TEMA: UNDERRETNINGER. Vi har overblik, ikke oversigt

Brønderslev Kommune mener, at det er nok, at kommunen har overblik over sagerne, som der bliver flere og flere af.

Siden 2007 har Brønderslev Kommune haft tre alvorlige sager, hvor sexmisbrug af børn, vanrøgt og vold er indgået. I februar i år blev seks børn tvangsfjernet fra en familie på mistanke om sexmisbrug af børnene, men der er endnu ikke rejst sigtelse i sagen.

I Brønderslev er der travlt på socialforvaltningen. Kommunen har lige ansat to nye socialrådgivere. De seneste to måneder har forvaltningen modtaget 80 underretninger, der bliver kategoriseret som ’alvorlige’, oplyser Inge Gorm Andersen, afdelingsleder i Børne- og familieafdelingen i Brønderslev.

Men på trods af de mange alvorlige sager har kommunen ikke et overblik over antallet af underretninger.

Hvorfor har I ikke noget overblik?

»Oversigt,« retter Inge Gorm Andersen, »det er nok et mere rigtigt ord.«

Underretningerne bliver registreret på den enkelte sag, anfører hun, ikke i en samlet oversigt.

»Det er vigtigt at bruge krudtet på at håndtere underretningerne. Det kunne være meget rart at finde ud af, hvor mange der kommer og hvorfra, men vi beskæftiger os mere med indholdet i underretningerne,« siger Inge Gorm Andersen.

»De meget alvorlige underretninger kommer altid forbi mit bord og bliver drøftet i vores team.«

Lige nu får kommunen rigtig mange nye sager, oplyser hun.

Hvorfor?

»Det kan jeg ikke svare dig på, men det gør vi. Noget entydigt svar er utroligt svært at give. Men jeg tror, at vi er blevet dygtigere til at have opmærksomhed, men også til at følge det til dørs.«

Har Brønderslevsagen spillet ind?

»Jeg håber da, at der er kommet det ud af det. Man lærer jo af sådan en ting. Vi er i hvert fald blevet mere skrappe i forhold til de familier, der ikke vil samarbejde. Vi er meget hurtigere ude med paragraf 51, som er en tvangsmæssig undersøgelse af børnene. Bare inden for de seneste fire måneder har vi bragt den i anvendelse i to konkrete sager.«

Så I har styr på det?

»Det er så farligt at sige, at vi har fuldstændig styr på det. Det vil jeg selvfølgelig gerne bilde mig selv ind. Og vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at have styr på det. Men de sager er særligt komplicerede. Sådanne sager som Rebildsagen, Brønderslevsagen, Esbjergsagen, det er one in a million. Det er meget få sager. De er ekstreme. Jeg synes personligt, at det er godt, at der er fokus på det. Vi skal bare ikke gå i panik. Vi skal ikke gøre noget, der er unødvendigt. Vi skal gøre det, der er nødvendigt at bruge vores kræfter og ressourcer på, og det er at være ude i familierne. Det er det allerallervigtigste,« siger Inge Gorm Andersen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.