TEMA. SOCIAL DUMPING: Pædagoger mødte aldrig rumænske slaver

Rystede pædagoger var helt uvidende om, at deres institutioner om natten blev gjort rent af rumænere, som arbejdede 12 timer i døgnet og tjente mindre end 3.700 kroner om måneden.

I januar blev tre mænd og en kvinde med rødder i Serbien anholdt i Helsingør. De blev sigtet for dokumentfalsk, bedrageri og for reelt at have tvunget rumænske arbejdere til slaveri.

Det er kulminationen på en sag, som har afdækket, at daginstitutioner og skoler i Nordsjælland over en periode på tre år blev gjort rent af udlændinge, som var i Danmark på falske papirer, boede under kummerlige forhold og fik 3.700 kroner eller mindre om måneden for 12 timers dagligt arbejde.

Hvis de overhovedet fik løn. En familie har fortalt Fagbladet 3F, at de ingen penge fik og levede af den mad, børn havde smidt i skraldespande. I en periode boede 10 mennesker i et hus, hvor der hverken var vand eller elektricitet, men rigeligt med rotter og rottelort.

De sigtede serbere fungerede som under-leverandører til Danmarks næststørste ren­gøringsselskab, Forenede Service, som en række kommuner har kontrakt med. En af dem er Rudersdal i Nordsjælland, hvor rumænerne stod for rengøringen på flere daginstitutioner, uden at de ansatte eller forældrene anede, hvad der foregik.



Rystet pædagog. »Vi så dem aldrig,« fortæller Mika Idorn Hansen.

Hun arbejder i Børnehuset Sjælsø, men fungerer for tiden som fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i hele Rudersdal Kommune.

»Vi snakkede om, at der nogle gange ikke blev gjort ordentligt rent, for eksempel omkring børnetoiletterne. Og så begyndte legetøjet at forsvinde, også mere end normalt. Først senere, da politiet returnerede en sort sæk fyldt med legetøj, gik det op for os, at rengøringsfolkene havde stjålet det,« siger Mika Idorn Hansen.

Hun er rystet over afsløringerne af, hvad der reelt er foregået efter lukketid på hendes arbejdsplads.

»Det er skræmmende, at kommuner og kommunalt ansatte på den måde kan komme til at støtte nogle usle arbejdsvilkår uden at vide det,« siger Mika Idorn Hansen, som har den holdning, at alt kommunalt arbejde skal foregå på danske overenskomstvilkår.



Invitation til dumping. Fagbladet 3F, som har kulegravet den nordsjællandske ren-gøringsskandale, kunne sidste år berette om flere razziaer, hvor Skat og politiet gik målrettet efter underleverandører i branchen. En af aktionerne afslørede, at 15 ud af 25 udlændinge, der var hyret til at gøre rent i børnehaver, vuggestuer og andre offentlige institutioner arbejdede sort eller havde rod i papirerne.

Det overrasker ikke arbejdsmarkedsforskeren Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet.

»Som udgangspunkt er overenskomstdækningen på det danske arbejdsmarked intakt, men der er nogle lommer, og dem finder man blandt andet i rengøringsbranchen. Det er en kombination af den pressede økonomi i kommunerne, og at der er åbnet for arbejdskraft fra udlandet,« siger han.

Rengøringsgiganten ISS har offentligt klandret staten og kommunerne for at bidrage til social dumping ved at presse priserne så hårdt, at det ikke er muligt at leve op til normale løn- og arbejdsvilkår. Og samme situation gør sig eksempelvis gældende i bygge­branchen.

»Det, der frustrerer nogle virksomheder, er jo ikke, at de taber en licitation, men at de taber den med en margin på 40-50 procent. Og hvis man som udbudsgiver sætter rammerne efter de billigste tilbud, har man for alvor inviteret social dumping indenfor,« siger Søren Kaj Andersen.



Vi blev snydt. Rudersdal Kommune afviser at have sat barren for lavt eller at være faldet for et specielt billigt tilbud.

»Vi indgår en kontrakt og forventer, at selskabet overholder internationale standarder og aftaler. Vi blev snydt og var lige så rystede som alle andre, da sandheden kom frem,« siger Henning Bach Christensen, direktør i kommunen.

Forenede Service har skilt sig af med mere end 30 medarbejdere som følge af skandalen. Mange af dem var rengøringsassistenter, som viste sig at være i Danmark på falske papirer.

Rudersdal Kommune samarbejder fortsat med Forenede Service, der har betalt godt 800.000 kroner i erstatning til kommunen, blandt andet for tyveri. Men selskabet må ikke længere bruge underleverandører, og kontrollen er skærpet markant.

»Vi kunne se, at Forenede Service ikke vidste, hvem der gjorde rent for dem. Så de har fået at vide, at de kun må bruge deres egne folk, og det samme gælder Renell, som er det andet rengøringsselskab, vi har kontrakt med,« siger Henning Bach Christensen.

Kommunen har ansat en kvalitets­inspektør, som både skal tjekke, at standarden er i orden, og om rengøringsfolkene kan identificere sig og har uniform på.

I den sammenhæng er institutionslederne en vigtig forpost.

»Vi har informeret vores ledere om sagen. Hvis de oplever noget, der ikke er, som det skal være, skal de melde det til kvalitetsinspektøren,« siger Henning Bach Christensen.



Det er bagmændene sigtet for

Nordsjællands Politi anholdt i januar otte mennesker, hvoraf fire er blevet sigtet: En 39-årig serbisk mand, hans 43-årige samleverske, en 20-årig søn samt et 28-årigt mandligt familiemedlem, som er sigtet for at have udarbejdet 21 falske ansættelseskontrakter.

Den alvorligste del af sigtelsen går på at have udsat to rumænere for menneskehandel og for at have udnyttet dem ’til at arbejde under slaverilignende forhold’. Ifølge sigtelsen er de rumænske rengøringsfolk, der har gjort rent i flere institutioner, blevet narret til at tro, at de kun skulle have cirka 3.000 kroner om måneden i kontanter i løn. Resten af den løn, som kunderne betalte for rengøringen, og feriepenge gik ind på andre konti. Politiet har opgjort, at bagmændene på et år hævede 276.000 kroner på de to rumæneres konti.

Sagen efterforskes stadig.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.