TEMA: HENTET EFTER LUKKETID. Det sker ikke hos os. Kommuner kan ikke se problemet
TEMA: HENTET EFTER LUKKETID. Det sker ikke hos os. Kommuner kan ikke se problemet
At børn bliver hentet efter institutionens lukketid, er sjældent et problem, der når ind til forvaltningerne. Børn&Unge har spurgt 10 kommuner, om de har planer om at ændre åbningstiderne i institutionerne eller vil at tage andre midler i brug for at komme problemet med forsinkede forældre til livs.
8 kommuner har svaret. En kommune har løst problemerne ved at udvide åbningstiden, de andre 7 kender slet ikke til problemet i deres kommune. Det gælder blandt andre nogle af landets største kommuner København, Odense og Aalborg.
’Jeg forhørte mig i områderne og kan oplyse, at der generelt ikke opleves problemer med for sen afhentning. Hvis det sker, tages der straks en dialog med forældrene om problemet. Jeg stiller mig derfor tvivlende over for, om det skulle være et problem i Aalborg Kommune’, skriver børne- og familiechef i Aalborg Hans Chr. Mariegaard til Børn&Unge.
Det må I selv løse. I Aarhus Kommune mener børne- og ungechef Ole Kiil Jacobsen, at daginstitutionerne selv må løse problemet, hvis forældrene kommer for sent. ’Jeg kan oplyse, at vi ikke har ændret og heller ikke planlægger at ændre åbningstiden i vores dagtilbud på baggrund af forældrenes hentningsmønster. Det er den lokale ledelses opgave at håndtere problemstillinger i forhold til forældre, der eventuelt henter deres børn for sent,’ svarer han på Børn&Unges forespørgsel.
Heller ikke i Holbæk, Guldborgssund og Albertslund Kommuner kender forvaltningen til, at forældre henter for sent i en så omfattende grad, som BUPL’s undersøgelse blandt 380 pædagoger viser.
I Albertslund har kommunen undersøgt omfanget af for sent hentede børn i en uge i 2012. 5 børn blev afhentet sådan, at pædagogen ikke kunne lukke institutionen til den aftalte tid. ’Det er klart, at i netop de tilfælde, hvor man ikke kan lukke institutionen til tiden, føles det irriterende for det involverede personale, men tilfældene var alligevel så få, at vi ikke betragter det som et egentligt problem i kommunen. I langt de fleste tilfælde, og især i gentagelsestilfælde, vil institutionslederen jo tage en samtale med forældrene om den for sene afhentning og klare problemet ad den vej,’ oplyser Jens Mikkelsen, formand for Børne- og Skoleudvalget i Albertslund Kommune.
Spørgsmål om økonomi. Næstformand i BUPL Birgitte Conradsen mener, at der er en god forklaring på, at kommunerne ikke kan få øje på de problemer med forsinkede forældre i daginstitutionerne, som pædagogerne melder om.
»Hvis kommunen anerkender, at det er et stort problem, så er de nødt til at gøre noget ved det. Hvis de skal gøre noget ved det, så koster det penge. Du kan jo ikke lave en fleksibel åbningstid uden at ansætte flere pædagoger. Men forældrebetalingen bliver jo ikke det større. Det er klart, at det er et spørgsmål om økonomi for kommunerne,« siger hun og tilføjer:
»Selvfølgelig skal forældrene hente deres barn til tiden. Det er der ikke nogen tvivl om. Men jeg mener, at kommunen har et ansvar for at sikre, at åbningstiderne passer til det behov, der er. Min påstand er, at det gør den ikke mange steder.«