Ulovlig klub på 15. år

Klub 200 i Skibby har været ulovlig siden den så dagens lys for 18 år siden, men en dispensation gav kommunen ret til at drive klubben i tre år. Dispensationen er for længst udløbet, men elendige lysforhold, problemer med brandsikkerheden, en vandskade og dårligt indeklima præger fortsat dagligdagen

For enden af kældergangen i blok 11 på Marbækskolen ligger klub 200. Til venstre er lokalet med køkkenet, hvor børnene fra 4.-6. klasse hver dag samles til eftermiddagsmad. Til højre ligger spillerummet og diskoteket. En udefinerbar tung lugt rammer ens næsebor, når man træder ind i spillerummet.

De sidstnævnte lokaler er to store, mørke rum adskilt af en opsat skillevæg. Oprindeligt var lokalerne sikringsrum. I hvert rum er en dyb lyskasse, der kun lukker et absolut minimum af dagslys ind i de to store rum. Lokalerne ligger under jordens overflade, derfor de ringe lysforhold.

Embedslægen besøgte tilbage i 1988 Klub 200 og konstaterede dengang: "Det største lokale er ikke anvendeligt til ophold for børn, idet der ikke er tilstrækkelig dagslysadgang."

Skibby Kommune søgte imidlertid dispensation og fik den. Men kun for de næste tre år. Nu er der gået 18 år, og kommunen har indtil for nylig fastholdt, at dispensationen stadig gælder. Men den 21. februar 2006 afgjorde Statsamtet Frederiksborg, at dispensationen udløb for 15 år siden.

I juni 2006 beslutter politikerne i Skibby, at børnene ikke længere skal være i de gamle sikringsrum, men i december måned - et halvt år efter - leger børnene stadig i lokalerne. Hele forløbet har ført til en længerevarende strid mellem kommunen og forældrebestyrelsen i Klub 200. Men egentlig begynder historien tilbage i august 2005, hvor Jette Christensen træder ind i forældrebestyrelsen.



Vandskade i klubben. I august 2005 begynder Jette Christensens datter i 4. klasse, og hun er derfor blevet meldt ind i Klub 200, der ligger på Marbækskolen i den nordsjællandske kommune Skibby. Fra andre forældre har Jette Christensen hørt rygterne om, at Klub 200's lokaler ikke er særlig gode, men hun tænker, at det vel ikke kan være så slemt.

Den første skoledag følger Jette Christensen sin datter ned i klubben, og synet, der møder hende, er noget chokerende.

"Der var stillet affugtningsmaskiner op, og børnene løb rundt og legede mellem dem," fortæller hun.

I begyndelsen af august har regnen tordnet ned, og det har resulteret i en massiv vandskade i kælderlokalerne, der hvor klubben har værksted og diskotek. Gulvet er dækket med vand - nogle steder op til syv centimeter dybt. I lokalerne er der placeret affugtere for at udbedre skaderne efter vandet. Det syn fører til Jette Christensens første opringning til Skibby Kommune.

Her bliver hun mødt af en medarbejder, der med lige så stor undren fortæller hende, at der bestemt ikke er noget at være bekymret for. Den udmelding bliver imidlertid ændret, da en far med kendskab til arbejdsmiljøloven kontakter kommunen. Umiddelbart efter bliver de fugtige lokaler lukket af. Jette Christensen forstår ikke, hvorfor de overhovedet var blevet åbnet op, før forholdene med svamp med videre var blevet undersøgt og de store affugtningsmaskiner fjernet.



Ingen lov om børnemiljø. Jette Christensen er frustreret over, at der ikke er noget sted, hun kan få hjælp. Hun har i tidens løb kontaktet embedslægen og miljøteknikere og spurgt om råd fra andre forældre, som tilfældigvis vidste noget om den ene eller den anden lov. Der eksisterer ikke en lov, som sikrer et ordentligt børnemiljø i institutionerne, noget der er helt uforståeligt for Jette Christensen.

"Helt ærlig vi lever i 2006, emnet har været oppe at vende tidligere, så jeg forstår slet ikke, at der ikke er sket noget," siger hun og håber, at politikerne i Folketinget vil tage problemet op og lovgive på området.

Pædagogerne i Klub 200 er beskyttet af arbejdsmiljøloven.

Men de ansatte i Klub 200 har ikke tænkt på at klage over deres arbejdsmiljø, selvom de da godt er klar over, at det ikke er de bedste forhold, klubben har.

"Vi er pædagoger og har tænkt, så må vi få det bedste ud af det. Sådan har det bare altid været. Forholdene har aldrig været gode, men vi har levet med dem. Vi har aldrig nogen sinde tænkt på, at lokalerne var ulovlige," fortæller Wisti Rise, der er leder af Klub 200.

"Det er jo ikke noget, vi har undersøgt, da vi blev ansat, og når brandchefen godkender klubben, tror vi selvfølgelig på det," supplerer souschef Helle Dahl.

For forælder Jette Christensen var det dog helt tydeligt, at noget var galt i Klub 200. Hun troede ikke sine egne ører, da Wisti Rise fortalte at brandmyndighederne hvert eneste år, havde godkendt Klub 200 uden en eneste påtale.

De kontaktede sammen brandmyndighederne og bad dem komme forbi Klub 200 en ekstra gang. Denne gang gik daværende indsatsleder Niels Rasmussen rundt med Jette Christensen, Wisti Rise og et par børn, der kunne vise hvor svært det var at komme ud gennem flugtvejen. Da indsatslederen forlod Klub 200, havde han fundet hele otte punkter, der ikke levede op til brandmyndighedernes krav. Eksempelvis forhindrer risten, der ligger over lyskassen, at børnene let og sikkert kan komme ud i tilfælde af brand.

Brandmyndighederne har siden klubben begyndte for 18 år siden, besøgt den en gang om året, men aldrig før har brandmyndighederne påtalt fejl eller mangler.

Både forældre og personale i Klub 200 undrer sig over, at der ikke før er fundet fejl.

Beredskabschef Kim Lintrup kan ikke forklare, hvorfor der pludselig er så mange fejl, men henviser til at der må være nogle forhold i Klub 200, der har ændret sig.

"Vi tager udgangspunkt i de samme driftsmæssige forskrifter," siger han og pointerer, at de fleste af fejlene er udbedret nu.

Men et opkald til Klub 200 giver et noget andet billede. Ifølge sikkerhedsrepræsentant Susanne Taphouse er ingen af de otte fejl, brandmyndighederne påpegede tilbage i december 2005, i dag blevet udbedret.

Susanne Taphouse fortæller, at klubbens forhold ikke er blevet ændret væsentligt. Eksempelvis har skærmvæggen til computerne stået som den gør i mindst seks år. Skærmvæggen er ellers en af de ting, der bliver påtalt ved brandsynet i 2005.



Klub i flygtningelandsby. I løbet af 2006 begyndte kommunen at lede efter en ny løsning til børnene i Klub 200. Den gamle landsby, der tidligere havde huset flygtninge stod nu tom, og formanden for skole-, social- og sundhedsudvalget, Niels Jørgen Pedersen (Borgerlisten) foreslog, at man flyttede hele klubben op i de gamle barakker, der ifølge forældrene allerede havde udtjent deres levetid på 10 år.

Jette Christensen samt pædagoger og børn fra Klub 200 tog op for at kigge på landsbyen, men de godt to kilometer, der er mellem Marbækskolen og flygtningelandsbyen, var for langt, mente de.

"Børnene skulle krydse flere veje for at komme derhen fra skolen, og der var alt for langt, så det duede slet ikke," fortæller Jette Christensen.

Den forklaring forstår Skibby Kommune ikke. Ifølge chef for skole-, social- og sundhedsforvaltningen, Jette Søe havde kommunen tilbudt at sørge for, at børnene kunne bruge en sti, den ville dog gå forbi et moseområde. Et faktum forældrene heller ikke var begejstrede for. Så forældrene holdt fast i, at den gamle flygtningelandsby ikke var noget for deres børn.

Kommunen lytter til forældrene, og finder derfor på en ny løsning til Klub 200. Skibby Byråd beslutter på et byrådsmøde den 20. september 2006, at Klub 200 skal rykke ind i 10. klassernes lokaler på Marbækskolen. Lokalerne ligger ved siden af Klub 200 på den side, hvor der kommer rigeligt med dagslys ind. Samtidig tager politikerne de 859.000 kroner, der ellers var afsat til klubben og beslutter, at det ikke må koste en krone at rykke ind i de nye lokaler.

"Pengene var afsat til at etablere en klub i Flygtningelandsbyen, men da forældrene ikke ønskede det, brugte vi i stedet for pengene på at indrette en vuggestue i landsbyen," forklarer forvaltningschef Jette Søe.



Ingen byggesagsbehandling. Ifølge Byggeloven skal kommuner oprette en byggesag i forbindelse med nye institutioner eller institutioner, der flytter til nye lokaler. I enkelte tilfælde kan kommunen give sig selv dispensation fra denne handling. Men i "Vejledningen om kommunernes byggesagsbehandling i egne sager på daginstitutionsområdet", 1998 fra det hedengangne By- og Boligministerium, står der blandt andet, at hvis man ændrer skolelokaler til institutionsanvendelse (herunder klub), vil det altid være en væsentlig benyttelsesændring, og det vil dermed kræve forudgående byggesagsbehandling. Alligevel har Skibby Kommune ikke tænkt sig at oprette en byggesag i forbindelse med, at Klub 200 skal rykke ind i 10. klassernes lokaler, og det er uforståeligt for forkvinden i forældrebestyrelsen.

"Det er forkasteligt, at de ikke vil leve op til det ansvar. Lokalerne skal være lovlige. Selvfølgelig skal børnene have nogle ordentlige lokaler at være i," siger Jette Christensen.

Byggesagsbehandler i teknisk forvaltning, Peter Ibsen tog i sin tid beslutningen om ikke at begynde en byggesag.

"Årsagen er jo, at det primært er noget med ventilationen. Jeg har skønnet, at hvis de overholder luftudskifte for klasselokaler, som jo er noget større og bedre, så er det bedre end de regler, der bliver stillet til en klub."

Peter Ibsen tilføjer, at han i et internt notat den 12. oktober har gjort opmærksom på, at Klub 200 ikke må tage de nye lokaler i brug, før ventilationen er i orden. Det skete dog først efter, at Arbejdstilsynet kom med to påbud i forbindelse med Klub 200's dårlige arbejdsmiljø. I august 2006 besøgte Elsebeth Jarmbæk fra Arbejdstilsynet klubben. Besøget resulterede dels i et påbud, om at klubbens lokaler skal være afpasset til antallet af personer, der benytter lokalerne. Og dels et påbud til arbejdsgiveren, som i dette tilfælde er Skibby Kommune, om at bruge en autoriseret rådgiver til løsning af arbejdsmiljøproblemet.

Hvordan vil I løse problemet, når der ikke er afsat penge til Klub 200?

"De to ting kan jo ikke hænge sammen, for det kommer til at koste lidt," siger Peter Ibsen.

Skibbys borgmester og formand for økonomiudvalget, Hans Henning Bjørnsen mener, på trods af at loven siger noget andet, at kommunen er i sin gode ret til ikke at indlede en byggesag. Han medgiver dog, at det bliver svært at undgå at finde pengepungen frem, for at løse problemerne med den dårlige ventilation.

"Det er klart, vi skal finde penge til det, om det så er fordi, det ikke er vedligeholdt," siger han og henviser til en planlagt modernisering af Marbækskolen, som også omfatter Klub 200. Men det er den ny Frederikssund Kommune, der efter nytår skal tage endelig beslutning om, hvad der skal ske med klubben.



Nye problemer. Klub 200 har for nylig fået målt luftskiftet i klubbens og i 10. klassernes lokaler. Skibby Kommune har bedt miljøtekniker Gert Porse fra Orbicon Arbejdsmiljø Øst om at foretage målingerne efter, at forældrene satte sig imod bare at rykke klubben ind i 10. klassernes lokaler. Hverken forældre eller pædagoger vil være med til at flytte ind i de nye lokaler, før de er sikre på, at de er ordentlige.

"Det hjælper jo ikke, hvis vi flytter fra nogle meget dårlige lokaler til nogle lidt mindre dårlige lokaler," forklarer Wisti Rise.

Børn&Unge har fået rapporten fra Klub 200's forældrebestyrelse og målingen viser, at luftskiftet langt fra er så højt, som Bygningsreglementet kræver for den type bygninger i dag. I praksis betyder det, at der kun er plads til 13 børn i lokalet med køkkenet. I et af de andre lokaler gav den dårlige ventilation plads til 12 personer, og i lokalet lige ved siden af klubben, hvor en 10. klasse dagligt har undervisning, er luftskiftet så dårligt, at der kun er plads til to til tre personer ad gangen. Simpelthen fordi ventilationen ikke er god nok. Men hver dag kommer op til 40 børn i klubben og hele 87 er tilmeldt.

I februar 2006 blev CO2 koncentrationen i lokalerne målt. Helt slemt var det i diskoteket, som stadig bliver brugt, indtil der kommer en permanent og holdbar løsning for de nye lokaler. Efter 24 minutter er koncentration af CO2 så høj, at det oversteg arbejdstilsynets indeklimagrænseværdi. Selv da alle børn på nær tre forlader lokalet, og man igen efter tre kvarter måler CO2 koncentrationen, er den stadig for høj. Ifølge miljøtekniker Gert Porse, der foretog målingerne, bekræfter det mistanken om, at luftskiftet er meget beskedent.

John Overgaard er ansat på teknisk forvaltning og har ansvaret for kommunens bygninger. Han betragter målingerne som "ikke gode," og han har efterfølgende kontaktet firmaet R. C. Luftteknik for at få et tilbud på et ventilationssystem, der enten kan forbedre eller erstatte det eksisterende ventilationssystem.

Hverken John Overgaard eller Peter Ibsen vil komme med et bud på, hvornår Klub 200 kan rykke ind i de nye 10. klasser. Men senest den 9. januar 2007 skal de meddele Arbejdstilsynet, hvilke løsninger, der er blevet fundet til at løse indeklimaproblemerne i Klub 200.





Påbud fra Arbejdstilsynet



I Klub 200 krydser pædagogerne ikke børnene af, derfor har de ikke nogen statistik på, hvor ofte børnene er syge.

Men arbejdstilsynet, der varetager pædagogernes arbejdsmiljø, var på besøg i Klub 200 den 16. august 2006. Efter besøget vurderer Arbejdstilsynet, at luftkvaliteten ikke er sundhedsmæssig forsvarlig. Vurderingen bygger blandt andet på de ansattes helbred. Af Arbejdspladsvurderingen fremgår det, at personalet klager over træthed, hovedpine, tung luft, koncentrationsbesvær og irritabilitet. Symptomer, der forsvinder, når de ansatte går på ferie.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.