TEMA. GENERATIONSMØDE: Sådan får I succes

Hvis I også vil arbejde med generationsmøder, får I her 7 gode råd fra de mange kilder, som har medvirket i Børn&Unges tema.

1. Brug nærmiljøet. Tag kontakt til et ældrecenter eller plejehjem i nærheden, og skab et samarbejde dér. Inviter bedsteforældre eller den lokale afdeling af Ældre Sagen på besøg i institutionen.



2. Overvej aktiviteter. Når mindre børn og ældre mødes, kan det være en god idé at vælge nogle fælles aktiviteter, som begge grupper kan forholde sig til. Når større børn og ældre mødes, kan det være sjovt og udbytterigt, hvis den ene part kan lære den anden noget. De ældre kan lære de unge at strikke eller hjælpe med lektierne. De unge kan lære de ældre at bruge mobiltelefoner, computere eller iPads.



3. Vær fleksible. Når to institutioners hverdag skal passe sammen, kræver det dialog, fleksibilitet og kompromisser. Måske er løsningen at skubbe ungernes middagslur eller tage madpakken med på tur, for at besøg på plejehjemmet kan nås.



4. Lysten skal drive værket. Sørg for løbende dialog og tilpasning af projektet, så begge parter er tilfredse. Husk, at både børn og ældre er forskellige, og ikke alle har nødvendigvis lyst til at deltage i aktiviteter på tværs af generationerne.



5. Tal om død og alderdom. Børn stiller spørgsmål, også når de er på besøg på plejehjemmet. Vær forberedt på spørgsmål om, hvad der sker, når man bliver gammel og dør, eller hvorfor de ældre har gråt hår og krøllede kinder.



6. Kast jer ud i det. Vær ikke bange for at ringe til eller tage på en kort visit på det sted, som I gerne vil have et samarbejde med. Gå i gang med projektet, selvom I ikke ved, om I fra starten af griber det rigtigt an. Projektet kan altid tilpasses undervejs.



7. Husk at! Generationsmøder er ikke udelukkende møder mellem børn og ældre. Generationsmøder kan inkludere alle aldersgrupper og gerne mange forskellige aldersgrupper på samme tid.



LÆS MERE HER:



FAGBØGER



’Generationsmøder – i praksis’ af Ulla Skovsbøl. Frydenlund, 168 sider, vejl. pris 229 kroner.



’Guide til Bedsteforældre og deres børn – sådan får tre generationer det bedste ud af hinanden’ af Margrethe Brun Hansen og Maria Holkenfeldt Behrendt. Forlaget Høst & Søn, 120 sider, vejl. pris 200 kroner.



BØRNEBØGER



’Vilja, mormor og tryllestenen’ af Torhild Moen, illustreret af Kari Sortland, oversat af Beate Højlund. Forlagsgruppen Lohse, 40 sider, vejl. pris 100 kroner. For 5-8-årige.



’Kan du huske mig, mormor? - nye oplevelser med Vilja’ af Torhild Moen, illustreret af Kari Sortland, oversat af Beate Højlund. Forlagsgruppen Lohse, 48 sider, vejl. pris 100 kroner. For 6-9-årige.



’Marie og bedstemor’ af Tine Mortier, illustreret af Kaatje Vermeire, oversat af Aino Roscher. Forlaget Turbine, 28 sider, vejl. pris 239 kroner. For 5-8-årige.



’Heddas bog’ af Lin Hallberg, oversat af Charlotte A.E. Glahn. Forlaget Gyldendal, 159 sider, vejl. pris 250 kroner. For 7-10-årige.



’Peter og postbuddet’ af Lilja Scherfig, illustreret af Otto Dickmeiss. Forlaget Fahrenheit, 26 sider, vejl. pris 130 kroner. For 4-7-årige.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.