TEMA. FARVEFEST: Sådan ser øjet farver

Menneskets oplevelse af farver er en kompliceret proces, hvor øjet registrerer lys, hvis farve vi først langt inde i hjernen bliver gjort bevidst om. Hjerneforsker Jens Christiansen forenkler her processen.

1. Øjet består af hjerneceller, der er presset ud af hjernen, og som sådan er det ikke så svært at forstå, at vi ser med hjernen. Men i de processer, der foregår i øjet, er vi endnu ikke bevidste om, hvad og hvilke farver, vi ser. Øjet registrerer blot de lysstråler, som udsendes af de fysiske genstande, det ser på i den ydre virkelighed. For mennesker er det muligt at registrere lysstråler med en bølgelængde på mellem 380 og 700-750 nanometer. Når lysstrålerne møder øjet, fungerer linsen som et kamera, der samler lyset og afbilder, det vi ser, som et formindsket og omvendt billede på øjets nethinde. Grundlaget for at se farver, form og bevægelse opstår, når nethindens lysfølsomme sanseceller bliver stimuleret af lyset. 



2. Nethinden har to slags lysfølsomme sanseceller. Nemlig stavene, som ligger til grund for vores nattesyn, og tappene, som fungerer i dagslys og medvirker til, at vi kan se farver. Der er tre forskellige typer af tappe: K er mest følsom over for lys med kort bølgelængde, M er mest følsom over for lys med mellemlang bølgelængde, L er særligt følsom over for lys med lang bølgelængde. De har maksimal følsomhed over for bølgelængder svarende til henholdsvis blå, rød og grøn. Når lys med en given bølgelængde når øjet, vil det i større eller mindre grad stimulere alle tre typer tappe.



3. Informationen fra tappene sendes nu fra øjet via en 20 centimeter lang nervebane ind i hjernen og modtages i synscenteret placeret bagerst i hjernens nakkelap. Informationen bruges, når vi oplever forskelle imellem bølgelængder som farver. Men hvordan denne oplevelse af farve skabes i bevidstheden i samspil med andre hjerneprocesser er fortsat et af videnskabens største mysterier. Og vi kan rent faktisk heller ikke vide, om vi mennesker ser farver på samme måde.



Vidste du at ...

Farveblindhed opstår, når der er sket forstyrrelse af tappene i øjet. Det mest udbredte er, at man er rødblind eller grønblind, og i begge tilfælde vil man have svært ved at skelne mellem komplementærfarverne rød og grøn. 8 procent af drenge og 0,5 procent af piger har medfødt farveblindhed. I folkeskolen testes elever for farveblindhed med Ishiharas farvetesttavler.



Kilde: Interview med psykolog og hjerneforsker ved Københavns Universitet Jens Christiansen, der har skrevet kapitlet ’Farvesynet’ i bogen ’Hjernen og synet’ udgivet af HjerneForum, 2010.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.