Elisa Rimpler: Fagbevægelsen skal forebygge nye MeToo-sager

Efter anklager om ’upassende berøringer’ har Lizette Risgaard trukket sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, men BUPL-formand Elisa Rimpler vil have forløbet undersøgt: Vi skal sikre, at fagbevægelsen har orden i eget hus.
Elisa Rimpler på talerstolen i fælledparken 1. maj 2023
"Som fagbevægelse er vi afhængige af faglige ledere, der lever op til det, de røde faner symboliserer. Vi skal gå foran som det gode eksempel," sagde BUPL-formand Elisa Rimpler fra talerstolen i Fælledparken i København 1. maj.

Den danske fagbevægelse fejrede 1. maj midt i et politisk stormvejr. Lørdag den 29. april havde Lizette Risgaard trukket sig som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der repræsenterer 65 medlemsforbund med tilsammen 1,3 millioner lønmodtagere, heriblandt pædagogerne.

Få dage forinden havde Ekstra Bladet og Berlingske bragt en række artikler, hvor flere mænd fortalte, at hun havde udsat dem for uønskede og upassende berøringer mens de var ansatte i FH eller aktive i fagbevægelsen.

Lizette Risgaard har i et offentligt opslag på sin Facebook-side undskyldt sin adfærd over for de unge mænd.

MeToo-historier kommer kort før stort løn-opgør

Lizette Risgaards beslutning om at trække sig som formand blev offentliggjort efter en række hastemøder i Fagbevægelsens Hovedorganisations forretningsudvalg, hvor BUPL-formand Elisa Rimpler er blandt medlemmerne. Her blev det blandt andet besluttet at igangsætte en ekstern advokatundersøgelse af hele sagen.

Advokatundersøgelsen forventes at være færdig inden sommerferien, og Elisa Rimpler er udpeget til det udvalg i FH, der skal sørge for fremdriften i advokatundersøgelsen. De øvrige medlemmer af udvalget er Henrik W. Petersen, formand for Blik & Rørarbejderforbundet, samt Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF.

Historierne er blevet offentliggjort i en tid, hvor FH står over for en række trepartsforhandlinger om blandt andet seniorpension for nedslidte lønmodtagere samt løn og rekruttering til de store velfærdsområder.

Fagbladet Børn&Unge har interviewet BUPL-formand Elisa Rimpler om situationen i FH, og hvad et formandsskifte kan få af betydning fx for opgøret med pædagogernes lønefterslæb:

Mener du som BUPL-formand og medlem af FH’s hovedbestyrelse, at det var den rigtige beslutning, at Lizette Risgaard trak sig som formand?

”Vi drøftede situationen grundigt i FH’s hovedbestyrelse. Og det var tydeligt, at tilliden til Lizette Risgaard havde lidt skade, og at de alvorlige anklager ville tage opmærksomheden fra de store opgaver FH skal løfte. På den baggrund var det den rigtige beslutning. Vi er nødt til at stå stærkt og troværdigt, og ingen person er større end fællesskabet, når det kommer til fagbevægelsen. 

Du har tidligere udtalt dig i stærke vendinger mod blandt andet sexisme på arbejdspladsen. Også i ”egne rækker.” Skulle FH-formanden ikke bare være sendt hjem med det samme?

”Nu kan forretningsvalget ikke afsætte formanden for FH. Det er kun kongressen, der kan det. Jeg tager kraftigt afstand fra de handlinger, som er blevet beskrevet af de mænd, som modigt er stået frem. Og i kølvandet på MeToo-bevægelsen, og de sager, der kom frem med den, var jeg selv en af initiativtagerne til at FH fik en whistleblower-ordning og et kodeks for god adfærd. Det kodeks skal vi selvfølgelig selv leve op til som fagpolitiske ledere. Men vi skal også bruge de systemer, som vi har oprettet for at sikre alles retssikkerhed, når der opstår sager, som den her. Vi har et ansvar for at behandle det professionelt, grundigt og ordentligt. Derfor var jeg fortaler for og bakkede op om forretningsudvalgets beslutning om at igangsætte en ekstern advokatundersøgelse, som skal afdække hele forløbet. Og den linje har jeg heldigvis også fået fuld opbakning til fra BUPL’s hovedbestyrelse.”

Nu har Lizette Risgaard trukket sig. Hvorfor mener BUPL så stadig, at der skal bruges tid og penge på en advokatundersøgelse?

”Når vi oplever, at der er sket ledelsessvigt, så er det vigtigt at få belyst, hvad der er sket. For vi skal tage ved lære af det her og sikre, at fagbevægelsen håndterer de her sager ordentligt, samt sidst men ikke mindst forebygge, at det sker igen. Selv om Lizette Risgaard har trukket sig som formand, kan der jo vise sig behov for andre konsekvenser og foranstaltninger, når vi kender rapporten.”

Hvornår skal pædagogerne forvente, at det her forløb er overstået, og der er en ny formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation?

”Selv om vi har bedt advokatfirmaet om at sætte turbo på, så tager det i sagens natur tid at lave en grundig undersøgelse og tale med alle de involverede. Advokatundersøgelsen foretages eksternt, og vi har i FH intet at gøre med den, før vi får rapporten inden sommerferien. Og det betyder, at der nok tidligst kan blive indkaldt til en ekstraordinær kongres, hvor der vælges ny FH-formand, efter sommerferien. Indtil da er Morten Skov Christensen fungerende formand, så organisationen fortsætter så godt som den overhovedet kan.”

Bør pædagogerne være bekymrede for, om sagen og udsigten til et formandsskifte kan få indflydelse på vores sager, fx opgøret med pædagogernes lønefterslæb?

”Nej. Vi fortsætter jo det arbejde, vi allerede er i gang med i BUPL. Og det samme gælder forberedelsen til overenskomstforhandlinger i OK24, hvor FH jo ikke spiller en direkte rolle. Den her sag skaber noget turbulens, og det bliver nogle svære måneder internt i FH. Men FH er langt mere end en formandspost. Vi er 65 forbund og et kæmpe fællesskab, som nok skal få løst de opgaver, der ligger foran os. Så pædagogerne bør ikke være bekymrede for, om de vigtige dagsordener bliver løftet.”

Du er i pressen blevet nævnt som en mulig kandidat til formandsposten i FH. Overvejer du selv at stille op?

”Nej, det har jeg ingen intentioner om. Jeg skal kæmpe en lønkamp sammen med pædagogerne, og vi har en lang række andre sager, som vi skal i land med. Det bruger jeg alle mine kræfter på.”

Hvad ser BUPL som det vigtigste, en ny FH-formand skal kunne?

”En ny FH-formand skal være en dygtig forhandler og have politisk gennemslagskraft, men også kunne samle fagbevægelsen. Formanden skal have stor forståelse for både det private og offentlige arbejdsmarked. Samtidig er det vigtigt for mig, at vi får en formand, der er nysgerrig på pædagogernes lønkamp og udfordringerne i den offentlige sektor. Det er noget af det, jeg holder øje med i forhold til en ny FH-formand. Mere end halvdelen af medlemmerne i FH er offentligt ansatte, og det er afgørende, at en ny FH-formand kan forstå, favne og arbejde for vores interesser.”

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.