Uddannelse. Pædagogikken bliver i familien

Moderen er pædagog. Datteren er pædagog. Svigersønnen er pædagog, og sønnen er minsandten på vej til også at blive det. I Vestjylland bor familien, som har et særligt sammenhold, fordi næsten alle er pædagoger.

Til september begynder Martin Bundgaard på pædagoguddannelsen i Holstebro. Han følger i hælene på søsteren Marianne, som blev uddannet som pædagog forrige år, mens det er femten år siden, deres mor Jette havde sin gang samme sted.

»Jeg har aldrig sagt, at mine børn skulle være pædagoger. Men de har haft evnerne, og det er jeg fagligt stolt over,« siger Jette Bundgaard Jensen, den ældste pædagog i familien.



Faglighed giver fællesskab. I gymnasiet forsvor Marianne ellers at blive det samme som sin mor. Men så fik hun studiejob hos en handicappet pige og senere et ufaglært arbejde på en døgninstitution for døvblinde. Det var så spændende, at hun ændrede mening. Martins historie er næsten magen til. Drømmen om at blive politimand forsvandt, da han først havde været kontaktperson for unge drenge og siden pædagogmedhjælper i Videbæk. Herefter var han klar til pædagoguddannelsen. »Det gør mig glad, når jeg udretter noget og gør en forskel for børn og unge,« siger han. Når mor, søster og bror bliver uddannet samme sted, giver det mange fælles ting at tale om. Søsteren Marianne underholder med anekdoter fra en hyttetur, da hun var studerende: Man havde glemt at købe toiletpapir, så der var kun én rulle til 100 pædagogstuderende. Marianne mener, det giver ekstra sammenhold, at de tre har valgt samme levevej. »Vi har meget til fælles, min mor, lillebror og mig. Nogle af lærerne på pædagoguddannelsen er de samme. Vi har meget at snakke om,« siger hun. Marianne har giftet sig med Johnny Gaardsdal, som også er pædagog. Tit vender de situationer fra arbejdet i børnehaven og klubben med hinanden, og indimellem har de vilde teoretiske diskussioner. Den fælles faglighed er en fordel, mener han. »Andre pædagoger, som jeg kender, føler sig ikke altid fuldt forstået af ægtefæller og kærester, der har andre job. Vi har en større forståelse for hinanden,« siger han.



Burde blive lastbilchauffør. Når familien er samlet, og snakken går om børn, pædagogik og faglige spørgsmål, står faderen Svend lidt på sidelinjen. Han er lastbilchauffør og joker med, at han er blevet svigtet. Sønnen burde i hvert fald droppe pædagogikken og blive lastbilchauffør, spøger han. Jette Bundgaard stiler efter, at familiesnakken ikke kun drejer sig om pædagogik. De samtaler kan man tage på to-tre- eller firemandshånd. »Nogle gange mener børnene, det er lidt synd for min mand. Men han kan jo ikke have det bedre, når han har os,« griner hun.



Må selv bestemme. I juni blev familien forøget, da Johnny og Marianne fik tvillingerne Niels og Sofia. Og hvad drømmer forældrene mon om, at deres børn skal blive som voksne? »Det må de helt selv bestemme. Tvillingerne skal selv have lov til at forme deres liv,« siger Johnny Gaardsdal. Parret har dog ingen indvendinger, hvis tvillingerne skulle finde på at blive: pædagoger.



Derfor blev Marianne pædagog:

»Mine forældre tilbyder altid en hjælpende hånd til andre. Det kan man ikke undgå at blive inspireret af at se. Jeg får et kick, når jeg gør en forskel og kan hjælpe børn til at få et bedre udgangspunkt.«

Marianne Bundgaard K. Gaardsdal (25). Uddannet fra Pædagoguddannelsen i Holstebro i 2011. Ansat i Klub Toften og Klub Midt i Viborg.

Derfor blev Jette pædagog:

»Jeg har altid nydt at arbejde med mennesker. Tidligere har jeg blandt andet været hjemmehjælper, handicaphjælper og personlig hjælper for et trafikoffer. Jeg blev pædagog, fordi jeg gerne ville have noget mere indsigt og viden, når der var debat på arbejdspladsen.«

Jette Bundgaard Jensen (48). Uddannet fra Pædagoguddannelsen i Holstebro i 1998.

Har lige afsluttet et vikariat som afdelingsleder på Gl. Kongevejs Børnehave i Videbæk.

Derfor søgte Martin ind:

»Jeg vil gerne gøre en forskel for børn og unge. Det gør mig glad, når jeg har udrettet noget. Min søster og mor har hjulpet mig med inspiration om pædagogfaget. De har fortalt om uddannelsen, og det virker meget spændende.«

Martin Bundgaard Jensen (23). Pædagogstuderende på Pædagoguddannelsen i Holstebro 2013.

Derfor blev Johnny pædagog:

»Jeg besluttede mig allerede for at blive pædagog, da jeg var 12 år, fordi jeg gerne ville lege resten af mit liv. Siden blev jeg mere politisk orienteret og valgte pædagoguddannelsen, fordi man får et godt indblik i samfundsforhold. Det er fantastisk, at man hver dag kan ændre verden lidt med sit engagement.«

Johnny Gaardsdal (30). Uddannet fra Pædagoguddannelsen i Viborg i 2006.

Ansat i Børnehaven Søstjernen i Viborg.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.