TEMA. FARVEFEST: Pas på farlige farver

Her kan du se, hvad I skal passe på, og hvad I kan gøre, når I leger og dekorerer med farver.

TEGNEGREJ

PAS PÅ:

Der er masser af farlige tusser og farver på markedet, viser Forbrugerrådets test. Ud af 10 forskellige mærker tusser indeholdt 2 af dem kradse opløsningsmidler, dog i lave koncentrationer. Det er stoffer som toluen, ethylbenzen, xylen og styren. Andre problematiske kemikalier blev fundet i 3 ud af 10 æsker med farveblyanter og en blandet pakke. Nogle af blyanterne indeholdt de kræftfremkaldende PAH’er, mens ftalaten DBP og tungmetallet barium blev fundet i den lak, som sad uden på blyanterne.

På taenk.dk/test/tuscher-og-farveblyanter kan man se en række af resultaterne og betale for adgang til flere.

BRUG LØS

Ifølge Informationscenter for Miljø & Sundhed er bivoksfarver

fra Stockmar og en lang række tusser og farveblyanter fra ­Staedtler gode valg. Vælg eventuelt også svanemærkede tusser fra Penol og fra Faber Castell (Grip 20 stk). Her er fem gode råd, når børnene skal tegne:

• Lad dig vejlede af forbrugerkemi.dk’s lister over skoleudstyr

uden problematiske stoffer.

• Gå efter svanemærkede tusser og papir. Find dem på ecolabel.dk.

• Gå uden om billigt, ukendt tegnegrej.

• Børn bør ikke bide og sutte på tegnegrej.

• Børn skal ikke tegne på deres hud.



ANSIGTSMALING

PAS PÅ:

En lang række stoffer, der anvendes i en lang række produkter til fastelavnsmaling og teatersminke, er mistænkt for at indeholde hormonforstyrrende stoffer. Propylparaben, sodium methylparaben og triclosan er nogle af stofferne. Find hele listen på forbrugerkemi.dk.

BRUG LØS:

Informationscenter for Miljø & Sundhed anbefaler Rio Face Painting makeup og Water Make-up Pure i farverne hvid, sort og blå fra Grimas. Når børnene bruger sminken, skal du være opmærksom på allergi eller irritation, bruge en uparfumeret creme, inden du anvender sminken, ikke male på hud med eksem, udslet eller sprækker samt være omhyggelig med at fjerne sminken, når festen er ovre.



HOBBYMALING

PAS PÅ:

I en undersøgelse fra 2008 fandt Miljøstyrelsen, at flere end hver fjerde akrylmaling indeholdt stoffer, der kan fremkalde allergi. I tre af dem var der desuden stoffer, der mistænkes for at kunne fremkalde kræft.

Porcelænsmaling, modellervoks og farvelade indeholder også mange andre kemiske stoffer.

Hvilke stoffer, det drejer sig om, kan det til tider være svært at finde ud af. Kun produkter som for eksempel ansigtsmaling skal deklareres med indholdsstoffer. De er nemlig omfattet af loven for kosmetik. Øvrige hobbyprodukter skal ikke være udstyret med en indholdsdeklaration.

BRUG LØS:

Hobbyartikler til børn under 14 år skal være CE-mærket. Når

du skal bruge fingerfarver, tørfarver, farveblyanter, blyanter

og vådfarver med børnene, bør du også:

• Vælge produkter uden faresymboler

• Undersøge produktets mærkat

• Vælge A-mærkede produkter

• Læse brugsanvisningen

• Bede om et sikkerhedsdatablad ved indkøb af produktet

• Smide produkter ud, når holdbarhedsdatoen er overskredet.

Helt alternativt kan du erstatte modellervoks med hjemmelavet trylledej farvet med frugtfarve og erstatte fingermalingen med kartoffeltryk med rødbedesaft som farve.



VÆGMALING

PAS PÅ:

Når penslen svinges over institutionens vægge, afdamper der kemikalier, både når malingen tørrer og hærder. Begge processer kan vare i ugevis, og kemikalierne, som afdamper, kan være problematiske for sundheden. Især produkter med organiske opløsningsmidler kan give svimmelhed, hovedpine og luftvejsirritation og i ekstreme tilfælde skader på lever, nyrer og hjerne.

BRUG LØS:

Hvis I vælger maling mærket med Svanen og Blomsten, tager I hensyn til både mennesker og miljø. På ecolabel.dk under ’Byg og bolig’ findes en række gode valg. Du kan også vælge et produkt baseret på vand med lav såkaldt MAL-kode og lavt indhold af flygtige organiske forbindelser (VOC-indhold). Se tips hertil på forbrugerkemi.dk.

Mal i øvrigt helst i ferier eller andre perioder med få børn i institutionen, så malingen kan dampe af før børnene møder igen. Luft godt ud.



Læs mere på forbrugerkemi.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.