TEMA: ØKOLOGI. For børnenes skyld. Daginstitutioner er økologiens frontløbere

Vuggestuer og børnehaver ligger helt i front, når det gælder økologi, viser ny rapport. Hensynet til børnenes helbred er en af de primære årsager til den økologiske omlægning, men økologisk kost er også et brand.

Mens Ida og Anders får serveret konventionelle kartofler henholdsvis på plejehjemmet og i skolekantinen, er de ø-mærkede produkter rykket ind i køleskabene i vuggestuer og børnehaver. Daginstitutionerne er nemlig det område inden for de offentlige køkkener, hvor økologi er mest fremherskende.

Det viser en ny rapport lavet af Center for Fremtidsforskning for Økologisk Landsforening, hvor økologiforbruget er blevet kortlagt i fem kommuner, som alle er i gang med at omlægge de offentlige køkkener – eksempelvis på hospitaler, plejehjem, skoler og i daginstitutioner – til økologi.

Samtidig viser en optælling gennemført af Børn&Unge, at daginstitutioner er den gruppe med offentlige køkkener, der løber med størstedelen af de gyldne spisemærker – et statskontrolleret bevis på, at køkkenet har en økologiandel på 90-100 procent. Mens 52 daginstitutioner har det gyldne spisemærke, gælder dette kun én dagplejer, seks skoler og tre plejehjem.



Hensyn til helbredet. Ifølge rapporten er det især hensynet til børnenes helbred, som er den dominerende motivationsfaktor for at vælge økologi i daginstitutionerne. Samtidig ønsker man at værne om miljøet til de fremtidige generationer.

De begrundelser kan Joan Hoffmann, køkkenleder i den integrerede daginstitution Kridthuset i Aarhus, nikke genkendende til.

»Vi har valgt at servere økologisk kost i daginstitutionen, fordi vi opfatter det som sundere, og fordi det sikrer en renere jord. Personligt synes jeg, at sprøjtegifte er forfærdeligt, og jeg vil gerne hjælpe børnene til at få et godt forhold til sunde fødevarer,« siger køkkenlederen, som hver dag serverer en kost bestående af 75-80 procent økologiske varer.



Branding. Den økologiske kost bliver også brugt som en måde at markedsføre sig på. Flere af de ansatte i daginstitutionerne fremhæver i rapporten, at valget af økologi har en signalværdi over for børnenes forældre, og at man oplever, at forældre efterspørger økologi.

»Mange børn er blevet optaget i vores institution, fordi der ikke var andre ledige pladser i nærheden, men vi oplever, at forældrene vælger at beholde pladsen efterfølgende, blandt andet fordi de synes, at kosten her er bedre,« fortæller Anett Christiansen fra Idrætsinstitutionen Ellekær i Aarhus, hvor omkring 90 procent af kosten er økologisk.



Langdistanceløber. Dorthe Kloppenborg, projektleder fra Økologisk Landsforening, fortæller, at daginstitutionerne i mange år har været frontløbere på økologiområdet.

»Rigtig mange daginstitutioner begyndte at omlægge til økologi, lang tid før der kom et politisk krav om 60 procent økologi i de offentlige køkkener. Institutionerne har omlagt til økologi, fordi de ansatte selv og forældrene ønsker det. Men der er også nogle institutioner, som ikke selv har taget initiativ til at omlægge til økologi, men hvor det er blevet besluttet for dem fra kommunalt niveau,« siger Dorthe Kloppenborg.

Kommunerne prioriterer typisk køkkenerne i daginstitutionerne højt, fordi det er lettest at gå i gang med, fortæller hun.

»I daginstitutionerne er der mulighed for at lave en ugentlig vegetardag og grøddag. Derved kan man spare penge og holde sig inden for budgettet, selvom man køber økologiske varer. I de offentlige kantiner er det mere besværligt, fordi voksne mennesker ofte har en forventning om store mængder kød og salatbar med grøntsager uden for sæsonen, og det er svært at få til at hænge sammen på et økologisk budget,« siger Dorthe Kloppenborg.



Køkkener med det gyldne spisemærke

Daginstitution 52

Specialtilbud 8

Skoler 6

Plejehjem 3

Dagpleje 1

Restaurant 1

Sygehus 0



Om undersøgelsen

’Omlægning til økologi i de offentlige køkkener’ er udgivet af Center for Fremtidsforskning.

Undersøgelsen bygger på telefoninterview med forvaltningen i de fem kommuner Aalborg, Aarhus, Furesø, Hvidovre og Bornholms Regionskommune samt indkøbsansvarlige i kommunernes køkkener. 10 vuggestuer og børnehaver fordelt i de fem kommuner har deltaget i undersøgelsen. Undersøgelsen blev foretaget i efteråret 2013.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.