TEMA. SYGE BØRN: Det pædagogiske arbejde bremses

Et sygt barn skal ikke afleveres i institutionen, hvor det griber ind i det pædagogiske arbejde, fastslår BUPL’s næstformand, Birgitte Conradsen.

Det er ødelæggende for det pædagogiske arbejde, når forældre afleverer syge børn i børnehaven og vuggestuen. Samtidig smitter børnene både de ansatte og andre børn. Og der er ikke ressourcer til at tage sig særligt af de matte unger. Derfor er det frustrerende for mange pædagoger, når de modtager børn med feber og smitsomme sygdomme. Sådan siger BUPL’s næstformand, Birgitte Conradsen, der ikke er overrasket over resultatet, men alligevel hæfter sig ved den store andel af pædagoger, der ofte møder op til syge børn på arbejdet.

»Hver tredje pædagog i undersøgelsen oplever det hver 14. dag eller oftere. Det er et meget højt tal, og det viser alvoren i problemstillingen,« mener Birgitte Conradsen.

Udgangspunktet må være, at syge børn ikke skal afleveres i daginstitutioner.

»Men nogle forældre afleverer i troen om, at barnet er rask, og så viser det sig i løbet af dagen, at barnet bliver syg. Det er svært at gøre noget ved det. Små børn bliver hurtigt syge og hurtigt raske igen. Og det er positivt, at pædagogerne i undersøgelsen oplever, at mange forældre kommer med det samme og henter det syge barn, når de ringer til dem,« siger Birgitte Conradsen.



De pressede forældre. Næstformanden hæfter sig ved, at mange pædagoger godt ved, at forældrene er pressede i forhold til deres arbejdsgivere.

»Den enkelte pædagog kan godt blive ­irriteret, når far eller mor for tredje gang på kort tid afleverer et sygt barn, men det er et symptom på, at det er blevet sværere at få arbejde og familieliv til at hænge sammen, og vi skal derfor passe på med blot at skyde skylden på forældrene,« mener hun.

Ifølge Birgitte Conradsen handler det om, at samfundet generelt skal blive bedre til at acceptere, at man er hjemme på barnets første sygedag. Og det handler om, at det også er et fælles ansvar at værne om småbørnsfamilierne.

»Det ved arbejdsmarkedets parter godt, og derfor har vi bygget vores overenskomster op om rettigheder, der skal få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen. På papiret og på det principielle plan er alle enige om at bygge et værn op om familierne, men i realiteten anerkender man ikke børne­familiernes vilkår fuldt ud. For så ville det ikke være så svært for forældrene at blive hjemme med deres syge børn,« siger hun. Sverige bliver i mange sammenhænge fremhævet som et samfund, hvor man tager børnefamiliernes vilkår alvorligt. Som svensk forælder har man mulighed for at bruge 60 dage om året på at passe syge børn. Det er en model, vi godt kunne lade os inspirere af i Danmark, mener Birgitte Conradsen. »Jeg vil dog stadig holde fast i, at vi kan lave nok så mange regler og have alverdens rettigheder, men hvis der ikke er en generel accept i samfundet af, at syge børn passes bedst af forældrene i hjemmet, vil familierne stadig være presset,« siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.