TR-træf; OK-prioritering: Løn, løn og endnu mere løn

1100 tillidsrepræsentanter peger på lønforbedringer som det primære ved OK 08. Ind på anden- og trejdepladsen kommer forbedringer af arbejdstidsreglerne og seniorordningerne.

"Om vi kan lide det eller ej, kommer vi til at skulle prioritere. Der skal vælges til, og der skal vælges fra - både når vi beslutter os for kravene, og når vi senere skal til at forhandle."

Forbundsformand Henning Pedersen stak ikke noget under stolen, da han præsenterede 1100 tillidsrepræsentanter for den opgave, de var samlet for at løse: At komme med et første bud på, hvad der er det vigtigste ved OK 08, og søge viden, så de tilbage på arbejdspladsen igen kan sætte gang i diskussionerne blandt medlemmerne på et oplyst grundlag.

"Debatten om overenskomsten handler om, hvad vi gerne vil have forbedret. Men den handler også om at prioritere. Der vil altid være begrænsninger på, hvor stor og hvor mange forbedringer, vi kan få hjem ved en OK-forhandling. Men uanset hvilke krav og prioriteringer vi taler om, så er det et mål, at overenskomsten bidrager til at synliggøre pædagogernes kompetencer og hæve anerkendelsen af det pædagogiske arbejde," sagde Henning Pedersen, som derefter, uden at komme med svar, ridsede nogle af de problemstillinger og dilemmaer op, som OK 08 stiller BUPL overfor.



Rør og bolde. Ved ankomsten til Fredericia Messecenter havde tillidsrepræsentanterne fået udleveret blandt andet en pose med 20 bolde, hver repræsenterende fem procent af overenskomstkagen. Ved at fordele boldene i nogle dertil opstillede plasticrør skulle tillidsrepræsentanterne tilkendegive, hvordan de hver især syntes, at overenskomst-elementerne - løn, pension, arbejdstid, seniorpolitik, pædagoguddannelsen og de pædagogstuderende, kompetenceudvikling og efter- og videreuddannelse, ledelsesforhold, tillidsrepræsentanternes vilkår samt valgfrihed - skulle vægtes i forhold til hinanden.

Hvis der nogensinde har været tvivl om, hvad pædagoger ønsker sig allermest, var der det ikke mere, da boldene, i alt et par og tyve tusinde, mod dagens slutning var fordelt.

Hvad de først og sidst vil have er løn, løn og endnu mere løn. Over en tredjedel af prioriteringsboldene havnede i løn-røret, som på grund af overvældende boldtrængsel flere gange blev forlænget, for til sidst at nå så højt til vejrs at der måtte fremskaffes en wienerstige til de senest ankomne bold-fordelere.

På anden- og tredjepladsen i prioriteringsrækkefølgen kom arbejdstid og seniorpolitik. Se ranglisten til højre.



Åben mikrofon. En hektisk, men også hyggelig, produktiv og veltilrettelagt dag med oplæg, informationsudveksling og diskussioner i workshops sluttede med en åben-mikrofon event mellem - på scenen - forbundsformand Henning Pedersen og en tæt pakket sal af tillidsrepræsentanter.

Børn&Unge beder undskylde, at præsentationen af sidstnævnte, både hvad navn, stilling og arbejdssted angår, er mangelfuld, men de fleste, der tog ordet, nøjedes med et "hedder N og er fra B". Og da det samtidig var dagens sidste indslag, og folk havde lynende travlt med at komme hjem på weekend, lod det sig ikke gøre at indhente nærmere personalia.

Til sagen.

John fra Egtved: "Lærerne starter på løntrin 24. Dér er jeg som pædagog 10 år om at nå op. Deres uddannelse er godt nok et halvt år længere, men ellers er vores fag jo nært beslægtede. Jeg forstår simpelthen ikke den store forskel."

Henning Pedersen: "Budskabet forstået."

Seniormedarbejder i skolefritidsordning, navn ej oplyst: "Det er dødhamrende vigtigt, at forholdene for ældre medarbejdere forbedres, for der bliver virkelig pres på, nu da regeringen vil have, at der skal være tre børn per familie."

Anders fra såkaldt DUS-ordning i Aalborg: "Lad være med at nøjes. Stå fast på kravene."

Henning Pedersen, nu med let spredte ben: "Jeg står godt og solidt, se selv".

Linda, skolepædagog i Greve: "Kæmp, BUPL, så vi kan mærke jer. Og sørg for, at forhandlingerne om løn sker på centralt niveau. Vi vil hellere undvære, end vi fem-seks mennesker ude i institutionerne vil slås om 1000 kroner."

Bent, skolepædagog i Virum: "Jeg er nervøs for, at ledergruppen igen ved disse forhandlinger skal have mest. De har allerede fået en hel del."

Karin, medarbejder i børnehave på Fyn: "Sats på den pædagogiske faglighed og synlighed, for det er vejen til en bedre løn."

Henning Pedersen. "Enig, og det er også det, der ligger i professionsprojektet."

Connie fra Hillerød: "Der tales så meget om, hvad vi skal betale for at få kravene opfyldt. Noget af det må vi kunne få gratis, nu da der mange steder er mangel på pædagoger. Og hvad med, om BUPL stod på egne ben i forhandlingerne."

Henning Pedersen: "Hvis du dermed mener, at vi skal melde os ud af fællesskabet i KTO, så har sygeplejerne prøvet og ikke fået så meget ud af det."

Stig fra Taarnby på Amager: "Jeg er træt af, at der på min lønseddel står, at jeg er assistent. Hvad med at få stillingsbetegnelsen ændret til pædagog."

"Et dejligt billigt krav," svarede Henning Pedersen, inden han som afskedssalut konstaterede, at der under OK 08 bliver brug for den faglige stolthed, som bar kampen mod de kommunale budgetnedskæringer. Samtidig opfordrede han tillidsrepræsentanterne til at tage hjem og sørge for, at alle pædagoger kommer med ind i BUPL-fællesskabet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.