TEMA. SYGE BØRN: Kl. 13-feberen raser

Det syge barn får en pille inden aflevering, og så

Barnet snotter og har lidt feber. Og så lige i dag, hvor far har et vigtigt møde, og mors kalender er fyldt op af kundeaftaler. Bedsteforældrene kan ikke hjælpe, så hvad gør man? Aflyser kunder eller møder og bliver hjemme med sit syge barn? Eller giver man barnet en pille, så feberen sænkes et par timer og det kan blive passet i institutionen, indtil man har fået planlagt sin dag og nået de vigtigste gøremål?

Mange vælger at stikke barnet en pille. Det mener et stort flertal af de pædagoger, der har deltaget i BUPL’s undersøgelse ’Syge børn i daginstitutioner’.

85 procent af pædagogerne svarer, at de har haft på fornemmelsen, at et barn blev afleveret på febernedsættende, smertestillende medicin, uden at det var aftalt med institutionen. Fænomenet er blandt nogle pædagoger kendt som 'kl. 13-feber', fordi barnets temperatur som regel stiger omkring middagstid, så forældrene bliver nødt til at hente midt på dagen. »Som støttepædagog gennem 10 år, og hvor jeg arbejder i flere forskellige institutioner pr. dag, ser jeg en stigende tendens til, at børn bliver afleveret syge i børnehaven. Og jeg har flere gange hørt børn fortælle, at de har fået en pille til morgenmad,« fortæller en i undersøgelsen. »Et barn var forkølet og havde ondt i halsen. Det viste sig, at han havde været sløj aftenen inden, men børnemagnyl klarer nemt lidt feber, så han var ’frisk’ om morgenen,« fortæller en anden.

Frustrerende. Flere pædagoger beskriver, at de er kede af, at børn bliver afleveret med feberdæmpende medicin i kroppen. »Det er rigtig frustrerende ikke at vide ordentlig besked omkring barnet, så vi som personale kan tage mest muligt hensyn og bedre forstå barnets reaktioner,« siger en pædagog i undersøgelsen. En anden fortæller, at det ikke længere er en usædvanlig praksis blandt forældrene:

»Og forældrene fortæller, at de har gjort det. Det er i virkeligheden nok 'det nye'. Tidligere blev det gjort skjult. Nu er det 'offentligt'.« Arbejdsmarkedsforsker og lektor Pernille Tanggaard Andersen, Syddansk Universitet, kalder det uhyggeligt, at forældre føler sig presset til at medicinere deres børn for at kunne tage på arbejde.

»Der skulle være plads og rum i et moderne samfund som Danmark til, at vi er hjemme med vores børn, når de er syge, og ikke tyer til at medicinere dem,« mener hun.

»Medicin er okay i nogle situationer, men når man bruger det jævnligt, er det farligt, og det er skræmmende, hvis forældre bruger det til deres børn for at kunne klare deres funktioner i dagliglivet,« siger Pernille Tanggaard Andersen.



Det viser undersøgelsen

Spørgsmålet lød: Har du som pædagog oplevet en situation, hvor du havde på fornemmelsen, at et barn var afleveret i institutionen, mens det var på feber-

dæmpende eller smertestillende medicin (fx Panodil), uden at det var aftalt med

institutionen?

Ja: 84%

Nej: 11%

Ved ikke: 5%

Kilde: ’Syge børn i daginstitutionen’, BUPL’s medlemspanel, august/september 2013. I alt 248 pædagoger svarede på dette spørgsmål.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.