TR-træf; Sælg, mens varen endnu er noget værd

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen mener, at nøglen til et godt overenskomstresultat er, at BUPL accepterer en fælles lederoverenskomst for hele det pædagogiske felt.

Hvis der er faggrupper, som særligt skal tilgodeses under OK 08, så ligger det ikke umiddelbart til at blive pædagogerne og klubfolkene i BUPL. Arbejdsgivernes og embedsværkets velvilje retter sig i stedet entydigt mod personalet i ældresektoren.

"Men," tilføjede arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet, da han på sidste uges OK-træf i Fredericia over for 1100 tillidsfolk fremlagde resultatet af sine sonderinger i "miljøet", "BUPL kan tjene sin egen og pædagogernes sag ved at komme arbejdsgivernes meget højt prioriterede krav om en fælles lederoverenskomst for det pædagogiske område i møde."

Hvis BUPL stiller sig afvisende på det punkt, bliver det derimod op ad bakke, forudså Flemming Ibsen. Hans vurdering, som han selv betegnede som et "kvalificeret gæt" var i øvrigt, at det er nu, der skal smedes, hvis BUPL skal have valuta for at renoncere på normeringspligten. Det er den, der siger, at enhver daginstitution skal have både en leder og en souschef.

Ved OK 08 vil der være mulighed for at hente noget goodwill ad den vej, men for hver måned, der går derefter, falder varen i værdi, fordi kommunerne så vil finde måder at omgå bestemmelsen, mente Flemming Ibsen.



Hverken straf eller frygt. At arbejdsgiverne skulle finde på at straffe pædagogerne for deres demonstrationer og arbejdsnedlæggelser under budget-kampen i efteråret 2006, troede Flemming Ibsen ikke på.

"Sådan fungerer den kommunalpolitiske forhandlerverden ikke, politikerne vil gerne prioritere nogle personalegrupper frem for andre, men omvendt straffer man ikke dem, der har givet problemer i løbet af perioden. BUPL står derfor ikke til "afstraffelse", men er heller ikke indstillet til belønning og topprioritering denne gang. Man kunne også forestille sig et omvendt scenarium, at Kommunernes Landsforening af frygt for fortsat uro på børneområdet ville give BUPL noget ekstra ved OK 08. BUPL skulle med andre ord indkassere gevinsten for den "investering", man foretog i efteråret 2006. Det er dog ikke sandsynligt, at et sådan frygtscenarium indgår i arbejdsgivernes strategiske overvejelse. Ingen på arbejdsgiversiden er bange for jer," fastslog Flemming Ibsen.



Belønning. Under ét kaldte Flemming Ibsen BUPL's råderum og handlemuligheder under OK 08 for ganske gode, men det forudsætter, at man er fremkommelig i spørgsmålet om fælles lederoverenskomst.

"Arbejdsgiverne vil belønne en sådan strategi, da den matcher med deres topprioriterede ønske på det pædagogiske område. Samtidig vil den være et godt afsæt for et konstruktivt samarbejde med pædagogmedhjælperne i FOA og socialpædagogerne i SL om andre OK-spørgsmål. Indgår BUPL ikke en lederoverenskomst, men insisterer på at fastholde status quo på området, vil der derimod blive tale om et negativt scenarium, både i forhold til KL og i relation til FOA og SL," lød Flemming Ibsens såkaldte kvalificerede gæt.





Pædagog Per Nielsen,

Holstebro, klubafsnit af SFO Nørre Fælling:



Hvordan har du fordelt dine bolde?

"Jeg har lagt dem til dels i løn, nogle i arbejdstidsregler og en hel del i seniorpolitik og pension, fordi jeg mener, at seniorpolitikken er afgørende for, om folk kan holde til at være på arbejdsmarkedet. Så vi bliver så gamle, at vi dropper efterlønnen og holder indtil folkepensionen."



Hvorfor holder pædagoger og klubfolk kun så kort tid på arbejdsmarkedet, tror du?

"Personligt synes jeg, at der er mange hyggelige dage som pædagog, men der er også mange, der er hårde. Det er både, hvad børn angår, men også med deres forældre og forældresamarbejde i det hele taget. De putter jo også mange ting på os i dag - bare rent mødemæssigt eksempelvis, hvor vi efterhånden også skal være med inde over elevplanerne."



Hvad fik du ud af at være her i dag ved TR-træf?

"Jeg fik lyttet til, hvad de andre havde af gode indlæg i workshoppen med seniorpolitik og fik afleveret mit budskab om, at det er vigtigt at tage vare på folk, så de holder i længden. At de får lov til at gå ned i tid og får lønkompensation fra 55-57 år. Men man holder bedst på folk ved at lade dem gå ned i tid, og ikke bare ved at komme flere lønkroner på folk over 60 år. I den alder betyder det ikke så meget, om de får lidt mere eller mindre i løn. Jeg har ingen ønsker om at gå op i løn i forhold til at få mere frihed i form af eksempelvis fridage og kortere arbejdstid."



Hvis overenskomsten nu ikke giver bedre seniorpolitikker, er det så noget, du vil strejke for?

"Nej, jeg har aldrig været vild med at gå i strejke. Jeg vil hellere forhandle om tingene. Jeg har for eksempelvis søgt Holstebro Kommune om en seniorordning, hvor jeg bliver lønnet for 33 timer, men arbejder 27 timer, mod at jeg selv betaler noget af gildet. Men det vil de ikke høre tale om. Og når kommunen ikke vil svare på min ansøgning og rykkere, så er jeg jo nødt til sammen med min fagforening at sætte tryk på. Sådan vil det blive."





Pædagog Poul

Petersen, Århus, Åby Skolens SFO:



Hvordan har du fordelt dine bolde?

"Jeg har puttet alle mine bolde i løn, fordi jeg synes, at det er det vigtigste. Tidligere spurgte jeg i en bod, hvorfor der ikke var en søjle, hvor man kunne prioritere slutlønnen. Hvis man kigger på den sidste overenskomst, så har man givet mange til begyndelseslønnen, der steg fra løntrin 17 til 23. Og slutlønnen fik kun to løntrin - den skal skubbes mere fremad."



Hvor har du været til workshop?

"Jeg har faktisk været i workshop hos de studerende, men der var ikke så mange derovre. Vi snakkede blandt andet om løn. Kommunen siger til de studerende, at de ikke kan få mere i løn, fordi de hellere vil på SU. Jeg synes, at det er vigtigt, at praktikforløbet skal være et studieforløb, hvor man prioriterer vejledningen højere, og at den studerende får mulighed for at studere mere og arbejde mindre."



Hvad har du fået ud af at være på TR-træf?

"Jeg vil sige, at det var hyggeligt at høre Allan Olsen at spille guitar. Nej, jeg synes, at det var godt at lave sådan nogle træf her, hvor man kan spejle nogle af de ting, som de forhåbentligt har gjort sig nogle tanker omkring centralt. Og så er det altid sjovt at snakke med nogle af de andre tillidsrepræsentanter."



Hvis du ikke får, hvad du ønsker i overenskomsten, vil du så gå i strejke?

"Nu har vi i Århus jo været igennem en længere strejke, men jeg synes, at det vigtigste for mig er, at man har nogle gode arbejdsforhold. Det er ikke godt nok, at folk får pålagt flere og flere arbejdsopgaver, uden at der bliver afsat tid til det. Det handler om, at der skal være tid til vores arbejde, men lønnen er stadig det største parameter for anerkendelse. Derfor håber jeg, at folk vælger pædagoguddannelsen, fordi det er den type relation, som de bedst kan lide, idet der selvfølgelig er forskel på at være lærer og pædagog."





Pædagog Annika Jensen, Slagelse, Kongelysets Børnehave:



Hvordan har du fordelt dine bolde?

"Jeg har lagt mine bolde på videreuddannelse, fordi det synes jeg, at vi savner, når vi har været nogle år i faget, for at man ikke kører fast. Så det ikke bliver så trivielt det hele. Derfor synes jeg, at der skal være en konto, hvor der er penge til videreuddannelse, så man hele tiden får fyldt ny viden om sit fag på. Ellers så brænder man ud. Jeg kunne selv rigtig godt tænke mig at komme i gang med at videreuddanne mig i at arbejde med sprogstimulering og på sigt måske som talepædagog."



Hvor har du været til workshop?

"Jeg har været til workshop i seniorpolitik, fordi der hos os er nogle ældre pædagoger, hvor man bliver nødt til at finde ud af noget til dem. Medhjælperne praler jo af, at de har fået lavet sådan en fin seniorpolitik, hvor de har fået en hel uges ekstre ferie. Det skal der altså også være i vores overenskomst. Selvfølgelig skal det da være ligesom hos medhjælperne"



Hvad fik du ud af at være her i dag ved TR-træf?

"Jeg fik tænkt over, hvor pengene til vores ønsker i overenskomsten egentlig skal komme fra. Skal det være overenskomstpenge, der finansierer eksempelvis seniorpolitikken? Jo, og så sad jeg ved siden af en 60-årig mand, der havde et forslag, der kom helt bag på mig. Han foreslog, at i stedet for at lave en seniorpolitik skulle vi prioritere de 45-55-årige, for det er dem, der er tilbage nu, og som skal køre hele læsset resten af vejen. De skulle ifølge ham have mulighed for at gå fra eller på orlov, hvis de følte, at de trængte til det på grund af stress og udbrændthed. Det kom lidt bag på mig. Det var en fremragende ide. Der fik jeg set på det med helt andre øjne."



Hvis du ikke får, hvad du ønsker i overenskomstaftalen, vil du så gå i strejke?

"Jeg vil nok ikke gå i strejke over seniorordningerne, men lønnen eksempelvis, hvor jeg også har puttet mange bolde i. Der får vi stadigvæk ikke nok. Den er for lav i forhold til andre arbejdsgrupper. Den skal virkelig prioriteres højere, for vi har meget ansvar."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.