TEMA. Jeg sad i 19 dages blokade for at redde uddannelsen

På Campus Carlsberg møder Børn&Unge Maria Kallehauge Jessen. Hun har et sammenrullet banner under armen til den årlige demonstrationen mod nedskæringer ved Folketingets åbning, der skal foregå dagen efter, og så har hun en T-shirt med teksten #DropLoftet skrevet hen over brystet.

Det hele startede i marts i år, hvor Maria Kallehauge Jessen og to medstuderende fik nok. Efter at være blevet forflyttet til Campus Carlsberg fra pædagoguddannelsen Sydhavn havde problemerne hobet sig op. Det kolliderede, da de studerende på Maria Kallehauge Jessens årgang kun få dage før en mundtlig eksamen fik besked på, hvilken dag de skulle til eksamen.

»Efter det skrev vi en fælles klage til ledelsen, og vi fik samlet 500 studerende, som var med til at skrive klagen. Det var vildt med den opbakning. Bagefter planlagde vi en aktion på studiet, hvor vi gav rødt kort til ledelsen. Vi vil have, at de skal tage os seriøst. Vi er ikke bare brikker, som skal give økonomisk vækst på et eller andet tidspunkt,« siger Maria Kallehauge Jessen.

I dag har hun orlov og er faglig sekretær i Pædagogstuderendes Landssammenslutning. Hun mangler kun at skrive sin bacheloropgave på pædagogstudiet.



Hundredevis mødte op. Efter aktionen på Campus Carlsberg, hvor 200 studerende mødte op, kunne Maria Kallehauge Jessen mærke, at der var håb forude. Hun indkaldte til stormøde med de studerende, hvor de skulle beslutte, hvilke krav de ville stille til ledelsen. Det blev til 11 såkaldte claims, som var helt lavpraktiske. For eksempel at de ville kende eksamenstidspunkter i god tid, og at der ikke måtte ligge eksamener og modulopgaver samtidig. Der dukkede 400 studerende, undervisere og ledere op til stormødet. »Jeg kunne slet ikke tro mine egne øjne, det var helt vildt. Det var den fedeste dag. Vi havde lavet en kæmpe postkasse, hvor de studerende kunne poste deres krav til ledelsen. Nu forstod ledelsen, at vi var seriøse,« siger hun.

Efter stormødet hørte Maria Kallehauge Jessen og de andre studerende på campus, at ledelsen ’var enig med dem, og at de var i gang’, men da der ikke skete noget, måtte Maria Kallehauge Jessen og hendes medstuderende gøre noget revolutionært. De fik stablet en blokade på benene foran ledelsesgangen. Paller spærrede for indgangen, og bannere hang fra hjørne til hjørne. Og de var 200 mennesker den første dag.

»Jeg troede, vi kom til at sidde der en enkelt dag. Vi endte med at sidde i 19 dage. På skift tog vi til undervisning og ud at hente mad. Det var mit værelse,« siger Maria Kallehauge Jessen og peger på en lille afkrog i et hjørne på ledelsesgangen.



Skrev under. Efter at en advokat kom på sagen og mæglede mellem de studerende og ledelsen, kom de frem til en løsning. Ledelsen skrev under på alle de studerendes krav, og i dag er implementeringen af kravene i gang. En gruppe af de studerende, der var med i blokaden, har forhandlet med ledelsen lige siden. De er netop blevet færdige med forhandlingerne, og det er planen, at de nye studerende på forårssemestret skal mærke forskellen.

»Jeg har ikke gjort det her for min egen skyld, men for dem, som skal studere her i fremtiden. Jeg kan ikke lade dem gå igennem det uddannelsesforløb, som jeg gjorde. Vi skal ud og udføre vigtigt relationsarbejde, når vi er færdige, så vi skal have en ordentlig uddannelse,« siger Marie Kallehauge Jessen.

Den blokade, som hun fik stablet på benene med hjælp fra medstuderende, er den længstvarende blokade i elevbevægelsen i nyere tid. Hun har været med til demonstrationer før, men hun har aldrig prøvet at organisere så stor en demonstration. Det var hårdt, men hendes vrede og evige frustration gjorde, at hun blev ved.

»Pædagogik er et meget vigtigt fag, så hvis ikke vi bliver taget seriøst som studerende, hvordan skal vi så tage os selv seriøst som kommende pædagoger? Jeg håber, at politikerne på Christiansborg kan forstå, at de skal lytte til os, som går på uddannelserne, og som lever med konsekvenserne af besparelserne hver eneste dag, og også ser, at det ikke fungerer,« siger hun og henviser til det kommende regionsrådsvalg, der finder sted samtidig med valget til kommunalbestyrelserne.

Regionsrådet har sammen med regeringen ansvaret for uddannelsernes økonomi og regler. Derfor vil det kommende valg få betydning for studiestedernes økonomi.



Min drøm

Maria Kallehauge Jessen har i år kæmpet for at ændre pædagoguddannelsen til det bedre. Hun har demonstreret i 19 dage ved at sidde skulder mod skulder med sine medstuderende foran ledelsesgangen på Campus Carlsberg i København.

»Det kan ikke passe, at vi har så lidt undervisning, og der er så lidt styr på tingene. Vores uddannelse er vigtig, og derfor skal den også fungere.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.