Udsat for hetz: Mig får de sgu ikke ned med nakken

Helle Blak er kommunalpolitiker i Slagelse Kommune for SF. Hun arbejdede som leder, da en personlig hetz mod hende tog fart. Hun blev uretmæssigt fyret, men genvandt sin plads i byrådet.

Helle Blaks mareridt begynder i foråret 2017. En række anonyme breve med beskyldninger mod hende havner på rådhuset, hvor hun har sin gang som lokalpolitiker, og i hænderne på BT’s journalister: ’Hun har sex med sine medarbejdere’, ’hun er terrorist’, ’hun er en bedrager’.

Anklagerne er mange, og da BT’s journalister søger aktindsigt for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, går det helt galt i Slagelse Kommune. Helle Blak indkaldes til tjenstlig samtale, hvor hun skal redegøre for bilag, der er afleveret og godkendt for flere måneder siden. Kort efter kan hun se på forsiden af Sjællandske Medier, at hun er blevet fyret. Den besked havde hun endnu ikke fået af sin leder.

»Jeg havde en oplevelse af, at der var givet en ordre: ’Få hende væk, koste hvad det vil’. Og før jeg selv når at forstå, hvad der sker, kan jeg læse om mig selv i avisen. Journalisten vidste, at jeg var fyret, før jeg selv gjorde,« forklarer Helle Blak om forløbet, hvor hun efter 23 år som pædagog må sige farvel til sit job som leder på Roskildegårdens Ungecafe efter beskyldninger, der senere trækkes tilbage og modbevises af Helle Blaks advokat.

Helle Blak får medhold i sin sag, og hun tildeles 322.000 kroner og ni måneders løn som godtgørelse for den uretmæssige fyring.

Da sagen stod på, var det svært at finde lysten til at forsætte som lokalpolitiker.

»Jeg har været udsat for hetz og chikane tidligere. Det følger med, når man er politisk aktiv, men det her var virkelig forfærdeligt,« fortæller Helle Blak, der som følge af presset blev syg.

»Pludselig kunne jeg ikke længere føle sult eller træthed. Jeg mistede hørelsen og tabte mig syv kilo den første måned. Til sidst blev jeg indlagt med galdeblærebetændelse,« fortæller Helle Blak, der samtidig må leve med, at hendes familie kimes ned af nysgerrige journalister, der er interesserede i at skrive om sagen.



Lovestorm på Facebook. Mens sagen undersøges, bliver Helle Blak politianmeldt af kommunaldirektøren, og samtidig skriver medierne om, at der svirrer rygter om bilagsfusk. Helle Blak og hendes advokat kæmper for at forklare og moddokumentere, og på de sociale medier begynder en lokal lovestorm at blomstre.

»Opbakningen kommer fra beboere i de områder, hvor jeg har arbejdet. Mange af dem kender jeg slet ikke, men de kender til mit arbejde som pædagogisk leder, og de sender opbakning og søde beskeder over Facebook,« siger Helle Blak.

Efter tre uger, hvor Helle Blak har undgået journalisternes opkald, tager hun bladet fra munden og begynder at udtale sig om sin sag.

I dag kan hun se tilbage på et veloverstået kommunalvalg, hvor SF gik massivt frem, og hvor hun var den kandidat, der høstede femte flest personlige stemmer.

Men vejen dertil har været hård, og på spørgsmålet om, hvordan hun finder energien til at fortsætte, svarer hun:

»Nogle gange er det også svært. Men jeg vil så gerne være en stemme for dem, der ikke har den stærkeste stemme, dem, der ikke normalt bliver hørt. Slagelse Kommune skal være den bedste børnekommune, og der er sgu ikke nogen, der skal få mig ned med nakken,« griner Helle Blak, der netop har fået tildelt formandsposten i børne- og ungeudvalget. Men om hun stiller op igen om fire år, det må tiden vise.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.