Tillidsrepræsentanten; Vi skal være mere synlige

BUPL skal være bedre til at bruge tillidsrepræsentanterne til at få sin politik igennem ude i kommunerne og til at skabe bedre arbejdsvilkår, erkender medlem af forretningsudvalget Birgitte Conradsen

Næsten 5000 pædagoger har meldt sig til at forsvare deres kollegers interesser og give dem et bedre arbejdsliv. De mange tillidsrepræsentanter er et kæmpe potentiale for at give pædagoger et bedre arbejdsliv.

Men BUPL er ikke gode nok til at inddrage de mange mennesker og give dem redskaber til at gøre noget ved de mange problemer med nedskæringer, dårligt arbejdsmiljø og normeringer ude i kommunerne. Det konkluderer konsulent Mie Roesdahl i den nye store undersøgelse om tillidsrepræsentanter, Mål og Midler.

Birgitte Conradsen, der er ansvarlig for arbejdet med tillidsrepræsentanter i BUPL's forretningsudvalg, erkender, at forbundet skal være mere synligt og inddrage de mange, der har meldt sig frivilligt til at repræsentere deres kolleger.

"De ting, vi laver, skal være mere kendte, vi har jo en politik for 90 procent af alle områder, men det er ikke kendt af alle. Vi skal sikre, at tillidsrepræsentanterne føler sig som medejere af BUPL's politik, og de lokale afdelinger i BUPL skal tænke tillidsrepræsentanterne ind i deres arbejde," siger Birgitte Conradsen.

På BUPL's hjemmeside ligger en forhandlingsportal for tillidsfolk med en række nyttige oplysninger. Problemet er bare, at 60 procent af de kvindelige tillidsrepræsentanter kun har lidt eller slet ingen IT-erfaring, og at mange derfor slet ikke bruger internettet, viser undersøgelsen Mål og Midler. Birgitte Conradsen mener, at flere måske har behov for et it-kursus.

Ifølge hende selv er problemet bare, at tillidsrepræsentanterne er så hårdt pressede på deres arbejdspladser ude i kommunerne, at de for første gang nu er begyndt at melde fra til de grundkurser, som alle tillidsrepræsentanter skal igennem, og derfor har de næppe tid til it-kurser.

"Arbejdspresset stiger, og selv om der bliver betalt for vikarer, er flere nu begyndt at melde fra til kurser. Det betyder selvfølgelig, at de ikke får den viden, vi mener, de skal have - f.eks. om lønforhandling," siger Birgitte Conradsen.



Ny Løn tager tid. Kommunalreformen vil betyde store ændringer på landkortet, og en af konsekvenserne vil sikkert blive færre tillidsfolk i kommunerne. I dag er der mange steder, at én fællestillidsrepræsentant har ansvaret for én kommune, og derfor vil der sandsynligvis blive færre af dem, når de mange kommunegrænser bliver slettet.

Det får Birgitte Conradsen til at overveje, om fællestillidsrepræsentanterne skal skrives ind i BUPL's love og dermed komme til at repræsentere forbundet og forbundets politik mere direkte.

Når kommunerne bliver lagt sammen, vil der sandsynligvis også ske det, at tillidsfolk, i stedet for at repræsentere én institution, skal varetage interesserne for pædagogerne på fem institutioner. Hvis arbejdsvilkårene for de nye tillidsrepræsentanter bliver bedre, kan det godt blive et plus for dem og for resten af pædagogerne, mener Birgitte Conradsen.

En anden kritik, Mie Roesdahl kommer med er, at forbundet efter hendes mening har fokuseret for meget på løn i stedet for blødere værdier, som bedre arbejdsvilkår. Her vil Birgitte Conradsen til dels give hende ret.

"Alle har brugt oceaner af tid på Ny Løn i forhold til, hvor få lønkroner der er kommet ud af det. Mange medlemmer føler sig presset på arbejdet, og det får flere til at sige, de hellere vil have efteruddannelse eller noget andet frem for et ekstra løntrin. Men det er en svær balance, for vi skal ikke afgive løn, når vi forhandler om det," siger Birgitte Conradsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.