Topmøde; Boder i spørgehjørnet

I en to timer lang frokostpause kunne deltagerne på BUPL's TR-topmøde gå rundt mellem ikke mindre en 19 forskellige boder. Her stod medarbejdere fra BUPL's forbundshus parat til at klæde tillidsrepræsentanterne på til alle tænkelige opgaver. Der kunne stilles spørgsmål om offentligt ansattes ytringsfrihed, om medlemsrettigheder, om psykisk arbejdsmiljø, indeklima, støj eller nye ledelsesformer. Der blev informeret om børne- og ungepolitik i kommunerne og om kommunalbudgetter. Og der blev uddelt gode tips til, hvordan man når ud over rampen i et læserbrev eller under forhandlinger med arbejdsgiveren. Deltagerne virkede velfornøjede med de mange tilbud, og alle gik de rundt med fyldte gaveposer, der vidnede om besøg i mange af boderne.



Personalemødet. Bjarne Rasmussen fra Hover Fritids- og Ungdomsklub i Vejle var særligt glad for det personalepolitiske spil, han havde fået i TR-boden.

"Der er en stor planche i spillet med emner, som vi kan have brug for at diskutere. For eksempel sygdomspolitik eller ledelsens rolle. Nu kan jeg bruge planchen på et personalemøde til at tage et emne op ad gangen og skrive ned, hvad vi finder ud af," sagde Bjarne Rasmussen, der også havde gratis bøger og pjecer i posen.

"Man kan da snart ikke have mere i hænderne," hørte man en deltager i nærheden sige på syngende fynsk.

Et andet sted hører man et bump, fordi en af deltagerne gjorde udsagnet til sandhed.



Tjek medlemmet. En af de mere velbesøgte boder var boden med overskriften: "Når kollegaen ikke er medlem". På en computer kunne man tjekke, om kollegaen er registreret i BUPL's medlemsdatabase, og mange var forbi, fortæller Sonja Pedersen fra BUPL's medlemsafdeling. Hun oplever, at mange venter med at melde sig ind, til de virkelig får brug for en fagforening.

"Der kommer altid mange indmeldelser ved strejker," siger hun.

Også PLS' faglige sekretær Khaled Mustapha oplever, at de studerende kun melder sig ind i krisesituationer. Det synes han er at nasse på andres sved.

"Vi har været nødt til at være hårde og lave flere regler, så nu skal man for eksempel have været medlem i tre måneder for at få juridisk hjælp," siger han.

"Du kan jo heller ikke melde dig ind i et forsikringsselskab og få penge, hvis huset allerede er brændt."

En tillidsrepræsentant fra Børnehaven i Vanløse, Nelin John, overhører snakken, og han forstår godt, at mange værgrer sig ved at betale til en dyr fagforening, når dagspressen reklamerer med fagforeninger til 60 eller 70 kroner om måneden. Alligevel siger han som TR i BUPL til sine kolleger, at de skal melde sig ind i BUPL.

"Efter EU domstolen har afgjort, at man frit må vælge fagforening, er det klart, at BUPL kan komme til at døje med medlemsnedgang. Man er jo under den samme overenskomst," siger han.

Men både han og Khaled Mustapha finder det usolidarisk ikke at betale til, at fagforeningen kæmper ens sag og forhandler pædagogers overenskomst. Nelin John har også været med til at fryse et ikke-medlem ud.

"Hun fik at vide, at jeg ikke kunne gøre noget for hende, og hun endte med at drikke sin kaffe alene og gå nede i bagerste ende af gården," fortæller han.



Skaber sammenhæng. En anden velbesøgt bod var var arbejdsmiljøboden, hvor konsulent Per Baunsgaard dagen igennem havde uddelt op mod 1000 støjpjecer.

"Det er indeklima, støj og stres, de spørger mest om her," siger han.

Og det glæder ham.

"Det viser heldigvis, at der er sammenhæng mellem, hvad vi oplever som de største problemer i fagforeningen, og hvad medlemmerne oplever i praksis," siger han.





BUPL's Mantra: 9000 pædagoger nu!

Et tal er blevet fremdraget igen og igen i BUPL's politiske retorik i de senere år. Så meget, at forretningsudvalgsmedlem i BUPL Allan Baumann i sin tale på TR-topmødet kalder det "BUPL's mantra". Tallet er 9000, og det dækker over det antal pædagoger, der skal tilføres daginstitutionsområdet, før normeringsforholdet mellem antal børn og voksne igen er på 1990-niveau sammenlignet med niveauet i 2003.

Men tallet bliver overhørt på Christiansborg, og Allan Baumann er ikke i tvivl om de alvorlige konsekvenser, de manglende hænder har for pædagogernes arbejdsvilkår.

"Vi kan konstatere, at pædagoger henvises til stressklinikker, at der er alvorlige støjproblemer til gene for børn og voksne, og at BUPL's pædagoger har rekord i fyringssager," siger han.

Han finder årsagen til det dystre virkelighedsbillede i det misforhold, der er mellem den lange række af krav, politikerne fortsat stiller med den ene hånd, og de ressourcer, de ufortrødent tager med den anden. Det er for eksempel krav om læreplaner i børnehaverne, dokumentation, virksomhedsplaner, lønsumstyring, evalueringer og senest lektiehjælp til SFO-børn.

"Der er trængsel ved mikrofonen, når kravene skal stilles, men når vi skal tale om betingelserne for, at kravene kan opfyldes, så er der larmende tomt ved mikrofonen," siger Allan Baumann og foreslår politikerne at bruge de mellem 70 og 80 milliarder kroner, der sidste år var i overskud på statens budget, til at investere i daginstitutionerne.





Lone Tornquist, Skovlunde



Hvorfor er du kommet?

"Jeg er her for at høre nyt, få information og for at støtte op om initiativet. Og for at jeg kan give informationen videre til mine kollegaer."



Hvornår er det nok for dig?

"Det er nok, når man kan se, det går ud over børn og voksne, det er ikke sådan endnu i Ballerup Kommune, men det er på vej derhen."



Hvad håber du at tage med hjem?

"Jeg håber på at få nogle arbejdsredskaber, og jeg synes, det lyder godt med det brev (udtalelsen, red.), der skal komme ud af mødet."





Mik Larsen, Målev



Hvorfor er du kommet?

"Det er en enestående mulighed for at vise, at det er nok nu. Det en god måde at køre TR'erne i stilling. Jeg er her selvfølgelig også for at støtte op om det her fremragende initiativ."



Hvornår er det nok for dig?

"Så længe vi har den regering, vi har, er det nok. Vi skal kunne mere og mere, men samtidig spare. Jeg har meget travlt og har ikke tid til nærværet med børnene."



Hvad håber du at tage med hjem?

"Jeg håber at få kampgejst, inspiration og følelsen af fællesskab med hjem. Vi kæmper jo for det samme mål."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.