122.000 børn vokser op med alkoholmisbrug: Sådan kan du hjælpe
I familier, hvor en eller begge forældre har et alkoholmisbrug, foregår der ofte meget i det skjulte. Skam, traumer og overgreb dækkes – selv overfor fagfolk, der forsøger at hjælpe.
Derfor har pædagog og familieterapeut Bettina Lauge Karlsen, som har skrevet bogen: ’Mønsterbrud i alkoholfamilier’.
Bogen bærer undertitlen ’Et indblik bag facaden for dig, som arbejder fagligt og socialt med de pårørende’, og ifølge Bettina Lauge Karlsen går mange børn fra misbrugsfamilier under radaren i skoler og daginstitutioner, eller de ikke bliver tilbudt den hjælp, de har behov for.
Mange føler sig misforstået
Hun ser det selv i sit arbejde som familieterapeut i behandlingstilbuddet Barnets Blå Hus Vesthimmerland:
”I vores forældrecafé oplever jeg, at mange forældre føler sig misforstået både i Familieretshuset og af sagsbehandlere, og ender med at få tilbud, som ikke matcher deres egentlige behov. Udfordringen for alle parter er, at de pårørende har svært ved at forklare og sætte ord på deres perspektiv. Det er nemmere ikke at sige noget. Eller at lyve. Men det hjælper jo hverken dem eller os, som forsøger at hjælpe disse familier videre,” siger Bettina Lauge Karlsen.
Vil gøre en forskel
Med hendes bog vil hun derfor bidrage til at give fagfolk et realistisk kig ind bag facaden hos både børnene og de voksne i misbrugsfamilierne.
”Den er tænkt som en guide til, hvordan vi endnu bedre kan hjælpe familierne, hvad enten man er pædagog, lærer, sagsbehandler eller familiebehandler i kommunerne. Mit håb er, at den kan gøre en forskel,” siger hun.
Så mange børn drejer det sig om
Da mange af familierne går under radaren, er tallet svært at opgøre. Men Sundhedsstyrelsen har skønnet, at 122.000 børn mellem 0-18 år lever i familier med alkoholmisbrug. Og i en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed svarede 19,3 procent (svarende til knap hver femte) af de adspurgte, som var mellem 18 og 64 år, at de i deres barndom og ungdom havde boet sammen med en voksen, der havde et alkoholproblem.
Kilder: Sundhedsstyrelsens alkoholstatistik og rapporten Alkohol i Danmark 2015.