Alarmerende tal: Daginstitutionsbørn venter i årevis på specialstøtte

Det er helt normalt, at børn med særlige behov går i almen daginstitution uden ekstra støtte i måneds- eller årevis, selvom PPR har visiteret dem til specialtilbud. ’Katastrofalt’ mener SF, som nu trækker ministeren ind i sagen.
Vuggestuebarn græder
De lange ventetider på specialstøtte til børn med særlige behov skader trivslen i hele børnegruppen med gråd, slag og bid til følge, fortæller børnehave- og vuggestuepædagoger i BUPL's seneste vilkårsundersøgelse.

En lang række børn med særlige behov går i almen daginstitution uden ekstra støtte, selvom PPR har visiteret dem til specialtilbud.

Det skader både deres egen og de øvrige børns trivsel og forringer pædagogernes arbejdsmiljø væsentligt, viser BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse fra november 2023.

Alligevel er det helt normalt, at der ude i kommunerne går mange måneder eller endda år før børnene får den støtte, de ifølge PPR har behov for:

I vilkårsundersøgelsen svarer mere end hver anden daginstitutionspædagog, at de inden for de seneste par år haft børn på stuen, som måtte vente mindst seks måneder på at få det specialtilbud, PPR havde visiteret dem til. Hver fjerde pædagog fortæller om ventetider på mindst et år.

Og der er store kommunale udsving, viser undersøgelsen. De steder, hvor situationen er værst, har mere end 80 procent af pædagogerne oplevet ventetider på mindst seks måneder, før børnene får den støtte, de er blevet visiteret til (se Danmarkskort nederst).

Forsker advarer: Uholdbar situation for både børn og pædagoger

Men de lange ventetider er et landsdækkende problem, viser vilkårsundersøgelsen: I 95 ud af 98 kommuner er der pædagoger, som inden for de seneste par år har oplevet ventetider på mindst et år.

Og det er alarmerende, mener Unni Lind, daginstitutionsforsker og docent ved Københavns Professionshøjskole.

”Når så mange pædagoger oplever det her, vidner det om et stort pres på daginstitutionerne. Der er behov ikke bare for hænder, men for stabilt fagligt personale. Og hvis det ikke kan opfyldes, så bliver det enormt svært at få det pædagogiske arbejde til at fungere ordentligt,” siger hun.

Presset bliver forværret af, at børnene, som venter på at få det specialtilbud, de er blevet visiteret til, ifølge BUPL’s vilkårsundersøgelse oftere går på stuer med kun én pædagog end børn uden særlige behov.

”Når de lange ventetider medfører, at børn og pædagoger fastholdes i den situation i måneds- eller årevis, så knækker elastikken på et tidspunkt. For det ender som et permanent pres, der fører til dårlige børneliv og dårlige pædagogliv,” siger Unni Lind.

Stigende mistrivsel: Børn kræver en-til-en kontakt

I forvejen har mange af børnene ifølge vilkårsundersøgelsen ventet måneds- eller årevis på at blive udredt af PPR. Og de lange ventetider presser både børn og pædagoger i bund.

”Vi skal rumme børn, der kræver en-til-en-kontakt, imens deres urimeligt lange udredning er i gang. Det kræver mange ressourcer,” skriver en daginstitutionspædagog om de kaotiske måneder.

”Børnene kræver en-til-en-kontakt, hvilket gør, at der ikke er tid til at arbejde ordentligt med resten af børnegruppen. Det betyder at der er børn, som kommer til at mistrives,” skriver en anden.

Ifølge BUPL’s vilkårsundersøgelse oplever pædagoger med børn, der venter på specialstøtte, i højere grad stigende mistrivsel i børnegruppen. Læs mere om konsekvenserne her.

Vil hive minister i samråd: Det her er en katastrofe

SF’s dagtilbudsordfører Charlotte Broman Mølbæk kalder de lange ventetider ’en katastrofe.’ Hun vil have børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) til at gå ind i sagen.

”Undersøgelsen kalder på, at området skal undersøges. Kan de her katastrofale tal fra BUPL’s vilkårsundersøgelse virkelig passe? Samtidig bør ministeren svare på, hvad han vil gøre ved de lange ventetider. Jeg har tidligere stillet spørgsmål til ministeren om problemet, og jeg mener ikke, han har svaret fyldestgørende. Nu vil jeg gå til ham igen på baggrund af de nye tal,” siger hun.

Charlotte Broman Mølbæk mener, at der er behov for handling fra Christiansborg for at sikre, at kommunerne lever op til deres ansvar for børnene:

”I stedet for frit valg, som kommunerne har i øjeblikket, bør kommunerne gives en vifte af tilbud, de kan vælge imellem, så de ikke kan spare på de særlige tilbud på grund af presset økonomi eller manglende politisk velvilje. Det kan være med til at sikre, at der er de nødvendige ressourcer og kompetencer i hver kommune;” siger hun.

Behov for hurtigere hjælp i institutionerne

Også Venstres ordfører for børn og undervisning Anni Matthiesen er bekymret:

”Det er kommunernes opgave at løse opgaven, men hvis vi får bekræftet, at de her lange ventetider er virkeligheden, så er det oplagt, at vi også på folketingsniveau kigger på løsninger,” siger hun.

Anni Matthiesen understreger, at kommunerne er nødt til at finde nødløsninger, så børn, som PPR har visiteret til støtte, ikke skal vente i halve eller hele år efterfølgende.

”Men hvis de lange ventetider skyldes, at der simpelthen ikke er specialpædagogiske ressourcer nok, kommunerne kan inddrage, så er det et kæmpe problem. Så skal vi på Christiansborg være klar til at kigge på, om der bør gøres noget,” siger hun.

Også BUPL-formand Elisa Rimpler understreger, at børn og pædagoger skal have adgang til den nødvendige støtte langt hurtigere. Det kan du læse mere om her.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.