Topmøde; Pædagogerne har fået nok

Stress, langtidssygemeldinger og personalemangel i daginstitutionerne er bare nogle af konsekvenserne af årelange nedskæringer på børneområdet. BUPL's tillidsrepræsentanter var til topmøde i Fredericia for at protestere imod yderligere besparelser

På årets første, men stadig frostklare forårsdag havde formand i BUPL Birgit Elgaard fået liv i sin lille, røde Golf. Ligesom 1700 tillidsrepræsentanter fra daginstitutioner spredt ud over hele landet skulle hun til topmøde i Fredericia Messecenter. Formanden var selv kørt med speederen i bund for at nå frem og stille sig i front for fagfællerne. Hun havde overhalet flere busfulde pædagoger på vejen fra Aalborg, og på scenen i Fredericia var pulsen ikke helt faldet.

"Jeg er lidt træt af, at jeg ikke kan invitere jer herop, for jeg står og får lidt hjertebanken. I er et imponerende syn," indledte hun mødet, hvorefter sangeren Sebastian lånte scenen og varmede op før hendes politiske tale.

I talen blev det klart, hvorfor en tredjedel af BUPL's tillidsrepræsentanter var samlet til topmøde på denne første dag i marts. Øverst på dagsordenen stod regeringens årelange nedskæringer på børneområdet, som nu slår ud i daginstitutionerne i stress, støj, langtidssygemeldinger og personalemangel. Med truslen om nye besparelser hængende over hovedet, er det blevet for meget for selv pædagogerne.

"Vi pædagoger har ry for at være omstillingsparate, fleksible, vi kan finde løsninger, vi løber lidt stærkere, justerer rutiner og opfinder metoder, der kan lempe hverdagen, så det ikke går ud over børnene. Det er godt, at vi loyalt forsøger at finde løsninger, men vi skal ikke strække os så langt, at vi knækker på midten. Der kommer et tidspunkt, hvor vi simpelt hen må sige "Nu er det nok"," sagde Birgit Elgaard og gjorde det klart, at det tidspunkt er nu. Finansministeren har pålagt kommunerne at genåbne budgetterne for 2006, fordi kommunerne har overskredet aftalen med staten med 2,1 milliarder kroner. Selv siger kommunerne, at overskridelsen i høj grad skyldes engangsudgifter til kommunalreformen.

"Det betyder, at børnene kan komme til at betale prisen for at lægge nogle kommuner, rådhuse, forvaltninger og edb-systemer sammen," sagde Birgit Elgaard og påpegede, at da børneområdet udgør cirka en femtedel af de kommunale budgetter, så risikerer det at blive skåret med en million for hver gang, der skal skæres fem millioner i kommunerne. Hun kender metoderne.

"Man undlader at genbesætte en stilling, man inkasserer det overskud, institutionerne havde sparet op til forbedring af legepladserne, eller man indfører nye opgaver, som for eksempel de pædagogiske læreplaner, uden ekstra ressourcer. Der er mange måder at spare kreativt og diskret på, og sådan har man fået skåret så mange skiver af salamien, at det for længst er begyndt at gøre ondt," sagde Birgit Elgaard.



Glade deltagere. Topmødet for tillidsrepræsentanterne er en del af BUPL's "Nu er det nok"-kampagne, som også består i et åbent brev til finansminister Thor Pedersen samt annoncer i dagbladene. Håbet med mødet var at nå ud til både kollegerne i institutionerne, til kommunalpolitikerne og til regeringen.

"Jeg vil gerne sende jer hjem herfra med fornyede kræfter, fornyet input, fornyet selvtillid og fornyet gnist og gejst," sagde Birgit Elgaard senere på dagen i sin afslutningstale.

Stormødet havde da varet en dag, som bød på både taler fra scenen, debat i salen og besøg i de såkaldte spørgehjørner, hvor deltagerne i pausen mellem talerne kunne forhøre sig om for eksempel pædagogers ytringsfrihed, medlemshvervning til fagforeningen, hvordan man skriver læserbreve eller taler med kommunen og ikke mindst tillidsrepræsentantarbejdet.

BUPL har bevilliget seks millioner til hele "Nu er det nok"-kampagnen, hvoraf de tre millioner forventes at gå til TR-Topmødeudgifterne, inklusiv transport og vikardækning for de fremmødte. Selvom man for de penge kunne få mindst fem vægtige Ph.d.-undersøgelser om eksempelvis social arv, støj og indeklima vælger alle tillidsrepræsentanter, Børn&Unge talte med, klart at mødes og erfaringsudveksle med deres kollegaer.

"Der er lavet masser af undersøgelser, som bare ligger i en skuffe et eller andet sted. Måske er resultaterne offentliggjort i dagspressen, men de bliver hurtigt glemt igen. De eneste, som tjener på det, er en masse smarte konsulentbureauer, og institutionslederne eller os tillidsrepræsentanter ser dem aldrig," siger Bente Mortensen, der er tillidsrepræsentant i SFO'en Krudthuset i Vallø og desuden fællestillidsrepræsentant i kommunen.

Også Betina Lundsgaard fra Nørremarksgårdens Naturbørnehave i Vejle er glad for muligheden for at samles med andre tillidsrepræsentanter. Hun skal hjem og rydde dagsordenen på næste personalemøde.

"Der hviler et stort ansvar på os tillidsrepræsentanter, og vi må være med til at få den viden, vi her deler, bragt videre. Både til mine kollegaer og til forældre, og vi skal skrive læserbreve til kommunen," siger Betina Lundsgaard.

"Det vigtige med sådan et møde her er, at det kan medvirke til at skabe fælles fodslag, og vi kræver jo ikke meget. Bare at vi ikke får flere nedskæringer, så vi kan lave et ordentligt stykke arbejde," siger hun og giver ikke meget for regeringens ord om at investere i fremtidens børn og unge.

"Det er svært, når forholdene i dag gør, at jeg kun to ud af 10 dage føler, jeg har gjort et fyldestgørende stykke pædagogisk arbejde," siger hun.



Robin nager. Både Betina Lundsgaard og Bente Mortensen har bidt mærke i en passage i formandens tale, som henvendte sig direkte til den menige pædagog. Birgit Elgaard kaldte pædagogen "Lise" og fortalte, hvordan hun mandag morgen møder i daginstitutionen efter at have hørt familieministeren i radioavisen tale om at ville bryde den negative sociale arv. Men i børnehaven møder "Lise" en stresset souschef, og tre kolleger har lagt sig syge med det maveonde, som i en uge har hærget børnehaven, og en fjerde er langtidssygemeldt. Børnene er mandagstrætte, og vikarene er forvirrede.

"Når Lise går hjem klokken halv fire, har hun ikke skænket regeringens ambitioner en tanke, og Robin, som hun egentlig gerne ville have givet lidt mere opmærksomhed, nager som en lille orm," sagde Birgit Elgaard fra talerstolen.

Ifølge formanden selv, er eksemplet måske lidt usædvanligt og sat på spidsen.

Men de to tillidsrepræsentanter griner genkendelsens latter.

"Det er overhovedet ikke sat på spidsen, sådan er det hver dag. En pædagog har reelt under halvdelen af tiden i institutionen sammen med børnene. Og når jeg kommer til det 10. barn, jeg gerne ville gøre noget for den dag, så er barnet hentet," siger Bente Mortensen.





Ida Gluud Nielsen, Århus



Hvorfor er du kommet?

"Fordi jeg som TR gerne vil støtte op om, at det er nok. Der bliver krævet mere og mere af os, det giver ikke mening med flere besparelser. Vi vil selvfølgelig kæmpe for børnene, men også for os selv, for jeg oplever, at kollegaer går ned."



Hvornår er det nok for dig?

"Det er nok nu. Der er varslet endnu en besparelse, og det skræmmer mig. Jeg er bekymret på min institutions vegne, og det undrer mig, at politikerne ikke kan se problemet."



Hvad håber du at tage med hjem?

"Jeg håber, at jeg bliver inspireret. Der er nogle overskrifter i boderne, der lyder spændende. Jeg vil finde ud af, hvad jeg og mine kollegaer kan gøre for at råbe politikerne op."





Jesper Hahn, Odense



Hvorfor er du kommet?

"Jeg er kommet for at få ny inspiration som nyvalgt TR. Den omstrukturering, der er sket i Odense, føler jeg mere er besparelser end ny struktur. I dag bliver jeg måske bekræftet i den følelse."

Hvornår er det nok for dig?

"Det er nok, når processerne går så stærkt, at vi ikke føler, vi kan nå at reagere. Ændringerne skal gå så stærkt, at vi ikke når at sige noget, vi følger bare med."



Hvad håber du at tage med hjem?

"Jeg håber, jeg får inspiration til nogle gode debatter med kollegaerne. Det sidste stykke tid har vi haft nok i det pædagogiske arbejde. Vi har ikke haft plads til at diskutere, hvad der er nok, og blande os i den offentlige debat. Men det skal vi nu i stedet for at være usynlige."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.