BUPL i år 2022 samlet 5,8 millioner kroner hjem til pædagoger, som havde mistet jobbet. Det viser BUPL’s nyeste statistikker.

I alt 1.234 sager om afskedigelse af pædagoger indgår i statistikken, og i 36 procent af fyringerne fandt BUPL fejl, som efter en forhandling mellem BUPL og arbejdsgiverne resulterede i ekstra penge til pædagogerne.

Bekymrende: Dårligt arbejdsmiljø koster stadig flere jobbet

BUPL’s nye statistikker viser desuden, at andelen af pædagogfyringer, som bunder i sygdom, fortsætter med at stige: Mens sygdom var grund til 49 procent af de afsluttede fyringssager i 2019, gjaldt det hele 66 procent af sagerne i 2022.

Samtidig viser statistikkerne, at dårligt psykisk arbejdsmiljø i stigende grad er en faktor, når pædagoger mister jobbet.

”BUPL står naturligvis klar til at hjælpe de pædagoger, som mister jobbet, og til at forhandle de bedst mulige resultater hjem. Men arbejdsgiverne er nødt til i langt højere grad at sætte ind og gøre noget ved arbejdsmiljøproblemer, før de fører til langtidssygemeldinger,” påpeger Johnny Gaardsdal, medlem af BUPL’s forretningsudvalg med politisk ansvar for blandt andet arbejdsmiljø.

Han understreger, at lovgivningen ikke efterlader nogen tvivl om, at det er arbejdsgivernes ansvar at sikre pædagogerne et arbejdsmiljø, de ikke bliver syge af.

Læs også: Følelsesmæssig kødhakker koster hundredvis af pædagoger jobbet

Fik hjælp i ’mareridtet’: Stor tilfredshed med støtte fra BUPL

BUPL har i foråret 2023 lavet en undersøgelse blandt godt 500 pædagoger, som er blevet afskediget på grund af sygdom fra 2020 til 2022.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 75 procent af de adspurgte pædagoger er ’meget tilfredse’ eller ’tilfredse’ med den støtte, som de har fået fra deres lokale BUPL-fagforening. Ni procent var utilfredse.

”Meget professionel hjælp fra BUPL, som tog sig meget af mig i den stress- og angst-boble, jeg stadig var i, da jeg blev opsagt. Først da fik jeg ro,” skriver en 47-årig vuggestuepædagog, som var blevet afskediget efter en stress-sygemelding.

”Kommunen oplyste, at jeg selv skulle opsige min stilling, da jeg blev tilkendt seniorpension. Heldigvis var BUPL ’vågen,’ så jeg blev opsagt i stedet. Det betød, at jeg fik seks måneders løn plus en måned i godtgørelse. Mange penge for mig,” skriver en 61-årig pædagog, der mistede sit job som vuggestuepædagog efter en sygemelding på grund af fysisk og psykisk overbelastning.

”Jeg er utroligt glad og taknemmelig for den støtte, som jeg fik af min TR og BUPL igennem det mareridt, som jeg oplevede under/efter min sygemelding/opsigelse,” skriver en 32-årig vuggestuepædagog, der havde mistet jobbet i forlængelse af en sygemelding på grund af en hjernerystelse.

Læs også: Sådan hjælper BUPL opsagte pædagoger: Hver 12. fyringssag trækkes tilbage

Sådan forhandles en opsigelsessag: BUPL får altid besked

  • Som et led i pædagogernes overenskomst får BUPL automatisk besked hver gang en pædagog modtager en påtænkt opsigelse. Det er en særlig rettighed, som kun få organisationer har, og den giver BUPL særligt gode muligheder for at hjælpe medlemmer, der påtænkes opsagt. BUPL får mulighed for at komme tidligt ind i processen og påvirke den endelige afgørelse, som kommunen skal træffe.

    BUPL sender med det samme et brev til den afskedigede pædagog med oplysninger om rettigheder og muligheder. Her opfordres medlemmet også til hurtigt at kontakte sin lokale BUPL-fagforening.

    BUPL undersøger sagen og taler med medlemmet om ønsker og realistiske muligheder.

    Herefter forhandler BUPL med arbejdsgiveren. Typisk sidder den afskedigede pædagog klar ved telefonen derhjemme. Når BUPL er tæt på et resultat, bliver medlemmet kontaktet, så man kan sikre, at medlemmet er enig i forhandlingsresultatet. Ofte ender forhandlinger i et forlig, som medlem og sagsbehandler i fællesskab gennemgår efterfølgende. Medlemmet, arbejdsgiver og BUPL skriver til sidst under på forliget

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.