TEMA: HENTET EFTER LUKKETID. Åbningstid. Pædagoger arbejder længere for pendlerforældre

Pædagoger i Tønder holder åbent i daginstitutionerne en time længere hver dag for at hjælpe de mange pendlerforældre i kommunen. Forældrene henter nu deres børn til tiden.

I vinter holdt der flere biler med forældre og børn klar foran Børnegården i Toftlund, når den første pædagog mødte på arbejde, 10 minutter før institutionen åbnede. Forældrene tiggede og bad om lov til at komme med ind for at aflevere deres børn, inden de skulle ud på de sneglatte veje. Om eftermiddagen blev flere børn hentet af en barnepige og ikke af forældrene. De befandt sig nemlig i bilen på vej fra arbejde, når institutionen lukkede klokken halv fem.

Derfor har institutionen søgt kommunen om lov til at udvide åbningstiden med en halv time både morgen og eftermiddag, så de nu holder åbent fra kl. 6 til kl. 17.

»Vi ligger jo i det berømte Udkantsdanmark, og vi har rigtigt mange her i Toftlund, som pendler for at komme på

arbejde. Så det har været for at tilgodese pendlerne i Toftlund, at vi har søgt om den udvidede åbningstid,« siger leder af Børnegården Anette Blad Jeppesen.

Børnegården holder dermed åbent 54,5 timer om ugen, det er 3,5 timer mere end landsgennemsnittet.



For pendlerne. I Tønder kommune har næsten en tredjedel af alle, der er i job, mere end 20 kilometer til deres arbejdsplads. Behovet for at holde institutionerne åbne, så de mange pendlerforældre kunne nå at hente børnene inden lukketid, kunne mærkes i mange af kommunens institutioner.

Ud af i alt 30 institutioner har 20 søgt om udvidet åbningstid om morgenen, og 14 har søgt om at holde længere åbent om efter­middagen. Det har løst problemerne i institutionerne med forsinkede forældre, mener Dorthe Sønnichsen, koordinerende leder for dagtilbud i Tønder.

’Vi har tidligere hørt om forældre, der netop kom få minutter før lukketid og dermed ikke var ude til lukketid. Det har ikke været nævnt efter den nye mulighed for udvidet åbningstid’, skriver hun i en mail til Børn&Unge.

De nye åbningstider giver forældrene langt bedre mulighed for at tilrettelægge deres hverdag, mener Annette Blad Jeppesen.

»Vi har talt om, at det er vigtigt, at tilbuddet fortsætter. Mange forældre har ikke turdet lave om på deres arbejdstider, for hvad nu, hvis den udvidede åbningstid forsvinder igen. Hvis forældrene kan regne med, at tilbuddet er der, så vil flere kunne tilrettelægge deres arbejdstider efter det,« siger hun.



Få en aftale. Daginstitutionen Regnbuen i Skærbæk har også søgt Tønder kommune om udvidet åbningstid, men her er der ikke frit slag for alle forældre til at komme og hente frem til kl. 17. »Vi har det sådan, at forældrene laver en aftale med ledelsen i huset, hvis de har brug for den udvidede åbningstid og på hvilke tidspunkter. Man kan ikke bare blive,« fortæller pædagog i Regnbuen Margit Fogtmann.

»Jeg synes ikke, vi oplever, at nogen kommer for sent nu. Det er nærmere nogle af de andre forældre, som ikke har været inde at tale med os, som lige trækker den lidt en gang imellem,« siger hun.

Kommunen har ikke undersøgt, om de udvidede åbningstider betyder, at børnene opholder sig længere tid i institutionerne samlet set. Men ifølge både Anette Blad Jeppesen og Margit Fogtmann er det ikke tilfældet.

»Det er ganske få, der lige er her et kvarter længere. Det ville være noget andet, hvis institutionen bare holdt længere åbent hver eftermiddag, hvor alle uden videre kunne benytte det. Så tror jeg, vi ville se børn, der var længere i institution,« siger Margit Fogtmann.



Ikke længere dage. I Børnegården, hvor forældrene frit kan hente sent, har kun ganske få børn fået længere ’arbejdsdage’, oplever Annette Blad Jeppesen.

»De, der virkelig har haft det store behov med nogle dage i ugen på grund af lange arbejdsdage, har også andre dage, hvor de henter tidligt. Vi har nogle få, hvor forældrene måske lige kommer 20 minutter senere end før, men det er ikke hovedparten. Fleksibiliteten har gjort, at de, der arbejder, bedre kan tilpasse hverdagen til deres arbejde og finde andre dage, hvor børnene går hjem tidligere,« siger hun.

At pædagogerne nu selv får sene dage, er heller ikke et problem, mener Annette Blad Jeppesen. »Vi kan selvfølgelig godt mærke i personalegruppen, at vi er her længere, men vi synes, vi gør noget godt for institutionen og for vores omdømme ved at have udvidet åbningstid,« siger hun.

»Vi er ved at have en alder alle sammen, hvor vi ikke selv har små børn. Men ellers kunne vi også have løst det, det var ikke blevet et problem.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.