Bæredygtighed rykker ind på stuen: Her er børns hverdag blevet grønnere

Græsset får lov til at blive langt, affaldet bliver omhyggeligt sorteret, og der bliver bygget kvashegn til smådyr eller sat kasser op til fuglene. Der er mange grønne tiltag i landets dagtilbud. Så mange, at Friluftsrådet i 2023 har givet flere af de såkaldte bæredygtighedsflag end året før.
64 børnehaver, vuggestuer og dagplejer fik sidste år Grønne Spirers Bæredygtighedsflag som en anerkendelse af, at børnene introduceres til bæredygtighed, naturens mangfoldighed og en grøn hverdag. I 2022, hvor ordningen blev etableret, uddelte rådet 55 bæredygtighedsflag.
På kortet nedenfor kan du se, i hvilke kommuner der blev uddelt bæredygtighedsflag i 2023.
Børn hjælper med at passe på vores ressourcer
I Friluftsrådet er Ida Kryger, der er projektleder for Grønne Spirer, glad for, at bæredygtighedsflaget bliver søgt af flere børneinstitutioner.
"Bæredygtighedsflaget synliggør arbejdet med naturdannelse og bæredygtighed i det pædagogiske arbejde. Børnene er med til at hjælpe naturen og passe på vores ressourcer, når de bygger kvashegn, sætter fuglekasser op, genbruger legetøj, planter træer og blomsterenge og selv dyrker kartofler og gulerødder. Forskning viser, at nærhed til naturen fremmer nysgerrighed, viden og ansvarsfølelse hos børnene," siger Ida Kryger.
Børnene planter tomat- og æblekerner

En af institutionerne, der har fået Grønne Spirers Bæredygtighedsflag, er Gladsaxe Skovbørnehave, som har bragt FN's verdensmål for bæredygtig udvikling ned i børnehøjde. Her har børnene bl.a. arbejdet med at reducere madspild og plantet tomat- og æblekerner.
Gladsaxes borgmester Trine Græse (S) hejste bæredygtighedsflaget den 4. januar i år. Hun er glad for, at børnehaven er med til at sætte bæredygtighed på dagsordenen i kommunen.
”Som verdensmålskommune og FN Børnevenlig By har vi et stort fokus på både bæredygtig omstilling og på at inddrage vores børn i hele den bæredygtige tænkning. Det er Gladsaxe Skovbørnehave et rigtig godt eksempel på. Her er det at kunne hejse det grønne flag en stor motivationsfaktor, fordi det er et synligt tegn på, at deres indsats bliver både set og værdsat. Den synlighed, det grønne flag giver, gør samtidig, at de bliver gode rollemodeller for alle andre børnehuse – ikke kun i Gladsaxe, men i hele Danmark”, mener Trine Græse.
En grønnere hverdag for børnene
Udover bæredygtighedsflaget uddeler Friluftsrådet også Grønne Spirer Flaget til institutioner, der tilbyder børnene natur og udeliv i hverdagen. I alt har 307 børneinstitutioner fået tildelt et grønt flag i 2023.
Godt 1.000 børneinstitutioner er derudover medlem af Grønne Spirer, hvor de får tilbudt naturpædagogiske materialer, kurser og seminarer.