TEMA: FOLKETINGSVALG. Valgforsker spår Ældreområdet kan trumfe børnene

Børn er på dagsordenen i valgkampen. Men i velfærdsdebatten kan de ældre løbe med opmærksomheden. Også andre temaer kan trumfe børnene, vurderer valgforsker.

Børneområdet er et varmt og vigtigt emne op til folketingsvalget.

Valgforsker og politolog fra Aalborg Universitet Johannes Andersen hæfter sig især ved, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), ugen før hun trykkede på valgknappen, lancerede et børnepolitisk udspil med 2,5 milliarder kroner til flere pædagoger, mere kvalitet og bedre børnetrivsel i daginstitutionerne. Dertil kom regeringen med et samlet velfærdsudspil, der også beskrev initiativerne på børneområdet.

»Børn er kommet på dagsordenen og vil også fylde i valgdebatter om normeringerne, som jo ærligt talt ikke er prangende, eller i debatter om børnepolitikken i forhold til de travle småbørnsfamilier. Det vil i hvert fald Socialdemokraterne og venstrefløjen gøre en del ud af,« siger Johannes Andersen med henvisning til rød bloks valgslogans om velfærdsinvesteringer frem for Venstres nulvækst.

Blå blok vil gå til velfærdstemaerne ud fra en anden logik, mener valgforskeren.

»Her vil man nok tale om skattelettelser som en måde at frigøre ressourcer på, så eksempelvis de travle forældre selv kan prioritere, hvad de vil bruge deres ressourcer til,« siger Johannes Andersen.



Ældreområdet trumfer. Selvom børnetemaet kommer godt fra start i valgkampens velfærdsdebatter, kan det hurtigt blive en anden stor velfærdsdagsorden, nemlig ældreområdet, som løber med opmærksomheden.

»Politikerne kan ikke helt frit selv vælge, hvad de vil tale om. Et af de helt afgørende forhold for, at Socialdemokraterne kan vinde og fastholde regeringsmagten, vil være, at Dansk Folkeparti ikke henter for mange af deres stemmer. Så selvom børn kan være vigtige for dem, kan eksempelvis et tema som ældreområdet pludselig overtrumfe børnene, fordi Dansk Folkeparti tematiserer de gamle. Den dagsorden er Socialdemokraterne tvunget til at gå med på og forsøge at matche,« siger Johannes Andersen.

Børneområdet vil også blive trumfet af helt andre og større dagsordener på den politiske scene. I Megafons målinger af danskernes fortrukne valgtemaer har ældreområdet og børneområdet på skift ligget lige over og under hinanden. Men begge velfærdstemaer ligger dog langt fra temaer som indvandring og sundhed, der ifølge målingerne vil have størst betydning for, hvor danskerne sætter deres kryds ved valget.



Langt fra top 5. Det er også Johannes Andersens vurdering, at indvandring vil tage en førerposition i en top 5 over de største temaer i valgkampen. Også her vil Dansk Folkepartis politik påvirke andre partiers retorik.

Valgforskeren ser også økonomi og konkurrenceevne, arbejdsløshed og dagpenge samt skattepolitik og sundhed som højtrangerende valgtemaer. Børnene står længere nede på ranglisten, og en debat om minimumsnormeringer kan ikke bære børnetemaet til tops, vurderer valgforskeren. Heller ikke selv om 9 ud af 10 såvel røde som blå vælgere ifølge DR ønsker et loft over antallet af børn pr. voksen i daginstitutioner.

»Man kommer ikke langt med det, for Socialdemokraterne vil ikke binde sig på den prioritering af det økonomiske råderum. Og danskerne ved godt, at det er der ikke råd til,« siger Johannes Andersen.

Men hvis man vil stemme på børnevelfærd, hvor skal man så sætte sit kryds?

»Det er ikke overraskende, men så skal man nok stemme på venstrefløjen,« siger han.



Her ligger børnene

I en Megafon-måling fra maj 2015 svarer 1.204 danskerne på spørgsmålet ’Hvilke af følgende politiske temaer vil være de vigtigste for dig, når du skal sætte dit kryds ved folketingsvalget?’:

● Hospitaler og sundhed (30 %)

● Flygtninge og indvandrere (29 %)

● Beskæftigelse (22 %)

● Økonomi (21 %)

● Socialpolitik (14 %)

● Ældreområdet (14 %)

● Skattepolitik (13 %)

● Børn- og ungeområdet (13 %)

● Miljø og klima (10 %)

● Uddannelse (7 %)

● Dyrevelfærd (5 %)

● EU (4 %)

● Udenrigs- og forsvarspolitik (3 %)

● Retspolitik (3 %)

● Ved ikke (2 %)

● Ingen af ovenstående (1 %)



Kilde: MEGAFON for TV2 og Politiken, maj 2015. Respondenter måtte nævne maks. to temaer.

I september 2014 var tallet på børneområdet kun 10 %.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.