TEMA: DYBDE, INSPIRATION OG INFORMATION. Sikker på aftrækkeren. De skyder sig til fred

Med et gevær mod kinden finder børn med ADHD den koncentration og ro, som er en mangelvare for dem mange andre steder. Specialskole tager børnene til skydning en gang om ugen.

Kian tænker kun på to ting lige nu: at stå helt stille og at få den sorte cirkel på målskiven til at være lige midt i sigtekornet. Alt andet blokerer han for. Han ænser ikke, at der står en fotograf en halv meter fra ham og knipser på livet løs. Han ænser ikke de andre på skydebanen. Han er destilleret koncentration.

Sekunderne tikker afsted. 20 sekunder, 25 sekunder går. Han trykker først af, når han er helt sikker på at ramme plet. Der lyder et smæld.

Kian trykker på knappen, som får målskiven til at køre tilbage til skytten.

»Det var ikke så godt,« siger han lidt skuffet, mens skiven er på vej tilbage. Men da skiven kommer helt hen til ham, stiger humøret et par grader.

»Jo, det var. Det kunne faktisk ikke være bedre, « siger han tilfreds.

Skuddet sidder i centrum af skiven.

Det er tirsdag morgen, og Kian er til skydning i Nyborg Skydeforening sammen med resten af sin klasse, 5.A på Rævebakkeskolens Afdeling Skovpark i Nyborg. Her i skydeklubben finder de den ro og koncentration, der i dagligdagen er så svær at finde for dem.

De 12 elever i klassen har nemlig alle ADHD eller ADHD–lignende vanskeligheder i en grad, så de ikke kan inkluderes i en almindelig folkeskole. Afdeling Skovpark er Nyborg Kommunes specialklassetilbud for børn med generelle læringsvanskeligheder.

I skolen er det ikke let for børnene at holde koncentrationen. Det er kun, når de skal lave noget samlet, at de sidder ved et stort bord. Ellers sidder de i små bokse for sig selv for ikke at blive distraheret, fortæller Lars Morthorst, der er lærer for klassen.

»Alligevel skal der ikke ske ret meget i klassen, så er de alle mulige andre steder. Det er enormt svært for dem at holde ude, hvad der sker omkring dem,« siger han.



Afsmittende effekt. Men det ændrer sig, når de er til skydning.

»De er rigtig gode til at koncentrere sig her. Det fokus er godt nok svært at finde på samme måde i klasselokalet,« siger Lars Morthorst.

»De kan koncentrere sig i 15-20 minutter til skydning, så begynder det at knibe. For nogle af dem kniber det dog hele tiden,« tilføjer han.

Det er ikke kun på skydebanen, børnene har gavn af den koncentration, skydningen kræver.

»Jeg tror, at det har en afsmittende effekt i skolen og derhjemme, hvor de bliver bedre til at koncentrere sig,« siger Lars Morthorst.

Skolen begyndte med skydning sidste år i et projekt under De Danske Skytteforeninger. Hver tirsdag møder eleverne op i klublokalet, hvor lokale frivillige står klar til at hjælpe. Det hele kører efter et fast program. Børnene kommer ind og sætter sig ved et stort bord. Michael Carlsen, en af de frivillige fra Nyborg Skytteforening, gennemgår slavisk reglerne for skydningen: At børnene skal huske høreværn og skydevest, hvordan de skal stå, sigte og trække vejret – og alt det andet, man skal huske, når man går til skydning.

Hvert barn har sin egen faste instruktør, der står ved siden af og holder øje med, at alt kører, som det skal, mens der bliver skudt.

I dag er skydningen lidt mere end for sjov. Den er en del af en Fynsdækkende konkurrence, så derfor skal der kun skydes ét skud på hver skive. Og skiverne bliver sendt til DGI’s regionskontor, hvor de skal tælles op.

Det er måske årsagen til Kians koncentration. For han har allerede 12-13 pokaler derhjemme. Han husker ikke helt hvor mange. Nu øjner han muligheden for at få en til.

Selvom alle børnene synes, det er sjovt at skyde, har Kian taget den nye sport mest til sig. Han skyder 200 gange om året, fortæller han.

»Ud af 200 mulige,« supplerer Michael Carlsen fra Skydeforeningen.

Og han er helt bevidst om sin placering i skydehierarkiet.

»Jeg er nummer fire på Fyn,« siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.