Flere institutioner kan få krav om høreværn

Mange institutioner har så højt støjniveau, at det kan udløse krav om høreværn, viser ny måling. Læs her, hvordan I får bugt med den voldsomme støj, der skader både børn og voksne.
Barn holder sig for ørerne
Støjen i mange institutioner er til skade for børn og pædagoger, viser ny undersøgelse.

Lydniveauer, der ville få Arbejdstilsynet til at stille krav om høreværn, og som kan være stressende for både børn og pædagoger. Det er, hvad Rådet for Grøn Omstilling har målt i en række daginstitutioner.

Sammen med Teknologisk Institut har rådet undersøgt 30 dagtilbud, og i 12 af de undersøgte institutioner bliver der i perioder målt lydniveauer over 80 decibel. Et niveau, som fra Arbejdstilsynets side ville udløse et krav om, at der skulle være tilgængeligt høreværn, hvis medarbejderne blev udsat for det gennem hele dagen.

”Så meget støj er ikke godt for nogen. Høje støjniveauer kan stresse de voksne i institutionerne, og vi må formode, at det samme er tilfældet for børnene – de har bare meget svært ved at give udtryk for det med ord. Sandsynligvis reagerer børnene på dette ved at lave endnu mere lyd,” siger Lone Mikkelsen, projektleder og seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.

Se, hvad I selv kan gøre for at komme den skadelige støj til livs:

Sådan får I bugt med støjen

  • Bygningens rammer er afgørende, men de færreste har mulighed for en fuld lydrenovering. Vær derfor pragmatisk, og brug fagfolk til at hjælpe med indkøb af fx de bedst egnede lyddæmpende produkter.
  • Tilrettelæg dagens aktiviteter, så børnene kan opdeles i mindre grupper. Det medfører typisk lavere stemmer.
  • Brug APV, trivselsundersøgelser mv. og sørg for, at eventuelle problemer med støj bliver synlige i arbejdsmiljøprocesserne. Et højt eller hektisk støjbillede påvirker både fysisk og psykisk.
  • Arbejd og leg med lyd i en positiv tone. Meget tyder på, at musik og lydindtryk har effekt på hjernen og sproglige færdigheder. Arbejd fx med høresansen og glæden ved musik i den pædagogiske praksis.
  • Del og italesæt de gode eksempler overfor jeres kolleger i huset og i andre institutioner.
  • Sæt støj på dagsordenen. Et svingende lydbillede findes i alle daginstitutioner, men med en handleplan bliver det både på individuelle og fællesskabets præmisser.

Kilde: Rådet for Grøn Omstilling

Læs hele undersøgelsen

Pædagoger er mest plaget af støj

Pædagoger, pædagogmedhjælpere og skolelærere er de faggrupper, der er mest forstyrret af støj på arbejdet. Det fremgår af undersøgelsen ’Arbejdsmiljø og helbred i Danmark fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Mere end 7 ud af 10 pædagoger oplever at være udsat for generende støj i mere end en fjerdedel af deres arbejdstid. Faktisk er hver femte pædagog udsat for så høj støj, at de føler, det er nødvendigt at beskytte sig selv mod den.

Læs gode råd til dagtilbud om at forebygge støj fra Branchefælleskabet for Arbejdsmiljø (BFA)

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.