TEMA: NYTTEJOB. Herligt med ekstra hænder. Vi er afhængige af tilskudsjob

Yvonn Hammeleff, leder af børnehaven 3F i Fredericia, mener, at tilskudsjobbere får en presset hverdag til at hænge bedre sammen.

Bettina Kleister har et minifleksjob. Hun arbejder 12 timer om ugen i Børnehaven 3F i Fredericia. Institutionen kan nøjes med at betale løn for fem timer om ugen, fordi Bettina har brug for flere pauser på grund af en skæv rygsøjle. Hun må ikke løfte og skifte børnene, men alligevel er hun guld værd for institutionen, som kan lægge ekstra timer ind i vagtskemaet.

»Vi er kanonglade for Bettina. Men vi er blevet skåret i medhjælpertimer, og hvis man skal være helt grov, udnytter vi systemet lidt, fordi vi får mere ud af hendes timer end en pædagogmedhjælpers,« siger Yvonn Hammeleff.

Hun tiltrådte i efteråret som leder af den selvejende institution og var indtil da fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Fredericia. En kommune med faldende børnetal og normeringer, der er fulgt med ned. Børnehaven har plads til 40 børn, men prognosen for 2015 sagde 33, og det er gået ud over normeringen.



Fornuftigt arbejde. I øjeblikket har børnehaven 37 børn, men der er plads til 40. Ved den seneste skæringsdato var der kun indskrevet 33 børn.

»Siden 2009 er der i gennemsnit forsvundet en pædagog pr. gruppe i alle kommunens daginstitutioner, og vi er selv blevet én mindre siden i sommer. Men åbningstiderne er stadig de samme, så vi er afhængige af, at der kommer nogle i tilskudsjob for at få hverdagen til at hænge sammen – om det så er fleksjob, nyttejob eller arbejdsprøvning. Vi har været så heldige at få en meritstuderende i syv uger, som vi ikke skal betale for, og det er som sendt fra himlen.«

Og når de ekstra hænder er der, bliver de sat til at lave noget fornuftigt, fastslår Yvonn Hammeleff.

»De fylder hullerne ud, fordi normeringen er, som den er. Og der er også grænser for, hvor mange gange der skal ryddes op i garderoben.«



Svært at rumme flere. Bettina Kleister er i gang med sit fjerde år som fleksjobber i børnehaven. Hvert år inden jul afgøres det, om hun får et år mere. Det er en usikker tilværelse, men hun vil ikke bytte den ud.

»Hvis det står til mig, bliver jeg forlænget mange år endnu. Jeg kan rigtig godt lide at være her, og jeg elsker mine åbnevagter, hvor jeg har tid til at hygge mig med børnene. Men jeg kommer desværre aldrig i nærheden af at arbejde på fuld tid,« siger hun.

Daginstitutionens havemand og rengøringshjælp er også i fleksjob – sidstnævnte med tilskud, så børnehaven sparer lønud­giften. Økonomien er presset, og det samme er hverdagen. Så fleksjobbere, nyttejobbere og andre skal helst ikke have for mange problemer at slås med, mener Yvonn Hammeleff.

»Daginstitutioner har altid været gode at sende folk ud i, fordi arbejdet er varieret, og vi som pædagoger er gode til at tage imod. Men vi har bare ikke tid til at påtage os rollen som mentor mere,« siger hun.

Hvad med flygtninge, som statsministeren talte om i sin nytårstale?

»Jeg ville ønske, at vi kunne tage imod dem, for jeg kan se rigtig meget godt i det. Det ville være en kæmpegevinst både for dem og os, for børnene og forældrene. Men som det er i dag, kan vi ikke rumme det.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.