Derfor skal du vaske legetøj: Sundhedsstyrelsen svarer på spørgsmål om corona

Hvor meget smitter børn, hvorfor skal vi vaske legetøj, og hvornår bliver pædagoger vaccineret? Sundhedsstyrelsen stillede op til en Facebook live for at svare på pædagogernes spørgsmål om corona.

Der var tikket over 140 spørgsmål ind, da BUPL tirsdag den 19. januar holdt en halv times spørgetime på Facebook med Bolette Søborg, overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen. Her får du en lille smagsprøve på nogle af de spørgsmål, som Bolette Søborg nåede at besvare.

Du kan se hele seancen på Facebook.

FBLive
BUPL's formand Elisa Rimpler læste de spørgsmål op, som pædagoger havde stillet til Sundhedsstyrelsen, og overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen gav svarene.

Hvorfor siger I, at pædagoger ikke er mere smittet end resten af samfundet, selv om vi kunne se, at smittetallene var noget større blandt andet for personale i integrerede institutioner og vuggestuer?

"De tal, I henviser til, er nogen, som vores kollegaer fra Statens Serum Institut har lagt ud, og de peger i mange retninger. Det, vi har prøvet at formulere, er, at de tal skal tolkes varsomt. De fortæller ikke, hvem det er, vi tester, og de fortæller heller ikke noget om alder. På et tidspunkt var der voldsomt stor forskel på hyppigheden af at være positiv, alt efter om man var yngre, eller om man var midt i livet. Hvis man har mange medhjælpere i en institution, så ville det også være forventeligt, at mange flere ville være testet positiv, end hvis man var et sted, hvor gennemsnitsalderen var lidt højere."

Hvor meget smitter børn?

"Jeg ville ønske, jeg kunne give jer et fuldstændig konkret svar. Det er helt tydeligt, at de yngre børn er mindre smittede end resten af befolkningen. Det er det samme over hele verden. Der er bare ikke lige så mange børn smittede. Men når du går fra barn til at være ung, så sker der noget, så fylder du pludselig mere i statistikken end gennemsnittet."

Hvorfor skal vi bruge tid på at vaske legetøj, når vi hører, at børn ikke smitter så meget?

"Det, vi ved om virus, er, at der er to måder, den smitter på. Dels ved at man kommer til at hoste eller får det ud gennem næsen og over på et andet menneske. Og så smitter den ved det, vi kalder kontaktsmitte. Man har måske hostet og har det på hånden, og så rører man ved noget. Selv om børn ikke er særligt smittefarlige, så ved vi, at mindre børn putter ting i munden og ikke kan have en ideel håndhygiejne. Det legetøj må man formode kan blive inficeret, og det er derfor, det skal vaskes."

Hvor mange mener Sundhedsstyrelsen, der skal være i en lille gruppe i børnehave og vuggestue?

"Mindre grupper er selvfølgelig med få børn. Det giver sig selv. Grunden til, at det er løsnet siden foråret, er, at det blev for svært for de enkelte institutionerne og kommunerne. Det er grunden til, at noget er lagt over til dem, der ved, hvordan det skal foregå. Fordi det også giver bedre mening for at få hverdagen til at fungere. Det er derfor, der ikke er lagt et specifikt tal, fordi det kan være svært at sige for ’lige præcis hos os vil det gøre en stor forskel om det betød fire eller fem’."

Hvornår prioriteres pædagoger til vaccine?

"Alle får tilbudt vaccine, hvis man er over 16 år og ikke er gravid. Vi har 12 grupper, og de er gradieret efter alder primært, og om man har en række kroniske lidelser. Så er der gruppe 11 til folk med en kritisk samfundsfunktion. Den samfundskritiske funktion er en forholdsvis lille gruppe, og med det antal pædagoger, der er, så passer pædagogisk personale ikke ind i den. Det er en politisk beslutning, hvem der skal i gruppe 11."

"Så er der gruppe 12. Det er næsten os alle sammen. Hvem skal have først i den gruppe? Spørgsmålet er, om det bliver særlig væsentligt, for vi forestiller os faktisk, at der bliver mange vacciner til rådighed – og faktisk også, at gruppe 11 og 12 nærmest bliver rullet ud samtidig."

Hvornår kan vi som personale forvente at se en mere normal hverdag i daginstitutioner?

"Det er to krydsende kurver. Vi skal se, at pandemien dykker og bliver nede, og vi skal se, at befolkningen bliver vaccineret. Når vi når det kryds, så begynder vi at kunne få en mere normal hverdag."

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.